Když se lázeň s vínem snoubí, aneb víno není jen na kuráž

Bylo by zásadní chybou nevěnovat jedno z podzimních témat právě vínu a jeho užití ve wellness. Víno se v minulosti užívalo nejen k pití, ale i pro jeho terapeutické a dezinfekční účinky. V 19. století dokonce nemocenské pokladny doporučovaly lékařům předepisovat víno jako lék, nicméně abstinenční hnutí v první polovině 20. století nám tuto úžasnou medicínu zase odepřelo.

Může za to resveratrol
Tato látka je silným antioxidantem. To znamená, že  ochraňuje naše cévy a srdce, působí preventivně proti řídnutí kostí a blahodárně působí na mozek. Resveratrol ve víně také stimuluje sirtuiny - tv. geny dlouhověkosti. Resveratrol a další složky hroznového vína (obecně flavonoidy) jsou také pozitivně spojené s bojem proti rakovině, srdečním chorobám  a dalším onemocněním. Počátkem 19. století byl formulován slavný „francouzský paradox“ totiž poučka o tom, že navzdory stravě bohaté na nasycené tuky, trpí lidé žijící ve Francii relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod. Nicméně, jeho příčiny nejsou z lékařského hlediska zcela jasné, výzkumy stále pokračují a má se za to, že pravidelné užívání mírného množství vína je zdravé.

Ale kde se vzala vínoterapie?
V podstatě ji znali už staří Řekové, kteří měli za to, že se pitím vína přibližují bohům. Počátky moderní vínoterapie je třeba hledat začátkem 90. let minulého století ve Francii, kde Mathilde a Bertrand Thomasovi vytvořili kosmetiku značky Caudalie. Za základ vzali vinnou révu, vinné listy, ale také původně odpadní produkty, jako jsou hroznová zrníčka a matolina, což jsou zbytky po vylisování hroznové šťávy. V roce 1999 registrují značku Spa Vinotherapy a otevírají první vínoterapeutické lázně v městečku Martillac poblíž Bordeaux. Ty v sobě spojují výhody blízkých vinic, zdejší pramenitou vodu a místní příznivé podnebí. Pro vínoterapii lze využít i výtažky a vůně květů vinné révy nebo extrakty z vinných kvasinek a jíly určené k čiření.

Jak to vypadá?
Nezřízené bakchanálie rozhodně nečekejte, i když sklenka červeného je zpravidla samozřejmou součástí procedury. Za studena lisovaný hroznový olej je součástí sprchových gelů, tělového mléka i dalších kosmetických produktů. Je možné ho použít k relaxačním masážím. Kosmetické přípravky z hroznů posilují krevní oběh a imunitní systém, stimulují látkovou výměnu, zásobují pleť minerály a také ji čistí.

Kam za zážitky
Za originálem budete muset samozřejmě do francouzských lázní Les Sources de Caudalie, dalšími možnostmi jsou Španělsko nebo Brazílie. Za hranicemi máme nejblíže letovisko Loisum hotel v rakouském Langenlois. A u nás? Vinnou kůru s lákavým názvem Za krásou tří Grácií najdeme v Lázních Lednice, koupel ve víně i zábal z hroznového vína si můžete dopřát v Aura Palace v Karlových Varech, zábal z hroznového vína nabízejí v pražském centru Mystic Temple, k dostání je i vinná kosmetika (Manufaktura, L´Occitane, Yves Rocher, aj.)

Ať už je víno zázrakem přírody nebo nektarem bohů, byla by škoda ho jen pít.

Když se lázeň s vínem snoubí, aneb víno není jen na kurážKdyž se lázeň s vínem snoubí, aneb víno není jen na kurážKdyž se lázeň s vínem snoubí, aneb víno není jen na kuráž

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka