Karlovský gastrofestival bude už v říjnu. A přivítá Maďary i s michelinským kuchařem

O měsíc dřív než obvykle, tentokrát již na začátku října, vypukne ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku 4. ročník Karlovského gastrofestivalu, jedinečné akce pro příznivce (nejen) valašské gastronomie. Uskuteční se od pátku 5. do neděle 7. října 2012 a přinese nejen tradiční Gastro tour s farmářským trhem, galavečeře či soutěž o nejlepší valašský frgál, ale i několik novinek.

Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy spolu s dalšími majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Jeho cílem je propagovat a popularizovat regionální producenty a valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří například kyselice, halušky, frgál nebo slivovice, zároveň ale každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé z evropských zemí.

„Po loňské Itálii jsme se letos zaměřili na gastronomii zemí bývalého Rakousko-Uherska, které k nám mají historicky i územně velmi blízko. Ve Velkých Karlovicích tak tentokrát přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Stejně jako loni se nám podařilo pro účast získat kuchaře ověnčeného prestižní michelinskou hvězdou. Miguel Rocha Vieira je šéfkuchařem restaurace Costes v Budapešti. Jak jeho jméno napovídá, není to rodilý Maďar, ale původem Portugalec. Můžeme se tak těšit na maďarskou gastronomii zajímavě okořeněnou dalšími evropskými vlivy. Zájemci budou moci jeho um ocenit při galavečeři v sobotu 6. října. V reakci na velký zájem o loňské galavečeře michelinského kuchaře Alessandra Gavagni z Itálie letos navíc přidáme v podání Miguela Rochy Vieiry také michelinský oběd,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Další novinkou budou dvě tématické veselice s ochutnávkami regionálních produktů. Ta, která se uskuteční v pátek 5. října, bude zasvěcena maďarské kuchyni. Sobotní veselice bude ve znamení kultury Zakarpatské Rusi.

 

Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem, při které mohou gurmáni navštěvovat nejen místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Bude se konat v sobotu 6. a neděli 7. října od 10 do 18 hodin. „Letos tak bude Gastro tour delší právě díky posunu termínu o měsíc. V říjnu je déle světlo, navíc je i stabilnější a teplejší počasí,“ vysvětlil Tomáš Blabla.

Vstup na Gastro tour je pro návštěvníky zdarma. Za nabízené pokrmy i produkty v hospodách i na farmářském trhu se platí výhradně jednotným platidlem – valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč), který lze získat ve směnárnách. V nabídce budou typické valašské produkty, ale také maďarské – například husí speciality, proslulé maďarské uzeniny a maso margalica či vína. Pro velký úspěch se vrátí i loňští hosté z Itálie z oblasti Sauris s prosciuttem a produkty Wolf i horským pivem Zahre. Mezi gastro zastávkami rozptýlenými v údolí Léskové na téměř 3,5 kilometrech sveze návštěvníky turistický vláček s ochutnávkou slivovice, koňský povoz a historický autobus. Nabídku opět zpestří jarmark s ukázkami valašských řemesel a připravena bude také zábava pro děti. Nově se uskuteční kuchařské show se známými osobnostmi. Také letos je pořádána soutěž o nejlepší valašský frgál. Pro odbornou veřejnost i milovníky kvalitního alkoholu se uskuteční barmanský večer v Cocktail baru Lanterna.

 

Pátek 5. 10.

  • 20:00 - Champagne night (Cocktail bar Lanterna)

Sobota 6. 10.

  • 10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)

  • 10:30, 13:00 - Kuchařské show se zajímavými hosty (Horal)

  • 12:00 - Michelinský oběd se šéfkuchařem budapešťské restaurace Costes  (Lanterna)

  • 18:00 - Zakarpatský večer (Areál Lésková)

  • 20:00 - Galavečeře s prestižní budapešťskou restaurací Almárium Hungarorum (Horal)

  • 20:00 -Galavečeře s michelinským šéfkuchařem budapešťské restaurace Costes (Lanterna)

  • 22:00 - Havana Club night - Alexander Mikšovic (Cocktail bar Lanterna)

 

Neděle 7. 10.

  • 10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)

  • 10:30, 13:00 - Kuchařské show se zajímavými hosty (Horal)

  • 11:00 - 14:00 - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)

  • 18:00 - Galavečeře „Best of Valachy“ (Lanterna)

 

Fotografie archiv Resortu Valachy, poskytla M.žáčková.

Karlovský gastrofestival bude už v říjnu. A přivítá Maďary i s michelinským kuchařemKarlovský gastrofestival bude už v říjnu. A přivítá Maďary i s michelinským kuchařemKarlovský gastrofestival bude už v říjnu. A přivítá Maďary i s michelinským kuchařemKarlovský gastrofestival bude už v říjnu. A přivítá Maďary i s michelinským kuchařemKarlovský gastrofestival bude už v říjnu. A přivítá Maďary i s michelinským kuchařem

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka