Kapr na 3 způsoby

Máte rádi českého kapra a pochutnáte si na něm i když zrovna nejsou Vánoce? Kaprovité ryby jsou nejen chutné, ale také zdravé, protože jejich maso obsahuje mnoho plnohodnotných bílkovin a vitamíny A, B a D. Proto jsme pro vás připravili 3 různé způsoby, jak je možné kapra připravit.

Kapr v houbové remuládě na studeno

Na 8 porcí - 1000 g kapra ,160g kvalitní majonézy, 150g nakládaných hub v octu a koření, větší cibuli, sůl, olej na opečení, citronovou šťávu, cibulovou nať nebo pažitku, hlávkový salát, toastový chléb

Část hub drobně nasekejte a spolu s nálevem je zašlehejte do majonézy, případně přikyselte. Jemně nakrájenou cibuli spařte vroucí vodou, pak zchlaďte a přidejte do remulády.

Menší porce kapra osolte a nechte hodinku proležet. Potom maso osušte papírovou utěrkou a zprudka opečte na oleji, nebo potřete olejem a pečte na grilu. Stačí jenom poměrně krátká úprava. Ještě teplé maso pokapejte citronovou šťávou nebo octem a po chvíli až vychladne ho vložte do připravené remulády. Pro větší efekt nechte opečenou kůži navrch aby pouze spodní část masa ležela v remuládě. Takto upravenou rybu pak nechte do druhého dne dobře zakrytou proležet v lednici.

Podávejte na listech salátu s opečeným toastovým chlebem.


Kapr podle pánů  z Rožmberka

Na 4 porce - Kapr filet 600g, sůl  10g, mouka hladká 50g, kmín, sádlo 100g, cibule 80g, anglická slanina 100g, víno červené 130ml, med 50g nebo cukr, šalvěj a rozmarýn - snítka čerstvé bylinky, chléb 200g

Porce kapra důkladně osolíme a necháme chvilku odležet. Poté je okmínujeme a obalíme v hladké mouce a hned zprudka pečeme na rozpáleném sádle. Jakmile jsou ryby na pánvi otočené, zmírníme žár a přidáme ke kaprovi hrubě nakrájenou cibuli a na tenké hranolky nakrájenou slaninu. Dopečené porce kapra z pánve vyjmeme a necháme je na teple. Do výpeku dáme rozpustit med nebo cukr, pak zalijeme vínem a zprudka povaříme.

Zvlášť si musíme dopředu připravit z krajíčků chleba topinky. Opečený chléb nakrájíme na silnější pruhy nebo větší kostky a dáme je na talíř, na topinky položíme porce kapra a vše přelijeme šťávou z pánve včetně cibule a slaniny. Navrch posekáme trochu zelených bylinek a podáváme. Také je možné hotové porce krátce zapéci v troubě nebo grilu.


Ryba na salátu

Pro čtyři osoby potřebujete: 400g rybího filetu, 2 vejce, sůl, 50ml smetany, 50g hladké mouky, směs koření, olej na smažení, 700g míchaného listového salátu, libovolnou zálivku.

Rybí filet nakrájejte na menší, tenké kousky a důkladně jej osolte. Z vajec, mouky a smetany vymíchejte těstíčko. Osolte ho a doplňte drceným či mletým kořením. Zkuste třeba drcený kmín, mletý zázvor a muškátový oříšek nebo směs kari, sladkou papriku a trochu chilli. Je důležité těstíčko okořenit výrazně aby i se studeným salátem bylo chutné a voňavé. V horkém oleji pak kousky ryb namočené v těstíčku usmažte, nechte okapat na papírové utěrce a ještě teplé je vložte na ochucený salát a podávejte. Smažené kousky jsou dostatečně tučné a tak je nejlepší je doplnit jen olejooctovým dresinkem a nikoli majonézovou nebo jinou tučnou zálivkou.

Přejeme dobrou chuť!

Kapr na 3 způsobyKapr na 3 způsobyKapr na 3 způsoby

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka