Kaki Persimon Bouquet

Ovoce kaki se hodí do slaných i sladkých receptů, vyzkoušejte je!

Kaki Persimon Bouquet je sladké ovoce plné vitamínů, jehož sezóna trvá jen krátce. Je tedy nejvyšší čas ho vyzkoušet. Díky tomu, že nemá semínka ani pecku, snadno se krájí a nemusí se loupat, se výborně hodí i na vaření. Skvěle si rozumí i se slanými pokrmy. Ostatně přesvědčit se o tom můžete sami.

Začít můžete třeba tradiční španělskou polévkou gazpacho, která se podává studená. Původní recept kaki neobsahuje, ale přidání této suroviny se v tomto případě určitě vyplatí. Na netypické gazpacho si připravte:

  • 500 g kaki Persimon Bouquet
  • 400 g rajčat
  • půlku okurky
  • 50 g červené papriky
  • 50 g zelené papriky
  • 1 cibulku
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g tvrdého namočeného chleba
  • 1 polévkovou lžíci jablečného octa
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl

Všechnu zeleninu, kaki Persimon a namočený chleba nakrájejte na kousky, přidejte česnek a ocet a rozmixujte šlehačem. Rozmixovanou směs propasírujte a dochuťte olivovým olejem a solí. Studenou polévku podávejte v pohárech nebo polévkových miskách.

Dalším lehkým jídlem, kterému kaki Persimon sluší, jsou zelené fazolky. Na skvělý recept s prosciuttem budete potřebovat:

  • 4 kaki Persimon Bouquet
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • 1 lžíci máku
  • 200 g fazolek
  • 150 g rukoly
  • 100 g prosciutta

Z medu, oleje, citrónové šťávy a máku si ušlehejte zálivku a dejte ji vychladit. Fazolky spařte v osolené vodě asi na 2-3 minuty, nechte okapat a vychladnout. Rukolu opláchněte, kaki nakrájejte na tenčí plátky, kostičky nebo měsíčky. Všechno promíchejte, přidejte plátky prosciutta a dochuťte zálivkou.

Pokud už máte kaki Persimon vyzkoušené, dobře víte, že se nemusíte bát zařadit ho ani na sváteční rodinnou hostinu. Výborně se hodí třeba ke kachně. Na nákupní seznam si pro tento oběd připište:

  • 600 g kachních prsou
  • 2 ks kaki Persimon Bouquet
  • 300 ml šťávy z kachny
  • 50 ml octa z malin
  • 100 ml likéru z pomerančů
  • 200 g cukru
  • 1 lžičku másla
  • 1 svazek čerstvého česneku
  • sůl
  • olivový olej

Nejprve si očistěte kachní prsa a odstraňte přebytečný tuk. Potom opatrně nařízněte mřížku v kůži, tak abyste neřízli do masa. Pak si začněte připravovat omáčku. Do hrnce dejte 100 g cukru, ocet a nechte vařit, než začne cukr karamelizovat. Přidejte pomerančový likér, nechte odpařit alkohol, vmíchejte šťávu z kachny a povařte. Potom kaki Persimon Bouquet nakrájejte na silnější plátky. Na pánvi rozpusťte máslo spolu se zbylým cukrem a s kaki. Vařte, dokud ovoce nezkaramelizuje po obou stranách. Česnek spařte ve slané vodě a opečte ho na pánvi s trochou oleje a soli. Pak už zbývá jen dozlatova osmažit prsa z obou stran a naservírovat je na talíř i s kaki, omáčkou a česnekem.

Sladké kaki Persimon samozřejmě svádí k přípravě sladkých pokrmů. Jedním z těch, kde krásně vynikne jeho chuť, jsou např. brownies. Ty se pečou z:

  • 125 g másla
  • 125 g hořké čokolády
  • 125 g cukru
  • 80 g marmelády z kaki
  • 2 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu/výtažku
  • 60 g polohrubé mouky

Marmeláda:

230 g kaki Persimon Bouquet

180 g cukru

pár kapek citronu

Vanilková poleva:

150 ml smetany

100 g cukru

½ lusku vanilky

Do receptu na brownies budete potřebovat marmeládu z kaki. Tu si připravte předem. Nejprve kaki Persimon Bouquet spařte ve vroucí vodě, rychle vyjměte a dejte do studené vody s ledem, aby neztratilo barvu. Kaki dobře oloupejte a rozmačkejte. Vezměte pánvičku a vlijte do ní scezenou šťávu. Přidejte cukr a na mírném ohni povařte.

Až budete mít hotovo, můžete začít s přípravou samotných brownies. U těch začněte vymazáním formy máslem, dno vyložte papírem na pečení. Předehřejte si troubu na 180 °C. Ve vodní lázni míchejte máslo, žloutky a čokoládu, až se vám vytvoří krém. Přidejte cukr a míchejte, dokud se vše nespojí. Pak přidejte marmeládu z kaki Persimon Bouquet, zamíchejte a odstavte z ohně. Postupně vmíchejte mouku, vanilku, špetku soli a sníh z bílků. Směs vlijte do formy. Pečte asi 25-30 minut a po vyjmutí nechte vychladnout.

Až budete brownies podávat, přelijte je vanilkovou polevou. Tu si připravíte svařením smetany s vanilkou a cukrem.

Kaki Persimon Bouquet obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá navíc při stresu, nervozitě a únavě. Důvodů pro zařazení do jídelníčku je tedy hned několik. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách.

Fotografie zaslala Dagmar Kutilová, PR consultant www.cammino.cz

Kaki Persimon BouquetKaki Persimon BouquetKaki Persimon BouquetKaki Persimon BouquetKaki Persimon Bouquet

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtKongresové centrum Babylon LiberecHotel Komorní hůrka