Kaki Persimon Bouquet
Vyzkoušejte netradiční recepty se sezónním ovocem
Kaki Persimon Bouquet je výborné ovoce, které je sladké, nemá semínka ani pecku, nemusí se loupat a snadno se krájí. Proto se skvěle hodí na svačinu do školy nebo do práce, ale i pro další použití v kuchyni. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“, sklízí se ručně ze stromů ve španělské Valencii a vychutnat si ho můžete jen v období od podzimu do Vánoc. Proto neváhejte a vyzkoušejte ještě letos co nejvíce receptů. S kaki Persimon Bouquet lze sestavit celé menu.
Začít můžete dýňovou polévkou s kaki Persimon Bouquet. Ta se připravuje podobně jako klasický dýňový krém. Dýni je třeba oloupat, odstranit semínka a dužinu nakrájet na větší kostky. Cibulku nakrájejte na drobno a dozlatova osmahněte na olivovém oleji. Přidejte kostky dýně, lehce orestujte a zalijte kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, přidejte na kostičky nakrájené a oloupané kaki Persimon Bouquet a vařte dalších 10 minut. Když je dýně úplně změklá, polévku rozmixujte a dochuťte pepřem, solí, muškátovým oříškem a sladkou smetanou. Vše dejte zpět na mírný oheň a 2 minuty povařte. Polévku podávejte se lžičkou smetany a čerstvými bylinkami.
Hlavním chodem pak může být krůtí kari s kaki Persimon Bouquet. To obzvlášť na podzim krásně zahřeje. Na recept si nachystejte:
- 500 g krůtího masa
- 2 lžičky kari koření
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 2 ks kaki Persimon Bouquet
- 100 g strouhaného zázvoru
- 200 ml smetany
- 200 ml vývaru
- rýže basmati
- sůl
Příprava je velice jednoduchá. Stačí na oleji osmahnout pokrájenou cibulku, po pěti minutách přidejte rozmixované Kaki s druhou cibulkou, kari a zázvorem. Přidejte maso, které jste si osmažili na vedlejší pánvi, kmín, smetanu a vývar. Přiklopené vařte asi půl hodiny a podávejte s rýží.
Po hlavním jídle už zbývá prostor jen na dezert. Na kaki Persimon dort budete potřebovat:
Korpus:
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 balíček kypřícího prášku
Krém:
- 140 g másla
- 60 g polohrubé mouky
- 0,5 l mléka
- 200 g měkkého másla
- 180 g cukru moučka
- 1 bal. vanilkového cukru
- 2 zralé kaki Persimon Bouquet
- 1 tabulka čokolády na vaření
Začněte vyšleháním vejcí s cukrem. Poté přidejte mouku s kypřícím práškem, olej a mléko. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 25 min při 180°C. V menším hrnci si rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání restujte asi 3 minuty. Do hotové jíšky po trochách přidávejte mléko a za stálého míchání vařte 10 minut na mírném ohni. Do zchladlého základu přidejte zbytek másla s cukrem a vyšlehejte v hladký krém. Na upečený korpus natřete část krému, pokladete na kolečka nakrájeným kaki Persimon Bouquet a potřete zbylým krémem. Navrch nastrouhejte čokoládu a dort nechejte ztuhnout v ledničce. Hotový dort podávejte ideálně s kávou nebo s pečeným čajem s kaki Persimon Bouquet. Ten si můžete připravit předem. Potřebovat budete:
- 1 kg kaki Persimon Bouquet
- 1 kg dalšího ovoce (jablka, hrušky, pomeranč, ananas apod.)
- 500-750 g krystalového cukru
- koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
- 1-2 omyté citrony
- rum (dle chuti, není nutný)
Očištěné ovoce odpeckujte a nakrájejte na drobné kousky. Z citronu vymačkejte šťávu. Ovoce s citronovou šťávou vložte do hlubšího plechu, zasypte cukrem a přidejte oblíbené koření. Promíchejte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi půl hodiny při 170°C, občas můžete promíchat. Ihned po vytažení z trouby vmíchejte rum. Hotovou směs nalijte do skleniček se šroubovacím uzávěrem, položte je víčkem dolů a nechte vychladnout. Samotný čaj pak připravíte ze 3-4 lžiček ovocné směsi a horké vody. Čaj je výborný horký i studený.
K čaji se perfektně hodí i sladký chlebíček s kaki Persimon Bouquet. Na jeho výrobu si připravte:
- 400 g hladké mouky
- 200 g cukru krystal
- 3 zralé kaki Persimon Bouquet
- 125 g másla
- 100 g mletých mandlí
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetku soli
Nejprve si oloupejte a nakrájejte na kostičky 2 kaki Persimon Bouquet a spolu s 50 g cukru je 10 minut pozvolna poduste v hrnci pod pokličkou, občas promíchejte. Směs dejte stranou a nechejte zchladnout. Předehřejte si troubu na 170°C, vymažte formu a vysypte ji hrubou moukou. Změklé máslo vyšlehejte se 150 g cukru a postupně přidávejte vejce. Mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, mletými mandlemi a Kaki směsí vmíchejte do vyšlehaného másla. Nakonec těsto nalijte do připravené formy, ozdobte nakrájenými plátky KAKI a dejte péct na 40 minut.
Kaki Persimon Bouquet obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá navíc při stresu, nervozitě a únavě. Důvodů pro zařazení do jídelníčku je tedy hned několik. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 10 – 18 Kč za kus.
Fotografie poskytla Dagmar Kutilová, Mediální servis cammino..., děkujeme.
Internet: www.nejkaki.cz