Jíme proto, abychom mohli sportovat

Prague Beach Team podporuje Centrum Anabell

Potrava znamená pro naše tělo nezbytnou dávku energie, palivo, bez něhož nemůžeme správně fungovat. Jídlo je naším hnacím motorem i pro sportovní aktivity. Jenže když se v naší psychice zahnízdí některá z poruch příjmu potravy, tyto zákonitosti jakoby pro dotyčného přestaly platit. A ze zřejmého „Jíme proto, abychom mohli sportovat“, se stává pravý opak, tedy „Sportujeme, abychom mohli jíst“.

Jak tenká je hranice mezi těmito dvěma tvrzeními si uvědomují v pražském klubu plážového volejbalu Prague Beach Team, a proto se rozhodli systematicky podporovat Centrum Anabell, které pomáhá osobám s poruchou příjmu potravy. Na střešovickém písku se pravidelně jednou měsíčně uskuteční benefiční turnaj, zároveň tu bude nepřetržitě viset banner informující o problematice poruch příjmu potravy a činnosti Anabell.

„Jídlo se sportem neodmyslitelně souvisí, tudíž spolupráci s Anabell vnímáme tak trochu jako milou povinnost,“ vysvětluje Jiří Navrátil z Prague Beach Teamu. Druhá věc je, že střešovičtí mají s problematikou poruch příjmu potravy i osobní zkušenost, kdy se jedna členka dlouhodobě potýká s anorexií.

„Toto je jedna z cest, jak můžeme pomoci jednak neziskové organizaci Anabell, ale i třeba někoho motivovat k tomu, aby si svůj problém uvědomil a začal ho řešit. Případně někoho trochu pošťouchnout, aby se zamyslel, jestli se s podobnou nemocí nepotýká někdo v jeho okolí a že existuje pomoc,“ dodává Jiří Navrátil.

Sám Prague Beach Team je neziskovou organizací, takže má k tomuto sektoru blízko, a jeho krédem je dávat možnost sportovat všem lidem bez rozdílu majetku a výkonnosti. Klub se zaměřuje na výchovu mládeže už od šesti let a nefungují tu žádná fyzická ani talentová kritéria.

Úvodní benefiční turnaj se ve střešovickém areálu uskutečnil na konci srpna, další následoval ve sváteční den 28. října, kdy ho ovládl Adam Břicháček s Jitkou Koreckou poté, co ve finálovém utkání zdolali Jiřího Navrátila s Janou Tóthovou. Poslední herní příležitost s charitativním přesahem se zájemcům v letošním roce naskytne 28. prosince. Plejáda benefičních turnajů bude pokračovat ale i po Novém roce s tím, že Anabell nabídne účastníkům možnost výhodněji využít nutričního poradenství.

Turnaje v plážovém volejbale pro Anabell jsou vždy určené smíšeným amatérským dvojicím a jejich výtěžek získává právě Centrum Anabell.

„Velmi si kroku Prague Beach Teamu vážíme. Každý krůček se počítá a v podobě podpory od tohoto beachového klubu jde o skutečně velký krok,“ říká Jana Sladká, ředitelka Centra Anabell, které je jediným poskytovatelem sociálních služeb pro osoby s poruchami příjmu potravy a jejich blízké v ČR, a to i s přesahem k osvětové a vzdělávací činnosti.

Získané finance Centrum Anabell použije na fungování služeb pro své klienty, těmi jsou zejména mladé dívky, které se potýkají s anorexií nebo bulimií. Jsou mezi nimi však také dospělí a muži.

Anabell nabízí například služby psychoterapeuta a nutričního poradce nebo internetové poradenství, anonymní korespondenční kurz či telefonickou krizovou pomoc.

„Naším hlavním posláním je nasměrovat a dovést nemocného k léčbě. To proto, že se nemocní většinou za svůj problém stydí a řešení odkládají. Mohou se na nás obrátit také rodinní příslušníci či blízcí, kterým poradíme, jak se k nemocnému chovat a jak mu mohou pomoci,“ popisuje Jana Sladká.

Centrum Anabell má pobočky v Praze, Brně a Ostravě.

Fotografie poskytla Eva Fryšarová (Happy Creative) – děkujeme.

Jíme proto, abychom mohli sportovatJíme proto, abychom mohli sportovatJíme proto, abychom mohli sportovatJíme proto, abychom mohli sportovat

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka