Jihlava poprvé zažila saunové divadlo

V sauně E. Rošického v Jihlavě se v sobotu 8.2. uskutečnily první saunové ceremoniály na Vysočině. V rámci akce SaunaFest na cestách se mohli návštěvníci jihlavské sauny podívat na skvělou saunovou show a nápadité saunové ceremoniály, které jsou v zahraničí známé pod pojmem Aufguss. 120 návštěvníků si vyzkoušelo zážitkové saunování.

Celý program začal již dopoledne mimořádným saunováním pro rodiče s dětmi. Téměř dvacítka dětí různého věku byla nadšená ze speciálního nasvícení sauny, laserových efektů i z vůní, které saunéři při ceremoniálech používají. Dětské ceremoniály v mírně vytopené prohřívárně zaujaly i rodiče. Pohádkový ceremoniál, písnička včelích medvídků i povídání o saunování s dětmi bylo moc příjemné, o čemž svědčí i zápisy v knize na recepci.

Odpolední program již v tradiční otevírací době sauny přilákal na 120 návštěvníků, kteří zažili několik speciálních ceremoniálů. Saunový ceremoniál spočívá v polévání kamenů vodou s vonnou esencí a následným rozháněním horkého vzduchu nad rozpálenými kamny ručníky. Moderní ceremoniály využívají navíc speciální nasvícení, kostýmy a jsou doprovázeny hudbou. Saunová show s názvem Mořský vánek přinesla zvuky vln oceánu a mořský peeling se speciální mořskou solí obohacenou bylinkou meduňkou. Peeling celého těla je beauty procedura, která ozdravuje pokožku a má pozitivní kosmetický efekt. Partnerský ceremoniál saunéra Janka, který pochází ze Slovenska a saunérky Maji, francouzsky, která se teprve učí česky, přinesl romantické písně a společnou péči o návštěvníky. Další ceremoniál byl v italském duchu. Oblíbený je saunový ceremoniál s medovým peelingem. V podvečer nastal čas na výlet do Maďarska a za zvuků orchestru složeného ze 100 cikánských houslí se návštěvníci sauny pořádně zahřáli. A také nechyběla oblíbená ochutnávka tokajského vína a pravé maďarské klobásky přímo v sauně. Relaxační ceremoniál byl zpestřený pohádkou pro dospělé a desítku připravených saunových desetiminutovek zpestřily další vonné nálevy přírodních esencí, také na přání návštěvníků. Téměř po každém ceremoniálu bylo k dispozici ovocné osvěžení.

Celá akce měla návštěvníkům sauny zprostředovat zážitky, které jsou dosud běžné spíše za hranicemi, v Německu nebo Rakousku. Také upozornit na vhodnost pravidelného saunování jako součásti zdravého životního stylu. Současně poučit návštěvníky o zásadách správného saunování, protože málokdo dodržuje hygienické zásady, například podkládání celého těla včetně nohou na lavičkách v sauně prostěradlem nebo osuškou, málokdo ví o potřebě dodržovat pitný režim, nebo o procesu ochlazování.

Návštěvníci sauny odcházeli spokojení, plní nových dojmů ze zážitkového saunování. Možná se s některými setkáme na mezinárodním mistrovství v saunových ceremoniálech v Cedrus Spa 14.-16.3., kde bude připraveno více jak 50 speciálních show saunových divadel. Informace na www.SaunaFest.cz

Jihlava poprvé zažila saunové divadloJihlava poprvé zažila saunové divadloJihlava poprvé zažila saunové divadloJihlava poprvé zažila saunové divadloJihlava poprvé zažila saunové divadlo

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka