Ještě o Kurkumě
Koncem roku 2012 se podařil překlad zajímavé knihy do češtiny, která na našem trhu dosud chyběla a která díky své užitné hodnotě by neměla chybět v žádné domácnosti. Knihu Kurkuma-koření života, napsal Prashanti de Jager, Američan, bylinkář, ájurvédář, zakladatel ekologického zemědělství v Indii, významný biochemik.
Je až neuvěřitelné, v čem všem, nám koření, které vypadá jako zázvor než se zpracuje na jemný prášek a jež je hlavní složkou kari, může pomoci při různých zdravotních problémech i dlouhodobých a závažných onemocnění. I jako prevenci kurkumu můžeme v kuchyni dávat téměř do každého jídla za tepla i za studena. Díky svým vlastnostem má na potraviny i konzervační účinky. V USA se již mnoho desítek let provádí vědecký výzkum kurkumy a extrakty mnoha užitných látek, které kurkuma obsahuje se používají k výrobě léčiv.
Původ kurkumy je v Indii, ale pěstuje se všude v Asii. Její zvláštností je, že tím, že roste ve vlhkém tropickém prostředí má svůj obranný systém proti plísním, parazitům a infekcím, což je užitné i pro lidský organismus. Z hlediska ájurvédy má všechny vlastnosti vyrovnané, tedy mírně zahřívá, čímž stabilizuje trávicí oheň. Jakožto kořenová rostlinka má zemnící, vyživující, ochlazující a zklidňující účinky a též přirozeně normalizuje v lidském těle vše, co souvisí s cirkulací, pohybem nejen fyzickým ale i tokem myšlenkových procesů. Podobně jako Aloe vera vyživuje všechny lidské tkáně. Je unikátní i tím že srovnává imunitu. Máme-li imunitu slabou jsme náchylní k mnoha nemocem, je-li imunita nad normálem, dochází k tomu že jde proti vlastnímu tělu a může docházet k mnoha závažným onemocněním poruch autoimunity.
Dle dochovaných dokladů, se používá kurkuma v Indii nejméně 6 000 let jako lék, zkrášlovací prostředek, koření při vaření a jako barvivo. Je hlavním kořením v kuchyni, hned za kuchyňskou solí.
Z velkého množství laboratorně ověřených výsledků vyplývá, že hlavní složka kurkumy - kurkumin má celou řadu farmakologických účinků. Studie například prokázaly prospěšnost jak při prevenci, tak při léčbě i různých druhů rakovin. Z dalších prokazatelných účinků je to
- snižování hladiny chholesterolu
- stimulace zažívání
- velký podíl na krvetvorbě a proti srážlivosti
- čistí krev
- posiluje srdce a játra
- má vliv na psychiku tím, že posiluje mezimozkové spoje
- detoxikuje
- pomáhá odstraňovat cysty
- pomáhá odbourávat závislost na alkoholu a cukru
- dle ájurvédy pro posílení zdraví se často kombinuje s různými druhy koření a bylin, dle jejich vlastností a účinků.
O původu kurkumy, její historii a současnosti, s odkazy na vědecké publikace a výzkumy i praktické recepty a příběhy z osobních zkušeností, to vše a mnohé další se dočtete v této zajímavé knize, kterou v knihkupectvích běžně nekoupíte.
S knihou se můžete seznámit i ji zakoupit na podzimním, pražském veletrhu World of Beauty & Spa v Letňanech, na výstavišti PVA ve dnech 5. a 6. září 2014 na stánku Ájurvédských rodinných lázní.
Zdroj a fotografie pan Vladimír Mazal, Ájurvédské rodinné lázně.
Internet: www.ajurveda-borek.cz