Jarní očista v lázni hammam

V turecké lázni hammam se díky procesu otevření pórů pokožky (pára a peeling) zbavujeme toxinů a napětí. Zároveň nás prohřívá, a tak uvolňuje ztuhlé svalstvo a přispívá ke zlepšení krevního oběhu. Proto je dobré tuto lázeň navštívit vždy při změně ročního období, která znamená pro náš organismus zátěž. Tureckou lázeň hammam si můžete dopřát ve Wellness Hotelu Frymburk na Lipně.

Na vzniku tureckých lázní hammam se podílely řecko-římské lázně rozšířené na celém území pozdější Osmanské říše, spolu s původními anatolskými prvky a byzantským vlivem.

První samostatné lázně hammam byly postaveny v roce 1584 v Istanbulu. Stejně jako jejich římské předchůdkyně, sestávaly ze tří hlavních částí: z caldaria, zahřívací, horké lázně; tepidaria, vlažné lázně a frigidaria, relaxační a ochlazovací místnosti. Caldarium (tur. sicaklik) bylo vybaveno obvykle vyhřívaným kamenným stolem, na němž návštěvník lázní odpočíval, vdechoval teplou páru a oddával se tělovému peelingu. Tepidarium pak sloužilo k masáži mýdlovou pěnou. Konečně frigidarium, chladná místnost, sloužila k relaxaci po lázni, k níž patřily osvěžující nápoje nebo čaj a v níž si host mohl i zdřímnout.

Veřejně lázně sloužily ve městech i jako místa společenských událostí a zábavy. Turecké lázně, právě tak jako římské, byly přístupné i ženám, které je postupem doby začaly využívat i jako místa pro kosmetické zkrášlení.

Jak vidíme, lidé odnepaměti podstupovali očistné procedury; lázně vznikly jako místa koupelí, když neexistovaly v jednotlivých domácnostech hygienické možnosti takové, jaké máme dnes. Postupem staletí se pak lázně přeměnily na centra zdravotních a relaxačních technik, resp. wellness procedur, jak je známe v současnosti.

Vyzkoušejte tureckou lázeň ve Wellness Hotelu Frymburk, který pro vás připravil pobytový balíček s lázní hammam!

Jarní očista v lázni hammamJarní očista v lázni hammam

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka