Jak vybrat ty nejlepší boty na výlety?

Klidně on-line, ale…

Dobré turistické boty by neměly ve vašem botníku chybět. Možná o jejich koupi právě uvažujete. Víte, podle jakých pravidel je vybírat a na co si dát pozor? Jistě vám pomůžou i tipy zkušeného outdoorového specialisty Víta Hrušky.

„Boty na turistiku musí být hlavně pevné, pohodlné, prodyšné a odolné vůči mechanickému poškození i nepřízni počasí. Jste-li zvyklí chodit na běžné turistické výpravy, vystačíte s lehkými kotníkovými pohorkami. Pokud máte v plánu náročnější vícedenní akci třeba v horách, budete potřebovat boty pro vysokohorskou turistiku, protože platí – čím je terén náročnější, tím musí být boty pevnější. Zohlednit je třeba i náklad, který ponesete. Chystáte-li se putovat několik dní s těžkým batohem na zádech, budete potřebovat obuv s tužší podešví i svrškem a výraznějším vzorkem podrážky, než když jdete na výlet s malým batůžkem,“ upozorňuje outdoorový specialista Vít Hruška z e-shopu s vybavením pro sport i výlety do přírody 4camping.cz

Kůže, nebo syntetika?

Je jen na vás, zda si pořídíte turistické boty z kůže, nebo syntetiky, oba materiály mají své přednosti i nevýhody, viz náš malý přehled:

Celokožená

Přednosti: odolnost proti mechanickému poškození a proti vlhkosti, dlouhá životnost

Zápory: menší prodyšnost, horší vysychavost, vyšší hmotnost, náročnější údržba

Celokožená s membránou

Přednosti: odolnost proti mechanickému poškození, vysoká odolnost proti vlhkosti, dobrá prodyšnost a vysychavost

Zápory: vyšší hmotnost, náročnější údržba, vyšší cena

Syntetická s membránou

Přednosti: vysoká prodyšnost, nízká hmotnost, méně náročná na údržbu, nižší cena

Zápory: menší odolnost proti mechanickému poškození, kratší životnost

„V současnosti výrobci často využívají kombinace materiálů, čímž dosahují lepších výsledných vlastností obuvi. Například boty v kombinaci kůže-textil jsou lehčí, prodyšnější a po namočení rychleji vyschnou, než kdyby byly celokožené, přitom si ale ponechávají dobré vlastnosti usně, především odolnost proti mechanickému poškození,“ říká Vít Hruška a připomíná i výhody membrány (např. známý Gore-Tex), která je zárukou nepromokavosti, protože brání pronikání vlhka do boty a odvádí vodní páry ven.

Nákup on-line? Proč ne…

Chcete-li si koupit turistické boty po internetu, musíte především dobře znát svoji velikost. „Problém je v tom, že jednotliví výrobci používají různá kopyta, a tedy i různé značení velikostí. Proto se nám osvědčilo uvádět u každého výrobku velikostní tabulky, kde bývají přepočty mezi jednotlivými číslováními a hlavně délky stélky v centimetrech, aby si zákazník mohl ověřit zvolenou velikost. Pokud si ovšem není jistý, může si změřit délku chodidla a společně se svou běžnou velikostí ji uvést do poznámky k objednávce. My mu pak v případě, že se nám výběr nezdá, doporučíme vhodnější velikost,“ říká Vít Hruška z outdoorového e-shopu 4camping.cz

Samozřejmě není nad to si obuv před koupí pořádně vyzkoušet. Portál 4camping.cz proto nabízí ještě další možnost. „Umožňujeme zákazníkům, aby si objednali po internetu více různých velikostí a modelů bot k vyzkoušení na naši výdejnu. Zde si vše v klidu vyzkouší, navíc jim s výběrem ochotně pomůže proškolený personál. Je to naše bezplatná služba zákazníkům. Ti zaplatí pouze za boty, které si odnesou domů,“ doplňuje Vít Hruška.

Pro sportovně laděné dámy

Dámské varianty trekkingových bot (označení Lady) respektují anatomické odlišnosti ženské nohy, proto jsou užší, nižší a ohebnější kolem kotníků a měkčí v oblasti achillovky a jazyku. Bývají také lehčí a barevnější než pánské modely. Jak se vám líbí třeba tyto?

Stabilní i na ferraty

Dámské boty Meindl Litepeak GTX Lady od firmy Meindl se dokonale přizpůsobí a přilnou k noze díky použití nejnovějšího Variofix 3 systému, který zajišťuje dobrou fixaci paty a přilnutí boty k noze. O stabilitu na většině povrchů se stará podešev od firmy Vibram, ve špičce je navíc přilnavá plocha pro lepší stabilitu na ferratách. Kombinace materiálů kůže a textilu dodává botám lehkost i vyšší prodyšnost. Semišová kůže je ve spodní části boty chráněna proti okopu gumovou obsázkou, trvalou voděodolnost zaručuje Gore-Tex® membrána. Boty můžete vzít jak na běžnou turistiku, tak třeba i na lezení po ferratách.

Do vysokých hor

Dámské pohorky WS MTN Trainer MID GTX značky Salewa jsou lehké vysokohorské trekové boty z robustní semišové kůže a tkaniny s nepromokavou, prodyšnou membránou Gore-Tex®. Stabilitu nohy zajišťuje šněrování až do špičky pohorky a fixace kotníku pomocí stahovacího ocelového lanka. Ke komfortnímu nošení přispívá nastavitelná vnitřní vložka, která respektuje všechny tři rozměry chodidla. Svrchní velurová kůže a nepromokavá membrána Gore-Tex® zajistí sucho po vaše nohy i v nepříznivém počasí a zároveň dostatečný odvod přebytečného tepla a potu. Obsázka z gumové pryže chrání obuv před oděrem a Vibram ® podrážka brání uklouznutí.

Na výlet i do města

Praktické celokožené dámské trekingové boty Nailix GV od firmy Asolo najdou své místo v šatníku každé moderní ženy. Svršek bot je vyrobený z kvalitní hydrofobní usně 1,6-1,8 mm. Pevná podešev z Vibram Touch má polyurethanovou obsázku na špici pro větší odolnost proti mechanickému poškození. Výhodou je i speciální profilovaný vzorek se samočisticím designem.

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.

Jak vybrat ty nejlepší boty na výlety?Jak vybrat ty nejlepší boty na výlety?Jak vybrat ty nejlepší boty na výlety?Vít Hruška

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka