Jak to bylo s holením kdysi a jak je to dnes?

Doba a móda se mění. Změnou také prochází i možnosti péče o zevnějšek. Naši předci jsou klasicky zobrazováni neupravení, nejlépe ještě v roztrhaném oblečení, ale bylo tomu skutečně tak? Kdy si vůbec muži začali upravovat vousy a ženy odstraňovat chloupky? A jak je to vůbec dnes s trendy v úpravě vousů a chloupků?

Doba tisíce let před naším letopočtem

Přestože jsou naši předkové nejčastěji vyobrazováni zarostlí a neupravení, tak toto tvrzení vyvrací i několik maleb z období přibližně 100 000 let př.n.l., kde je viditelné, že si muži odstraňovali vousy. Nejčastěji k tomu používali mušle a jejich ostré okraje. Později samozřejmě přišly na řadu pazourky. Veškerá úprava zevnějšku ale v této byla hlavně rituální, rozhodně cílem nebylo zkrášlení.

 

První břitvy a závan módy oholení

Něco, co už připomínalo břitvu, se objevilo přibližně ve 3 tisíciletí př.n.l. a bylo to vyrobeno v z mědi. A právě tohle období je také považováno za začátek módy úpravy mužských vousů, ať už šlo o hladké oholení nebo o pěstování bradky. Egypt se obecně považuje za kolébku holení, protože z hygienických důvodů se zde holily i jiné části těla, než byla tvář. Jsou i domněnky, že se v této době začala používat cukrová pasta jako depilační prostředek, přičemž se používá prakticky dodnes.

Popularitu si odstraňování chloupků a holení tváře získalo i ve starověkém Řecku i ve starém Římě. Zatímco v Řecku pronikla depilace do všech vrstev obyvatelstva, tak v Římě si oholené nohy ukazovali zejména aristokraté při lázních. Když padla Římská říše, tak přišel také útlum v módě odstraňování chloupků a znova se s ním setkáváme až během středověkých křížových výprav.

 

Hladká pokožka jako módní doplněk

Dalo by se to odhadnout, že kolébkou hladce oholené ženské pokožky je Brazílie. Hladkou pokožku si vyžadovaly karnevaly, kde ženy chodí velmi odhalené.

Depilaci takovou, jakou ji známe z kosmetických salónů, přinesl až začátek 20. století. Vše bylo dáno tím, že se v USA rozšířil trend odhalování pokožky a ženy si kvůli této módě začaly odstraňovat chloupky. Za první výzvu k odstraňování chloupků v podpaží lze považovat reklamu na depilační přípravek X Bazin v roce 1914. Ta vyzývala ženy nosící oblečení bez rukávů, aby si odstraňovaly chloupky z podpaží. Tuto výzvu pak podpořila titulka časopisu Harper’s Bazzar z roku 1915, kde se poprvé objevila žena s oholeným podpažím. Je proto také logické, že si ženy dříve začaly holit podpaží než nohy. Trend oholených nohou přišel až v době, kdy se začaly nosit kratší sukně.

 

Jak je to dnes?

To, co je moderní a in, se poměrně často mění. Trend hladce oholené pokožky tu byl desítky let. Obrovským způsobem se změnily strojky používané pro holení, dokonce se používají na vytrhávání chloupků epilátory nebo dokonce IPL světelné epilátory, takže je daleko více možností, jak s chloupky bojovat. I přesto se ale čím dál více setkáme s tím, že mají ženy neoholené podpaží nebo nohy, mužská zarostlá tvář je dnes také víc než moderní, takže se může stát, že se bude historie opakovat, a člověk s hladce oholenou pokožkou bude spíše raritou. Pravda je ale taková, že je každého volba, které chloupky na svém těle si ponechá a které raději shodí.

Autor: www. holime.cz, fotografie zaslala Pavlína Bromová, marketing KOBOZ SERVICE s.r.o.

Jak to bylo s holením kdysi a jak je to dnes?Jak to bylo s holením kdysi a jak je to dnes?Jak to bylo s holením kdysi a jak je to dnes?X Bazin

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka