Jak správně vybrat batoh na výlet, expedici i na sport

Přemýšlíte, kam vyrazíte na výlety do přírody, na vícedenní treky či dokonce expedice. Nebo plánujete nějaké sportovní aktivity? Abyste si vše užili naplno, je důležitá správná výbava, zejména volba batohu. Poradíme vám, jak vybrat ten správný.

Batoh podle pohlaví a věku

Často opomíjenou, o to však důležitější, otázkou je, kdo bude batoh nosit. “Je jasné, že těžký osmdesátilitrový batoh nedáme dítěti. Stejně tak bychom ovšem měli přemýšlet nad tím, že i mezi muži a ženami jsou anatomické rozdíly, které je třeba zohlednit,” upozorňuje Vít Hruška, odborník na outdoorové vybavení z portálu 4Camping.cz s tím, že batohy dělíme na pánské, unisex, dámské a dětské. Pánské mají nejdelší a nejširší zádový nosný systém a nejvyšší nosnost. Dámské jsou osazeny kratším a užším zádovým systémem, užšími a blíž k sobě umístěnými ramenními popruhy, jinak tvarovaným bederním pásem a jejich nosnost a litráž je nižší. Unisex batohy jsou přizpůsobeny nejširšímu spektru uživatelů: mají kratší a užší zádový systém. Poslední, dětské, batohy jsou omezeny nosností i objemem, mají jednodušší zádové systémy a velký důraz je kladen na vzhled.

Batoh do města, na sport či na turistiku?

1. Batoh na běžné nošení klade větší důraz na množství kapes než na nosný systém. Často jsou zato vyžadovány kapsa na notebook, vývod na sluchátka, poutka na klíče, vnitřní organizátory, kapsička na telefon a neměly by chybět ani reflexní prvky.

Tip: Batoh Boll Prophet 29L zaujme kvalitním provedením, business designem i kapsou na notebook.

2. Cyklistický batoh mívá propracovaný zádový systém s důrazem na cirkulaci vzduchu a pevné uchycení na těle, speciální doplňky jako kapsa či síťka na přilbu a poutko na vodní rezervoár nebo na uchycení blikaček. Nesmí chybět reflexní prvky pro lepší viditelnost.

Tip: Cyklistický batoh Osprey Raptor II 10L má skvělé zpracování, vysoký komfort a již v ceně započítaný kvalitní hydrovak.

3. Běžecký batoh musí být malý, lehký a perfektně sedět na zádech. Pojmout by měl větrovku, tričko, něco k zakousnutí, vak na vodu a neměly by chybět reflexní prvky.

Tip: Batoh Ferrino X-Cross 12 s vychytaným systémem kapes a objemem 12 litrů je určen pro náročné běžce.

4. Turistický batoh by měl být vybaven kvalitnějším a pevnějším zádovým systémem, který zajistí vyšší nosnost batohu a stabilitu i za náročnějších podmínek. Podle míry náročnosti a délky aktivity může mít objem 15 či také 80 litrů. Podle toho se hledí na vybavenost a propracovanost batohu. Reflexní prvky nebývají nutností.

Tip: Pinguin Activent 48 má vše, co lze od středního turistického batohu čekat.

 

Jaký batoh vybrat podle objemu

“Pokud plánujete jednodenní aktivity, bohatě vám vystačí ten do 15 litrů. Na akce náročné na vybavení jako jsou lezení nebo skialpinismus, budou ideální batohy o objemu 30 – 45 litrů. Ty se hodí i na vícedenní expedice. Po kapacitně navýšené šedesátce sáhnou ti, kteří vyrážejí na týden pod stan nebo někam na delší čas a třeba do divočiny,” říká Jaroslav Skalka, pořadatel Výstavy stanů a vybavení do přírody.

1 – 15 litrů: Malé batohy pro minimální omezení pohyblivosti (cyklistika, běh, jednodenní výlety, lyžování) mají většinou měkká záda, chybí posuvný zádový systém, často balanční dotahy, bederní popruhy a spodní či přední vstup. Nechybí kapsičky a reflexní prvky!

15 – 30 litrů: Menší a střední batohy na 1 až 3 denní aktivity a kratší výlety. Sbalíte triko, větrovku, jídlo na den a 2 – 3 litry vody. Nemají posuvný zádový systém, používá se síťovina pro větší prodyšnost a cirkulaci vzduchu. Někdy mají spodní plnění i bederní pás.

30 – 45 litrů: Střední až větší batohy pojmou dost věcí a zachovají pohyblivost. Sbalíte do nich malý spacák, větrovku, vodu, jídla a oblečení na 1 až 3 dny. Jsou vhodné na rodinné výlety, víkendové přechody, lezení, skialpinismus… Mívají pevný zádový systém s výztuhami, často posuvné systémy, bederní pás, balanční dotahy, spodní plnění. Nechybí množství poutek a upínacích řemínků k uchycení různého outdoorového vybavení.

45 – 60 litrů: Velké batohy pro ty, kdo cestují na dlouho, daleko a přesto nalehko, či ty, kdo naopak cestují na krátko, ale potřebují hodně věcí anebo si neumí správně zabalit (škola v přírodě, lyžák, týdenní pobyt v přírodě…). Jsou určeny i pro náročné aktivity jako lezení, skialpinismus, kanyoning či freeride lyžování, snowboarding… Mívají plnohodnotné bederní popruhy, regulovatelné zádové systémy, spodní i přední nebo boční plnění.

Nad 60 litrů: Velkoobjemové, expediční batohy určené k přepravě nadměrných nákladů a na dlouhé a náročné treky. Mají posuvný zádový systém vyztužený lamelami pro větší nosnost, dotahy a popruhy zajišťují větší stabilitu, nechybí vstupy zespodu, z boku či zepředu a možnost rozdělit hlavní komoru na více částí.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

Jak správně vybrat batoh na výlet, expedici i na sportJak správně vybrat batoh na výlet, expedici i na sportJak správně vybrat batoh na výlet, expedici i na sportJak správně vybrat batoh na výlet, expedici i na sportJak správně vybrat batoh na výlet, expedici i na sport

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka