Jak se stavěl Aqualand Moravia

Největší aquapark na Moravě. První český termální komplex. Jeden z nejmodernějších zábavních parků v České republice. To vše a mnohé další patří na vizitku Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. V srpnu letošního roku, kdy byl aquapark otevřen, se o tom přesvědčilo přes 120 000 návštěvníků.

Jsem rád, že se tu lidem líbí. Výstavba byla velice náročná, kvůli šibeničnímu harmonogramu a často dost složitému zadání jsme museli pracovat nad rámec svých povinností. Sešla se tu ale super parta a díky tomu jsme nakonec vše zvládli na výbornou,“ říká vedoucí projektu Robert Schneider ze společnosti Metrostav, která Aqualand Moravia postavila.

Za rok a čtvrt vybudovali stavbaři na území odpovídajícím rozloze téměř deseti fotbalových hřišť 12 bazénů, 20 tobogánů a skluzavek, 2 restaurace, 4 bary, rozsáhlou wellness zónu a mnoho rozmanitých vodních atrakcí. Pro tak rozsáhlý projekt musel Metrostav uvolnit značné množství lidských zdrojů, v období dokončovacích prací se na stavbě každý den protočilo kolem 500 pracovníků.

Výstavba unikátních atrakcí

Největší chloubou nového aquaparku jsou bezpochyby unikátní atrakce. Venkovní tobogán Abbys (česky Propast) je jediný v Evropě a raftové tobogány první v Česku. Navrhovat a stavět taková díla není nic jednoduchého. Už jen dostat se k potřebnému know-how vyžaduje hodně trpělivosti.

Dodavatelé atrakcí všechny údaje úzkostlivě tají, proto je pro projektanty poměrně obtížné vytvořit přesnou zadávací dokumentaci. Komunikace ovšem vázla i po podepsání smlouvy. Například dodavatel U-rampy nám posílal hodnoty, které vycházely z představy, že atrakce bude stát v exteriéru a bude vystavena povětrnostním vlivům. Zjevně dlouho nemohl uvěřit tomu, že atrakce bude umístěna v hale,“ vzpomíná Robert Schneider.

Koncert s obtížnými partiturami

Vzhledem k náročnému harmonogramu a často složitému zadání se tým Metrostavu po celou dobu výstavby prakticky nezastavil. „Museli jsme budovat atrakce a souběžně i halu, a to tak, aby práce plynule směřovala ke stanovenému termínu dokončení. To bylo nesmírně komplikované. Navíc jsme mohli celý objekt zastřešit až po dokončení ocelových nosných konstrukcí jednotlivých atrakcí,“ říká Robert Schneider.

Hala atrakcí má železobetonovou obvodovou stěnu o tloušťce pouhých 25 centimetrů, vyztuženou sloupy. Stěny přitom dosahují výšky přes 15 metrů. Tuhost konstrukce tedy zajišťuje až střecha tvořená dřevěnými lepenými vazníky, ztužidly a záklopem. Vysoké železobetonové stěny bylo nutné podpírat vzpěrami, které museli stavbaři umístit tak, aby umožnili montáž ocelových konstrukcí atrakcí a posléze samotné střešní konstrukce.

Osobně jako stavbař považuji za nejzajímavější železobetonové vířivky. Prostorově složité bednění bylo děláno postaru, jde o precizní práci tesařů. V dnešní době to byl ojedinělý koncert,“ pochvaluje si Robert Schneider.

Ve stylu antického Říma

Aqualand Moravia má pozoruhodné souvislosti, pokud jde o archeologické nálezy a zvolenou architekturu. Zjednodušeně řečeno: obojí prostoupila antika, konkrétně doba starého Říma. Archeologové objevili opevnění tábora římských legií, lazaret a dokonce hrob římského vojáka, pochovaného i s vlastním koněm.

Stavbaři zase vybudovali wellness ve stylu římských lázní. A aby byl odkaz na někdejší římské osadníky ještě silnější, maskoty aquaparku jsou Aurelie a Markus a dětský program probíhá jako výcvik malých římských legionářů.

Jak se staví bazén

„Bazénové stavby“ mají oproti těm „suchým“ svá specifika. Konstrukce vyžaduje zabudování velkého množství trubních rozvodů od bazénu a atrakcí. Například vířivky ve wellness zóně jsou železobetonové s povrchovou úpravou v podobě keramické mozaiky.

Veškeré přívody pro masážní trysky a perličky museli stavbaři instalovat před betonáží do vyarmované konstrukce vířivek. Posléze musely vydržet betonáž, prováděnou ve čtyřech taktech. Potrubí bylo po celou dobu natlakované a pod neustálým dohledem. Dále bylo nutné s ohledem na velké množství vody pohlídat přechody materiálů, například napojení hydroizolace podlahy na lem nerezového bazénu, dilatace objektu, styk svislé a vodorovné konstrukce apod.

Spokojenost okolí

Soudě dle vysoké návštěvnosti, lze už nyní říct, že Aquapark Moravia oživuje turistickou vybavenost regionu. Předpokládá se prodloužení turistické sezóny a obecně snížení nezaměstnanosti v okolí. „Celý mikroregion bere aquapark pozitivně. I sousední autokemp Merkur považuje nového souseda spíše jako partnera a ne jako konkurenci,“ uzavírá Robert Schneider.

Foto: Petr Dušek, IDMZ, děkujeme.

Jak se stavěl Aqualand MoraviaJak se stavěl Aqualand MoraviaJak se stavěl Aqualand MoraviaJak se stavěl Aqualand MoraviaJak se stavěl Aqualand MoraviaJak se stavěl Aqualand MoraviaJak se stavěl Aqualand Moravia

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka