Jak se rodí wellness centrum

Rozhovor s designérkou MgA. Simonou Ducháčkovou

Wellness se stává vášní. V dnešní uspěchané době si každý rád na okamžik vydechne, svému tělu dopřeje blahodárné procedury a své duši vytoužený klid. Proto hotely i penziony rozšiřují své služby o wellness a balneo zařízení a ti šťastnější z nás si budují wellness přímo v pohodlí domova.

Ideální je, pokud wellness centrum koresponduje s celkovým konceptem nebo navazuje na okolní krajinu. Wellness centrum musí mít zajímavý design, tak aby se uvnitř návštěvníci cítili velmi dobře. Na to, jak vzniká wellness centrum, jsme se ptali designérky Simony Ducháčkové, která pracuje ve společnosti Caretta Technologies.

Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti wellness z pohledu jejich designéra?

Oproti dobám minulým je velký zájem o domácí wellness. Stále častěji se lidé nespokojí “jen” s bazénem, vířivkou nebo saunou, ale zařizují si kompletní soukromé lázně – vířivku, parní kabinu či saunu, zážitkovou sprchu i odpočívací lehátka.
Také u komerčních provozů došlo k posunu správným směrem, již se nebudují fádní wellness centra, kde jde jen o to, naskládat co nejvíce wellness procedur vedle sebe. Moderní wellness centrum 21. století si žádá koncept. Proto často pomáháme najít “příběh” celého wellness. Na návštěvníka pak čeká atmosféra starověkých římských lázní nebo japonská meditační zahrada.

Jak taková stavba wellness centra od návrhu po realizaci probíhá?

Prvním krokem je schůzka s klientem – je potřeba zjistit, kolik má místa, komu bude wellness sloužit, na jaké služby bychom se mohli či měli zaměřit, jakou má představu o vybavení, jaký styl, materiály a barvy se mu líbí a samozřejmě jaký má rozpočet. Důležité je znát přesné dispozice prostoru. Je lepší, když má klient půdorysy nakreslené od architekta nebo stavaře. Pokud to tak není, prostory zaměříme my. Také je potřeba vědět, kde je přívod vody, kam je možné připojit odpad atp.

A pak už může začít tvůrčí část celého návrhu?

Ano. Uděláme si představu o tom, jak by celý prostor měl vypadat. Stále se vracíme k hlavní myšlence a snažíme se o unikátnost a jedinečnost každého námi navrhovaného wellness či lázní. První návrhy kreslíme vždy ručně, tužka mi dovolí znovu a znovu překreslovat. Celý prostor si musíme neustále představovat a hlídat všechny detaily. Kromě norem o velikosti šaten, rozměrech kabin a šířkách průchodů je nutné uhlídat i vhodnou návaznost atrakcí.

A jak je do této fáze zapojen samotný klient?

První návrhy se často mění a přizpůsobují představám klienta. Někdy se ještě vytváří 3D vizualizace, která naznačí i barevné a materiálové řešení prostoru, tak, aby si mohl klient lépe představit budoucí podobu wellness. Hodně lidí volá po moderních materiálech, jako jsou optická vlákna nebo vrstvené sklo. Podle letošních trendů je "in" tmavě modrá a zelená barva. Ovšem vždy záleží na vkusu zákazníka.

A samotná realizace wellness? Je z technického hlediska náročná?

Veškeré návrhy řešíme s ohledem na to, abychom byli schopní dodat potřebné komponenty z našeho systému PROFIPREF. Stavba wellness je pak rychlá a jednoduchá. Parní kabiny, sprchy a další části wellness připravíme přesně na míru, na místě už se jen složí, přestěrkují a je možné začít obkládat. Ani atypické tvary nejsou problémem, nemusíme se omezovat pouze tvarovou nabídkou z katalogu.

 

Pro velký úspěch loňské nabídky výhodných dispozičních řešení letos CARETTA SPA TECHNOLOGIES opět nabízí dispoziční řešení wellness za pouhých 50% běžné ceny. Pokud přemýšlíte nad vlastní realizací, je ten správný čas napsat na email design@caretta-spa.cz. Tato nabídka platí pro dispoziční řešení zadané do 31. 3. 2013!

 

Fotografie: archiv společnost CARETTA SPA TECHNOLOGIES.

Jak se rodí wellness centrumJak se rodí wellness centrumJak se rodí wellness centrumJak se rodí wellness centrumJak se rodí wellness centrumJak se rodí wellness centrumJak se rodí wellness centrum

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka