Jak probíhalo aerobikové MS v Austrálii?

Od 18. do 22. října probíhal v australském Gold Coastu FISAF World Fitness and Hip Hop Championship 2011, tedy Mistrovství světa v aerobiku podle pravidel FISAF. Téměř stopadesátičlenná česká reprezentace patřila k favoritům. Mezi závodníky nechyběli obhájci titulů z předešlých let, i když nakonec někteří z nich na medaile nedosáhli. Zde je australský šampionát očima zpravodaje Ondry Rázla.

17. října:
V Austrálii startuje mistrovství světa, Češi patří k favoritům!
K protinožcům vyrazila asi stovka českých závodníků, kteří patří k favoritům.
Do Austrálie odjela česká reprezentace v užším počtu než vloni, závodníci si totiž z převážné části museli cestu na jižní polokouli financovat sami. V ženské kategorii bude zlato z loňska obhajovat Denisa Barešová, kterou na jaře pronásledovaly zdravotní problémy, kvůli kterým ani neodcestovala na Mistrovství Evropy. V kategorii ji doplní Tamara Jiříková a Kateřina Šmejkalová.
V kategorii mužů bude o titul bojovat na Mistrovství Evropy i ČR stříbrný Jan Pochobradský. Čtvrtou zlatou medaili v řadě jede obhajovat duo Veronika Šindelářová a Pavel Sirotek, které v kategorii páry doprovodí vloni stříbrná dvojice Jan Pochobradský a Tamara Jiříková. Mistrovský titul budou obhajovat v týmech i sestry Cihlářovy se Zuzanou Reissovou. V Austrálii se představí také Adéla Samešová, Barbora Poulová, Monika Cermanová a trojice ve složení Karolína Svobodová, Veronika Anna Kotrnochová, Tereza Večerková.
V kategorii step aerobic bude o titul bojovat letos OxyFan, který doplní Sport Academy Kladno. Fitness aerobic budou reprezentovat týmy Aerobic Dancers Kladno, Fitness Center Hanky Šulcové a Aerobik klub Zlín.

18. října:
Češi vstoupili do šampionátu na jižní polokouli
Na třetím šampionátu v zemi klokanů se představí závodníci z devíti zemí, mezi kterými figuruje i Česká republika. Na jižní polokouli se v úterý jako první představili kadeti a junioři, kteří do závodů vstoupili dle očekávání. V jednotlivcích patří Češi k favoritům a podle toho vypadají i průběžné výsledky. Kromě závodníků hájí české barvy i dvojice rozhodčích. Známky ve sportovním aerobicu uděluje Jana Hájková, fitness aerobic soudí Taťána Šotková.

19. října - kadeti a junioři bojují
Patnáct medailí pro Českou republiku
Pětkrát zlato, šestkrát stříbro a čtyřikrát bronz. To je bilance českých kadetů a juniorů v australském Gold Coast FISAF World Fitness and Hip Hop Championship 2011.
V kategorii kadet step se mezi sebou utkaly pouze dva české týmy. Ze zisku zlata se nakonec radovaly Venuše Kladno, které skončily před SRC Fanatic Havlíčkův Brod. V juniorském fitness aerobicu znovu excelovaly Češky z Aerobic Teamu Chuchle, které na stupních vítězů předběhly Rusky i domácí Australanky.
Česká hymna zněla sportovní halou i při vyhlášení kategorie junior step, ve které se Češi na bedně umístili dokonce hned dvakrát. Bronz braly holky z havlíčkobrodského Fanaticu, na nejvyšší příčku vystoupal Oxygen Příbram.  Stříbrnou medaili veze z Austrálie sportovní pár ve složení Denisa Zadáková a David Jiran ze Sportovního klubu MK Kladno, kteří nenašli recept na Australany. Domácí nedokázal v týmech porazit ani Sportklub ČASPV Kladno, který skončil těsně druhý. V našlapané kategorii žen si na svém prvním světovém šampionátu pro medaili došla Daniela Loffelmannova z Aerobic Studia Čelákovice. Bronzovou medaili si na krk pověsil Tomáš Posekaný ze Sportovního klubu MK Kladno, který exceloval i v párech s Kristýnou Loušovou, kde získali zlato před stříbrným Markem Šotolou a Danielou Urbářovou ze SRC Fanatic Havlíčkův Brod. V kategorii juniorských týmů zazářily opět české národní barvy, když trio Lucie Pavelková, Kateřina Palková a Kateřina Smíšková z Akademie aerobiku Radky Hanákové získalo zlato, Sabina Pavlíková, Lucie Dalekorejová a Veronika Švarcová z Aerobik Studia Čelákovice braly stříbro. Dvě medaile zacinkaly pro Českou republiku i v ženské kategorii, kde Kristýna Zahradníčková z Loun skončila druhá před Terezou Tydlitátovou z Corridoor teamu Jakuba Strakoše.

20. října  - semifinále
Týmy po semifinále sahají po medailích, jednotlivcům se příliš nedařilo
V kategorii aerobic se po semifinále v čele usadil tým Aerobic Dancers Kladno, hned za nimi je tým z FC Báry a Hanky Šulcové. Ve stepu se dařilo týmu OxyFan, který s výrazným náskokem předběhl druhé Rusko. Na třetím místě je pak po semifinále Sport Academy Kladno.
V jednotlivcích se však Čechům příliš nedařilo. Obhájce stříbra Jan Pochobradský, který plánuje po mistrovství ukončit kariéru, byl po základním kole druhý, po semifinále se propadl až na čtvrtou příčku. Zlato v Austrálii obhajuje Denisa Barešová, jejíž cesta za titulem je zatím také poněkud krkolomná. V preliminary byla třetí, po semifinále ji patří až pátá příčka.
Po základním kole v párech sahali Češi po dvou medailích - duo Veronika Šindelářová a Pavel Sirotek bylo druhé, bronz patřil Tamaře Jiříkové a Janu Pochobradskému. V semifinále se však před Čechy dostali domácí Australani. O poznání lépe jsou na tom naši reprezentanti v kategorii týmů, kde jim prozatím patří první dvě příčky. Aspirantem na zlato je tým z Fitness Center Báry a Hanky Šulcové, v těsném závěsu za ním je Aerobic Junior Club I. Mrňákové Ústí na Labem.
V pátek byla v Gold Coast na programu preliminary a semifinále kategorie Hip Hop, ve které Češi nevyslali žádné zástupce.

22. října finále a 3 zlaté pro seniory
Češi vezou z Austrálie tři tituly mistrů světa!
Tři zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile vybojovala česká seniorská reprezentace v konkurenci dvanácti zemí na australském FISAF World Fitness and Hip Hop Championship 2011. Čerstvými mistryněmi světa jsou týmy Aerobic Dancers Kladno, OxyFan a trio z FC Báry a Hanky Šulcové.
Poslední den šampionátu u protinožců byla na programu nejsledovanější kategorie seniorů, ve které vybojovali reprezentanti české republiky sedm medailí.
Česko doslova ovládlo fitness aerobic, kde v obou kategoriích získalo dohromady čtyři medaile. V aerobicu excelovaly Aerobic Dancers Kladno, které skončily před stříbrným týmem z Fitness Centra Báry a Hanky Šulcových.
Ve stepech nenašel v Austrálii přemožitele suverénní OxyFan, který navázal na zlato z domácího Mistrovství ČR i z evropského šampionátu. Tým tvoří čtyři děvčata z havlíčkobrodského SRC Fanatic a čtveřice dívek z Oxygenu Příbram.  Bronzové medaile si na krk v kategorii stepů pověsil tým Sport Academy Kladno.
Jan Pochobradský, obhájce loňského stříbra se z Austrálie vrací bez medaile. Ve finále skončil na nepopulární čtvrté příčce, kterou završil svou závodní kariéru. Medaili nakonec nezískala ani vloni zlatá Denisa Barešová, která se musela spokojit s pátým místem. "Je to pro mě velké zklamání, protože si myslím, že je to tady pro Čechy hodně neobjektivní. Sama se sebou jsem spokojená. Ta první dvě kola byla taková testující, protože jsme na mezinárodních závodech, kde závodní plocha neodpovídá nějakým standardům. Myslím, že jsem nebyla jediná, komu nevyhovovala. Do finále jsem ale dala vše a zajela jsem ho, jak jsem nejlépe mohla," shrnula své pocity dvaadvacetiletá česká závodnice.
V párech se nepodařilo obhájit čtvrté zlato v řadě Veronice Šindelářové a Pavlu Sirotkovi, kteří skončili třetí. "Pocity máme dost smíšené, nesouhlasíme s výsledkem, ale teď s tím asi už nic nenaděláme," řekli po vyhlášení viditelně zklamaní čeští reprezentanti.
O poznání více důvodů k radosti mělo trio z Fitness Centra Báry a Hanky Šulcové, které v týmech vystoupalo na samý vrchol. "Pocity jsou nepopsatelné, máme obrovskou radost. Byla tu skvělá atmosféra, takže jsme si finále opravdu užily," shrnuly své bezprostřední pocity čerstvé mistryně světa. Stříbro pak braly holky z Aerobic Junior Clubu Ivy Mrňákové z Ústí nad Labem.
"České týmy se na letošním Mistrovství světa ukázaly v dobrém světle, trošku problém je, že domácí Australané se v některých kategoriích ukázali v ještě lepší formě. I tak si ale myslím, že naše reprezentace může být spokojená," udělala poslední tečku za letošním šampionátem rozhodčí Jana Hájková.

Na fotografiích je zlatý seniorský tým Aerobic Dancers Kladno, Denisa Barešová a Jan Pochobradský. Za fotografie děkujeme L. Procházkové a ČSAE.

Jak probíhalo aerobikové MS v Austrálii?Jak probíhalo aerobikové MS v Austrálii?Jak probíhalo aerobikové MS v Austrálii?

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka