Jak nakupovat trekingové boty on-line

Chcete si pořídit nové trekingové boty, ale nemáte čas běhat po obchodech? Na internetu je k mání plno lákavých modelů – jenže jak správně trefit velikost, aby boty opravdu sedly? Vít Hruška, odborník na outdoorovou obuv, radí, jak nakupovat trekingové boty on-line.

Nákup bot „na dálku“, tedy přes internet, je oproti návštěvě kamenného obchodu samozřejmě pohodlnější, ale o to důležitější je znát svoji správnou velikost. Problém je v tom, že velikost od jednoho výrobce nemusí odpovídat velikosti bot od jiné značky. To je způsobeno především tím, že různí výrobci používají různá kopyta. Navíc věc komplikuje fakt, že existuje více druhů číslování.

„U nás nejpoužívanější jsou tři: evropské (EU), anglické (UK) a americké (US). Máte-li například běžně evropskou velikost 40, odpovídá to UK 6,5 a US 7,5. Neplechu v tom však dělají zpětné přepočty mezi jednotlivými číslováními, které mají za následek vznik velikostí jako 40 a 2/3, 43 a 1/3 atd. Proto se nám osvědčilo uvádět u každého výrobku velikostní tabulky, kde často bývají přepočty mezi jednotlivými číslováními a hlavně délky stélky v centimetrech. Tak má zákazník hned jasnější představu o tom, jaká je pro něj vhodná velikost. Pokud si ovšem stále není jistý zvolenou velikostí, může si změřit délku chodidla a společně se svou běžnou velikostí ji uvést do poznámky k objednávce. My pak v případě, že se nám výběr nezdá, doporučíme zákazníkovi vhodnější velikost,“ říká Vít Hruška z outdoorového portálu 4camping.cz a přidává konkrétní rady, jak postupovat:

  1. Měření provádějte v tenkých ponožkách nebo naboso.
  2. Ke stěně si na podlahu položte papír tak, aby jeho strana přiléhala ke stěně.
  3. Postavte se na papír tak, aby chodidlo mířilo kolmo od stěny a pata byla opřena o stěnu.
  4. Na papír si naznačte nejdelší místo chodidla, což bývá většinou palec.
  5. Změřte vzdálenost od okraje papíru po vyznačenou rysku nejdelšího místa na chodidle.
  6. Tuto naměřenou délku vyplňte při objednávání do poznámky.

„Nejjistější způsob je však obuv před koupí řádně vyzkoušet. Neváhejte proto objednat si více různých velikostí a modelů bot k nám na výdejnu. Zde si boty v klidu vyzkoušíte a vyberete. Navíc vám s výběrem ochotně pomůže proškolený personál. Nebojte se, u nás se platí pouze za to, co si odnášíte domů. Vše ostatní je naše služba zákazníkům,“ doplňuje Vít Hruška.

A pokud by náhodou bota při nákupu přes internet neseděla? Na 4camping.cz vám ochotně obuv do 14 dnů vymění za jinou velikost nebo model, popřípadě vrátí peníze. Tak s chutí vybírejte!

Modrá – pro lehký trek i do města

Shiver GV Asolo jsou dámské trekingové boty v krásné modré barvě, s celokoženým svrškem s gumovou obsázkou na špici Shiver GV a sametovou podšívkou. Obuv od italského výrobce je nízká a lehká, proto se ideálně hodí nejen na širokou škálu volnočasových aktivit, ale i na každodenní nošení. Kvalitní podešev Vibram Tenere doplňuje inovativní EVA mezipodešev pro tlumení nárazů při došlapu.

Zelená – pro rychlý pohyb ve skalách

Firetail Evo GTX Salewa je dámská trekingová obuv, která zvládne každý typ terénu a zajistí stabilitu i na hladkém mokrém terénu. Proto je tak oblíbená u vyznavačů tzv. fast trekingu, kteří rádi zdolávají hory rychle a nalehko. Podešev Vibram spolu s mezipodešví EVA dodává botě na lehkosti. Odpružení v oblasti paty zaručuje pohodlí a komfort při delší námaze. Rozšířené šněrování umožňuje přesné pohyby na technicky náročném terénu. S membránou Gore-Tex se obuv stává vodotěsnou a aramidové vlákno chrání obuv před poškozením.

Hořčicová – na horskou turistiku

MySabre Nordblanc je lehká dámská kotníková obuv vhod­ná pro vyznavače různých outdoorových aktivit od nenáročných treků až po vícedenní horskou turistiku. Zárukou vysoké stability boty je značková podešev Teragrip. Špičková konstrukce boty zajišťuje velmi dobrou oporu nohy, pohodlný ohyb chodidla a dostatečnou ochranu prstů. Svršek je vyroben z hydrofobní kůže se zvýšenou odolností proti skvrnám a nečistotám a doplněn prodyšnou membránou Teratex.

Náš tip:

Životnost, funkčnost a hezký vzhled trekingové obuvi vám pomůže prodloužit Speciální impregnační přípravek na nubukovou a semišovou obuv Nikwax Numbuk a Semiš. Zvyšuje voděodolnost, u­držuje prodyšnost a pevnost obuvi. Je ideální pro membrány Gore-Tex, SympaTex, eVENT, PTX membrane a mnohé další. Snadno se nanáší pomocí mechanického rozprašovače a houbičkového aplikátoru.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.media – děkujeme.

Jak nakupovat trekingové boty on-lineJak nakupovat trekingové boty on-lineJak nakupovat trekingové boty on-line¨Vít Hruška

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka