Jak jsme skočili do ledového jezera ve Finsku

Saunování ve Finsku - další díl zážitků z cest

Na naší redakční cestě po Finsku jsme se vydali i do typické veřejné sauny na břehu jezera. Tato sauna je smíšená pro muže a ženy a jak je ve Finsku zvykem, saunuje se zde v plavkách (ve veřejných smíšených saunách to tak je). Kaupinojan sauna je hned vedle jezera Näsijärvi a opravdu skvělý zážitek je v mrazu se ponořit do ledové vody jezera. Rampouchy, led, sníh, jezero a my.

 

Zážitek v sauně a skok do jezera

Naše cesta po Finsku nás zavedla do různých saun. Tahle jezerní sauna však byla obzvlášť zážitková. Ve Finsku se nekrade - šatna (zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy) je tedy ve formě věšáčků, kam si návštěvníci odloží své svršky, mobilní telefony a peněženky. V šatně to vře jako v úle. Jinou odpočívárnu tu nemají, jen lavičky pod věšáčky podél stěn. Tak se tu diskutuje a převléká... Ve finských saunách se baví všichni se všemi. Na ulici to tak není, ale tady mají lidé k sobě hodně blízko. Jak by ne, prohřívárna velké sauny je doslova narvaná zájemci o saunování. Finské löyly - parní nárazy vznikající poléváním kamenů a kamnech vodou jsou zde velmi oblíbené. Esence zde nejsou na pořadu dne. Čistá voda ve velkém kýblu a obří naběračka. A už se polévá... Finská sauna tedy není příliš suchou saunou. Vlhkost vzduchu se zvyšuje a kamna pracují naplno. Dáváme něco přes deset minut a zpaření běžíme ven. K jezeru je cestička a tak doporučovaných 50 metrů se vydýcháme - osvěžíme na vzduchu. Teploměr ukazuje mínus deset, věžička pro plavčíka je obalená rampouchy a schody do jezera jsou jeden led. Sklouznutí a už jsme po hlavu ve vodě plné břitev. Doporučuji každému milovníkovi sauny. Po jedné straně zábradlí se jde do jezera a po druhé straně se jde z jezera. Jen ty plavky překáží. Ale když to jinak nejde. Cestička, led, vzduch, světla lamp a už se vracíme do včelího úlu diskutujících finů. Šatnu jsme nechali stranou stejně jako umývárnu, vše v praktickém stylu. Nehledejme zde žádný wellness design, žádné luxusní materiály. Tady jde o saunu. Tady je zážitkem jezero, obří kamna, okno. Lavice určitě hodně trpí - lidé namejí prostěradla, osušky jako u nás. Výbavou saunujícícho se fina ve veřejné sauně je čepice z filcu a plavky.

Hřeje nás 550 kg kamenů

Kaupinojan sauna začala svůj provoz v roce 1977. S přestávkami pracuje dodnes. Prošla i rekonstrukcí v dubnu 2010, po dvouleté přestávce po jejím zničení požárem v roce 2008. Zajímavostí jsou nová kamna pracující opravdu dobře a vytvářející mírně sálavé teplo. Kamna mají 550 kg kamenů, je třeba je vyměnit každý měsíc. Je to traké z důvodu dlouhého provozu s velmi častým poléváním. Samotná sauna je z kamene a tak se nemusí dřevěné obložení měnit každý rok. Denně zde spálí 1,5 metru krychlového dřeva.

V areálu je ještě jedna menší sauna, s elektrickými kamny. Jsou zde opravdu vysoké stupně. Sedět zcela nahoře, u stropu je velký výkon pro saunového příznivce. O to víc je lákavý skok do jezera.

45 tisíc návštěvníků

Budova sauny a pozemek je ve vlastnictví města Tampere. Scházejí se zde i otužilci - zimní plavci a jejich asociace provozuje i saunu. Ceny jsou mírné, 6 EUR za dospělého a poloviční sleva pro děti. Nejmenší děti jsou pak zdarma. Každé druhé úterý v měsíci je zavřeno kvůli pravidelné  údržbě. Na údržbě se podílejí i dobrovolníci, členové sdružení.

Sauna se často pronajímá na večírky a další společenské a firemní události. K tomu účelu zde mají také společenskou místnost s krbem.

Do sauny přijde za rok asi 45 000 návštěvníků. Nejvíce je využívaná v zimním období. Zcela nejvytíženější den je Štědrý den, přijde i 300 lidí. Láká koupel v jezeře!

Zimní plavání  a sauna ve společnosti je dobrá pro tělo i mysl, udělá všem opravdu dobře. Zimní plavání a otužování zlepšuje imunitu, snižuje časté nachlazení, bojuje proti astmatu, zmírní potíže s lupénkou a snížuje bolest artritidy. Tak jako všude i zde nedoporučují saunování s horečkou a v případě srdečních problémů je nutné poradit se s lékařem.

Jak jsme skočili do ledového jezera ve FinskuJak jsme skočili do ledového jezera ve FinskuJak jsme skočili do ledového jezera ve FinskuJak jsme skočili do ledového jezera ve FinskuJak jsme skočili do ledového jezera ve FinskuJak jsme skočili do ledového jezera ve FinskuJak jsme skočili do ledového jezera ve FinskuJak jsme skočili do ledového jezera ve Finsku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka