Jachtou „SILVA“ po Jadranu

Neobyčejná dovolená

Popsat týdenní dovolenou na palubě jachty plující na vlnách chorvatského Jadranu je nesnadné - „to se nedá popsat, to se musí prožít“. Nejprve tedy pár slov o tom, o jakou loď se vlastně jedná. Jachta „Silva“ je zařazena do kategorie obytných lodí, na nichž klienti spí, stravují se, opalují se a koupou se z nich (v době jejich zakotvení v opuštěných zátokách).

O blaho turistů pečuje od rána do pozdního večera obvykle čtyřčlenná posádka - kapitán (většinou majitel lodě), kuchař/ka, steward a plavčík. Jachta “Silva“ je jediný reprezentant klasické jadranské lodě typu “trabakul“, celodřevěného bachratého a nízkého dvojstěžníku se zaoblenou přídí a na vlnách Jadranu se plaví již více jak 100 let. Je určena pro max. 28 osob, které jsou ubytovány v podpalubí, ve dvou- a třílůžkových kajutách, společné sociální zařízení je v dostatečném množství situováno na úrovni hlavní paluby. Plná penze je poskytována v salonu, příp. zastíněném sezení na přední palubě. K dispozici je velká horní sluneční paluba. Turisty vozí po Jadranu již od roku 1982, před tím cca 60 let sloužila jako loď pro transport písku. Na lodi jsou k dispozici různé rekreační doplňky, např. mořské kajaky, paddelboardy, míčové vodní hry, stolní hry, apod.

Naše plavby jsou nabízeny a realizovány buď jako akce s určitým zaměřením (cvičení či jóga na palubě i na břehu), jako klasické rekreační plavby nebo jako plavby pro naturisty a nudisty, kdy zejména koupání a opalování probíhá bez plavek. Samozřejmě - je nutno ctít jak chorvatské zákony, tak určitá etická pravidla. Takže alespoň v nějakém oblečení, šátku, apod. je nutno být v přístavech a dalších obydlených částech pobřeží, resp. v salonu při snídani, obědě či večeři.

A jak probíhá vlastní plavba? Do rána, do půl sedmé platí “noční klid“, snídaně je v 8 hodin. Čas před ní využívají účastníci buď k delšímu spánku, k vycházce po přístavním městečku, k vykoupání na nějaké blízké pláži a zejména k návštěvě kavárny se šálkem vynikajícího expressa nebo cappuccina. Po snídani loď opustí pohostinnost přístavu a vydá se na svoji denní trasu. Po přibližně 2-3 hodinách plavby vyhledá kapitán vhodnou zátoku, zakotví, spustí schůdky a je možno se koupat dle libosti, vypravit se na krátké vycházky po pustém pobřeží. Přibližně půl hodiny po poledni následuje oběd a po něm obvykle “odpolední klid“. Spánek přemůže větší část účastníků plavby, ať již v kajutě nebo na palubě. Při delší denní trase plavby se v této době jachta přesouvá směrem ke svému cílovému přístavu, aby ve vhodnou dobu zakotvila ještě v další pěkné zátoce. Samozřejmě ani odpoledne totiž není možno zanedbat plavání a dovádění ve vodách Jadranu. V době mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední plavčíci vytáhnou kotvu a jachta opustí klidnou zátoku a pluje do cílového přístavu. Krátká procházka městečkem, večeře a volno až do rána. Hodinu před půlnocí začíná platit na všech lodích v přístavu noční klid, a pokud má někdo zájem o “noční život“, tak si jej musí vyhledat na diskotékách či v restauracích ve městě.

A kam všude se s jachtami můžete podívat. V podstatě od ostrovů v oblasti Zadaru (zejména NP Kornati) až po Dubrovník. Plavby obvykle začínají a končí v sobotu v Omiši, městečku u ústí řeky Cetinje, zde je také zajištěno parkování pro auta účastníků, resp. hned u přístavu je velice vhodně umístěná zastávka autobusů. Poté vede plavba do Splitu nebo Trogiru, kde mohou nastoupit účastníci, kteří přijeli vlakem nebo přiletěli letadly. Po nástupu všech účastníků lodě odplouvají v neděli ráno po plánovaných trasách - směr Kornátské ostrovy, Šibenik, Primošten, směr ostrovy Šolta, Hvar, Brač, Vis nebo směr Makarská, Pelješac, Korčula, ostrov Mljet, Dubrovník. Trasy plaveb se každý rok mění a kombinují návštěvy historicky a architektonicky zajímavých přístavů (Hvar, Stari Grad, Korčula, Dubrovník, Zadar) s návštěvou národních parků a přírodních zajímavostí (ostrov Mljet, Kornátské ostrovy, Modrá jeskyně na ostrově Biševo) a pobytem v malých malebných přístavech na mnoha jadranských ostrovech (Jelsa na Hvaru, Pučišče a Bol na Brači, Komiža a Vis na Visu, …, atd.). Jedenkrát týdně, na přání účastníků, zůstává jachta přes noc zakotvena v opuštěné zátoce a je tak možno se koupat jak večer a v noci, tak od časného rána. A není nic příjemnějšího, než si zaplavat v Jadranu hned při východu slunce. A občasné obavy z vln, houpání lodě – v podstatě větší problémy nehrozí. Kapitán má dokonalé informace o počasí a v případě jakékoliv nadcházející komplikace směřuje do bezpečně chráněného přístavu nebo zátoky.

Relaxace na jachtách tohoto typu je ideálním způsobem prožití dovolené. Žádné chození rozpálenými ulicemi na pláž, tísnění se mezi stovkami dalších rekreantů - na jachtě je v okruhu několika metrů ložnice (kajuta), jídelna, zastíněný odpočinkový kout, sluneční paluba a moře všude okolo. Samozřejmostí je průzračná voda s viditelností až do desítek metrů, klidná hladina a jen mírný vánek v chráněných zátokách, klid všude v okolí - v blízkosti mohou být opět jen jachty s několika málo rekreanty.

O tom, že takto neobvykle prožitá dovolená na Jadranu je “ono pravo“ svědčí skutečnost, že drtivá většina účastníků se na jachtu každoročně vrací. Není výjimkou potkat na palubě účastníky, kteří jsou zde již popáté, po patnácté, po dvacáté. Každý den v jiném přístavu, sledování krás chorvatského pobřeží a ostrovů z moře, koupání přímo z lodě v opuštěných zátokách s průzračnou vodou, „pláž“ na horní palubě, výborná “domácí“ kuchyně, celodenní péče stewarda s různorodou nabídkou nápojů - co více chtít. Jak již bylo řečeno - „to se nedá popsat, to se musí prožít“.

Prodej pobytů na jachtě „Silva“ 2018 úspěšně probíhá – podrobnosti k těmto plavbám v nabídce CK Natur Travel naleznete na www.naturtravel.cz nebo www.plavby-jadran.cz. V rámci nastávajícího „SaunaFestu“ jsou vypsány určité slevy, konkrétní informace a velké množství fotografií a videošotů z plaveb jachtou Silva naleznete ve Fotogalerii a Videotéce na výše uvedených webech.

Pro jednotlivce a rodiny jsou k dispozici poslední volná místa na plavbách S 001 až 005, plavby S 007 a 008 jsou již vyprodané a na plavbě S 006 (21.7. - 28.7.18, plavba se cvičením – to není podmínkou) je k dispozici přibližně polovina kapacity lodě, tzn. místo pro cca 16 osob).

Jachtou „SILVA“  po JadranuJachtou „SILVA“  po JadranuJachtou „SILVA“  po JadranuJachtou „SILVA“  po JadranuJachtou „SILVA“  po JadranuJachtou „SILVA“  po JadranuJachtou „SILVA“  po Jadranu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka