Italská asociace saunových mistrů a saun zahájila činnost.

Itálie je známá kvalitním saunovým uměním. Zdejší saunové ceremoniály jsou skutečným zážitkem. Severní Itálie má řadu saunových světů se zajímavým konceptem a skvělé saunové animátory. Také v Cron4Therme se poprvé pořádalo mistrovství v provedení saunových ceremoniálů a vznikla první škola saunových mistrů. Nedaleko je i výrobce bio éterických olejů - Bergilla. To vše hrálo do ruky vzniku AISA, Asociace italských saun & Aufguss.

Při naší redakční návštěvě severní Itálie jsme obdivovali sauny a saunové umění a zdejší saunové mistry. Také se nám podařilo získat k návštěvě českých soutěží SaunaFest a Sauna Herbal Cup soutěžící z Itálie. Renato Cazzolato před rokem vyhrál soutěž Grand Prix Czech Republic. Navázali jsme velmi pevné partnerství a přátelství s mistry saun Itálie. Proto nás potěšil i vznik AISA. Také s ohledem na to, že ve stejné době v ČR vzniká Česká asociace saunérů.

V pátek 24. dubna v pětihvězdičkovém hotelu a luxusním SPA resortu Quellenhof St. Martin in Passeier, v přítomnosti asi šedesát příznivců a novinářů z celostátních novin, se uskutečnila tisková konference a prezentace Aisa. Odpoledne přineslo informace, zprávy i saunování. Předseda AISA, Mario Santini, také účastník českého SaunaFestu v únoru 2015 jednání zahájil. Popsal saunové ceremoniály, roli zážitkového saunování v resortech a saunových světech, práci saunových animátorů, Aufgussmeisters. Uvedl cíle sdružení, zejména podporu zážitkovému saunování ve všech jeho formách. Franz Niederkofler pokračoval vysvětlením významu použití éterických olejů, a to nejen pro čichové vnímání, ale zejména pro výhody, které éterické oleje a aromaterapie přináší pro tělo a psychiku člověka. Uvedl že "dobrý saunér umí dobře kombinovat jednotlivé esenciální oleje podle jejich účinků."  Giampaolo Berlanda podal zprávu o výhodách saunování, zejména se zaměřením na kardiovaskulární systém. Anna Webhofer vyzdvihla Kneippovu terapii a její vliv na civilizační choroby: vysoký krevní tlak, ateroskleróza, cukrovka, artritida a osteoporóza.

Pokračovala Heidi Egger, expert na pořádání akcí, která citovala všechny evropské a světové šampionáty, které se konaly od roku 2007 do roku 2014. Příští mistrovství Evropy - Sauna EM se bude konat v Hotelu Quellenhof 8.-10. 5. 2015. To představili Patrik Holzknecht a Andreas Kofler, organizátoři akce. Soutěžit bude 22 saunových animátorů z 12 zemí Evropy. Ti byli zvolení podle SaunaRanking.com, žebříčku kde je na 300 saunérů. Také se účastní tři nejlepší soutěžící ze světových mistrovství SAUNA WM a AUFGUSS WM. V nedělním finále bude soutěžit o titul 10 nejlepších Aufgussmeister z dvou dnů kvalifikace.

Vlastník hotelu Quellenhof, Heini Dorfer, vyjádřil hrdost a spokojenost celé své rodiny Dorfer s hostováním této prestižní akce v jeho hotelu. Evropský šampionát má skutečně velmi kvalitní zázemí v podobě hotelu Quellnehof.

Odpoledne se účastníci sešli v sauně. Zde se uskutečnili tři typy saunových ceremoniálů: klasický provedl Louis Perry Silvia, saunovou show s názvem "Zvoník od Matky Boží" předvedl Laura a Nicola Fabianelli, a poslední byl aufguss v turecké lázně s metličkováním a demonstrací Kneipp postupů. Hosté mohli relaxovat za zvuku tibetských zvonů hraných Iris Göngrich.

Připraven byl i bohatý a chutný bufet, občerstvení v kvalitě, kterou nabízí Hotel Quellenhof.

Fotografie poskytl pan Pavel Hofrichter, ČAW. Děkujeme.

Italská asociace saunových mistrů a saun zahájila činnost.Italská asociace saunových mistrů a saun zahájila činnost.Italská asociace saunových mistrů a saun zahájila činnost.Italská asociace saunových mistrů a saun zahájila činnost.Italská asociace saunových mistrů a saun zahájila činnost.

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka