Hvězdičky na koupalištích

Od jara 2006 si může pozorný návštěvník všimnout modrých hvězdiček, které již zdobí vchody řady koupališť. Copak znamenají, jaký mají smysl a jak je lze získat?

Tento systém „Kategorizace bazénů" zavedla Asociace pracovníků v regeneraci (APR). Chtěli jsme vytvořit nějaký hodnotící systém, který by návštěvníkovi již při vstupu do areálu ukazoval, jaké vybavení a služby ho mohou uvnitř očekávat. Nakonec jsme vyšli ze systému, který započala naše partnerská organizace AKUBAS na Slovensku (Asociácia kúpalisk a bazénov Slovenska) a vytvořili obdobný model hodnocení jako v hotelových službách založený na přidělování 1 - 5 hvězdiček. Tento projekt jsme v roce 2005 rozpracovali do hodnotících dotazníků a zveřejnili na internetových stránkách.

Nutné je vysvětlit, že se nejedná o žádnou soutěž. Jde o to, jak pomocí stanovených kritérií popsat svůj areál. Hodnotí se velikost a počet bazénů v areálu, vybavení vodními atrakcemi, případně soulad s pravidly mezinárodní plavecké federace FINA, rozsah doplňkových služeb, možnosti stravování, odborná způsobilost personálu a jejich aktivní doplňování znalostí a vědomostí v problematice provozu koupališť. Projekt není vázán na členství v APR - mohou se ho účastnit a také účastní i nečlenové, případně členové jiných sdružení. Tato kategorizace by měla sloužit k lepší orientaci veřejnosti a odborníků a také motivovat vlastníky a provozovatele k zamyšlení nad možností vylepšování a rozvoje poskytovaných služeb. Pro větší objektivitu je kategorizace rozdělena do dvou skupin, kryté bazény a venkovní areály, každé hodnoceny samostatně. Z počtu hvězdiček neplynou žádné výhody ani nevýhody. Nikdo neopovrhuje koupališti s malým počtem hvězdiček, protože není proč. Nejsou akorát „nadupaná" atrakcemi a službami. Pokud je příjemná obsluha, čistá voda a klidné prostředí, bude mít koupaliště jistě svou klientelu, která to ocení i při jedné či dvou hvězdičkách, kde se možná i lépe zaplave a bude mít asi i nižší vstupné. Stejně jako u hotelů - pět hvězdiček Vám nezaručí, že nebude špinavé umyvadlo v koupelně....... I jednoúčelová koupaliště a kryté bazény mají velký význam na výuce plavání, zvyšování fyzické zdatnosti plavců, prevenci lidského zdraví a zdravého využívání volného času. My si vážíme všech, kteří tuto práci provádí.

Zapojení do systému „Kategorizace bazénů" je velmi jednoduché. Na internetových stránkách je připraven on-line dotazník - zvlášť pro krytá a zvlášť pro letní sezónní zařízení. Stačí pravdivě odpovědět na příslušné otázky dotazníku a program sám přidělí patřičné ohodnocení. Provozovatel - účastník projektu kategorizace pak získá certifikát a příslušný počet hvězdiček v podobě samolepek. K předávání certifikátů se snažíme využívat slavnostní okamžiky - v rámci pořádaných akcí naší Asociace, případně odborné výstavy

V současné době je v obou kategoriích (venkovní a kryté areály) zapojeno již přes sto zařízení. Jejich seznam je uveřejněn na internetových stránkách, kde se mohou i další bazény zapojit. Budeme velmi rádi, když k stávajícím přibudou další.

 

 

Hvězdičky na koupalištíchHvězdičky na koupalištíchHvězdičky na koupalištíchHvězdičky na koupalištíchHvězdičky na koupalištíchHvězdičky na koupalištích

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka