Hraška – pomocník při zdravém vaření

Obiloviny tvoří v současnosti významné procento ve složení stravy většiny lidí. Snad právě proto začínají dnes někteří odborníci poukazovat na nevhodnost obilovin s vysokým obsahem lepku a hledají se cesty, jak lepek při vaření omezit. Jednou z možností je Hraška.

Hraška je na trhu již několik let a vyrábí ji firma Ceria. Jedná se o směs zdravých surovin - dominuje hrách a směs obilovin z kukuřice, rýže a jáhel. Využití Hrašky je velmi široké a i proto výrobce prodává několik druhů Hrašky. Základní Hraška jemná nemá extrémně výraznou chuť a dá se použít například k zahuštění polévek a omáček, ale i jako základ pomazánek. Druhý typ je Hraška pikantní - jak název napovídá, je v ní navíc směs pikantního koření, který dodává jídlům s použitím Hrašky na chuti. Posledním typem a z nabídky Hrašky je Hraška vanilka. Její lehce nasládlá chuť s příchutí vanilky dovoluje za pomoci Hrašky například velmi snadnou výrobu palačinek a to bez použití vajec. Velmi vhodná je Hraška také na obalování surovin před smažením - smažený květák, zeleninu nebo cokoliv dalšího snadno obalíte v těstíčku z Hrašky. Použijete-li pikantní typ, dodáte obalované surovině specifickou chuť.

Nechápejme však Hrašku pouze jako náhražku jiných surovin. Berme ji hlavně jako svébytnou potravinu obsahující například vlákninu, hořčík a zinek, která je narozdíl od potravin s vysokým obsahem lepku našemu organismu prospěšná. Strava s nadměrným množstvím lepku, tedy strava založená především na výrobcích z pšenice a žita, může totiž oslabit odolnost sliznice střeva. Výsledkem mohou být zažívací potíže, ale také potíže s imunitou. Zátěž mohou pocítit i ledviny, do kterých se díky poškozené střevní sliznici dostávají i látky, které by se tam za zdravého fungování střeva vůbec nedostaly.

 

Hraška – pomocník při zdravém vařeníHraška – pomocník při zdravém vaření

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka