Horolezecké centrum ŠUTR

14. září bylo slavnostně otevřeno nové horolezecké centrum v Liberci, které je 2. největším centrem svého druhu v ČR a pyšní se největším počtem výstupových cest v ČR. Zejména v zimě je horolezecké centrum ideální možností sportovního vyžití.

Samotná unikátní stěna  je umístěna v hale, která byla vybrána především díky své poloze v samotném středu Liberce. Půdorys haly je využit tak, že díky pestré skladbě použitých materiálů stěn nabízí možnost všestranného lezení, boulderingu nebo doplňkového  tréninku. Při  výstavbě lezeckého centra Šutr byl kladen důraz na získání a uspořádaní prostoru tak, aby bylo dosaženo nejlepšího poměru obtížnosti i charakteru cest pro nejširší spektrum  návštěvníků.

Pro dosažení většího poměru rovného lezení byla vyzvednuta střecha v jedné třetině a došlo k získaní sektoru pro začínající a mírně pokročilé lezce. V dalším sektoru byly vystavěny sportovní profily pro uspokojení nejnáročnějších tréninkových potřeb sportovců. Mimo obvodové stěny, jež jsou pestrou kombinací zastoupeny výdřevou (překližka), laminátovými panely i volným free-formem, jsou v centrálním středovém prostoru haly tři dominantní samostatné (samonosné) věže z free-formu, které navozují a umožňují nejpestřejší lezení srovnatelné s lezením na přírodním materiálu (tedy na skále). Lezení na věžích dosahuje nejvyšší výšky a umožňuje výstup až do štítu střechy s celkovou výškou 11,5 m. Celkovým citlivým vyvážením jednotlivých sektorů celé stěny bylo dosaženo atraktivního lezeckého centra, kde je možno i při velké návštěvnosti najít dostatečný výběr všech forem lezení (převisy, kouty, spáry, komín, kuloár, sokolíky, hrany, apod).

Pozornost byla věnována i sektoru pro bouldering - ten je navržen dle nejmodernějších trendů a je doplněn i o tréninkové panely a nářadí (tzv. kempus). Pro výuku dětí a aktivity škol jsou instalovány dvě samostatně zajišťující (certifikovaná) lana, která zajišťují maximální bezpečnost.

Celkově nabízí sportoviště lezeckou plochu 1290 m2 a díky počtu 80 vertikálních linií nabízí 160 plnohodnotných cest.

Samozřejmostí lezeckého centra je zázemí, jež nabízí mimo kvalitních šaten a sociálního zařízení  také úschovnu kol, půjčovnu vybavení, bar, samostatnou visutou pozorovací  terasu s lávkou k boulderu a také možnost posezení na přírodních lavicích přímo pod věžemi. Po sportovní aktivitě je možné navštívit restauraci přímo napojenou na stěnu (v hale), která ve stylovém moderním interiéru nabízí i dětský koutek, wi-fi připojení  a samostatný lezecký bar.

Horolezecká stěna ŠUTR nabízí atraktivní strávení volného času, kde se návštěvník díky všem možnostem a zázemí zabaví třeba i celé dny.

 

 

 

Horolezecké centrum ŠUTRHorolezecké centrum ŠUTRHorolezecké centrum ŠUTRHorolezecké centrum ŠUTRHorolezecké centrum ŠUTR

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka