Hirudoterapie aneb léčba pijavicemi

Hirudoterapie je léčba, při které se pijavice přikládají na určitá místa na těle. Pouštění krve pomocí pijavic je vzpomínané lékaři už ve Starém Římě a ve východní medicíně. Nejstarší zmínka o terapii pijavicemi sahá až 3000 let zpátky, k hrobce egyptského faraóna 18. dynastie. A také právě Kleopatře pomohla léčba pijavicí lékařskou otěhotnět. Botticelli používal pijavice na posílení hlasivek.

Na světě existuje 600 druhů pijavic, ale v medicíně se používají jen tři druhy. Pijavice se množí na biofarmách v různých částech Evropy. Pijavice lékařská má ve slinách několik bioaktivních látek které pomáhají při cévních chorobách, odstraňuje neléčitelné vředy, používá se při léčbě šedého zákalu, ovlivňuje žaludeční sekreci, má mnoho aminokyselin, které zabraňují metastázám, odbourává vzniklé sraženiny v krvi, má přírodní antibiotikum, látky rozkládající tuk, zvlhčující a zvláčňující vlastnosti, mají vliv na omezení pocitu smutku, rozrušení, nerovnováhy spánku, má silný antibakteriální vliv, snižuje chronické horečky, ničí infekce způsobené stafylokoky a streptokoky.

Výsledkem léčení pomocí pijavice lékařské je zvýšení imunobiologické odolnosti a obnovení porušené rovnováhy v organismu. Likviduje ostatní bakterie v těle, vede k adekvátním reakcím vegetativního a centrálního nervového systému. Pijavice lékařská detoxikuje organismus, proto je nutný zvýšený příjem tekutin pro lepší odplavování škodlivin z těla.

Používá se jak v plastické chirurgii, tak i v kosmetice. Pijavice lékařská se užívá také k ošetření zvířat.

Přikládání pijavic je vhodné pro tyto indikace: křečové žíly - záněty žil, mozek, diagnózy srdce, vysoký krevní tlak, migréna, diagnózy očí, uší, záněty zubů, gynekologické potíže - také neplodnost, urologické potíže, prostata, kožní poruchy - ekzémy, záněty nervů nohou, parézy, plíce, průdušky, hemoroidy, pooperační záněty, furunkly (vředy po těle). U těchto indikací, a nejenom u těchto,  jsou prokázané výborné výsledky.

Kontraindikace: hemofilie, při alergii na látku hirudin nebo histamin, vnitřní krvácení, poruchy imunitního systému, v těhotenství, v období kojení, při hrozícím anafylaktickém šoku, těžká chudokrevnost, vysoké stádium cukrovky, posttrombotický syndrom, děti do 15 let.

Pijavice pocházejí výhradně z evropských farem, tím je zaručená kvalita - certifikát 1* třídy.

Více informací najdete na webových stránkách (viz níže).

Fotografie: www.hirudoterapie.wz.cz, www.lymfa.wz.cz

HirudoterapieHirudoterapieHirudoterapieHirudoterapie

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka