Harkány Thermal Spa

Relaxace v maďarských lázních Harkány Thermal SPA. Leží na jihu Maďarska u chorvatských hranic. Velmi oblíbené lázně i mezi našimi návštěvníky. Proto jsme lázně navštívili, abychom Vás seznámili se zkušenostmi z procedur, služeb i gastronomie.

V listopadu jsme navštívili velmi oblíbené maďarské lázně Harkány. Harkány jsou hojně navštěvovány českými návštěvníky. Celé lázně mají zvláštní atmosféru, je to malé městečko s historickými budovami postavené v zeleni. Lázně letos oslavují 188 let od svého založení. V roce 1823 byla objevena léčivá voda, první rozbor provedl doktor Patkovics Jozsef. K tomuto rozboru ho vedl příběh jistého poddaného jménem Pogány Jánoš, který se při kopání odpadního příkopu brodil v místním bahně a tím si vyléčil dosud bolavé, oteklé nohy. V roce 1824 šlechtický rod Bátthányovců začal budovat lázně. Zřejmě se věhlas lázní rychle rozšířil a první lázeňská sezona přivítala v Harkánech v roce 1824 1400 hostů. Už v roce 1828 byl zde postaven první 28 pokojový hotel. Lázně byly postupně rozšiřovány do dnešní podoby.

Termální lázeňská voda je ojedinělá v evropském měřítku. Vyvěrá z hloubky 50 až 70 metrů, má průměrnou teplotu 62 stupňů celsia.  Její nejdůležitější složkou je dvojmocná sloučenina síry, sirník uhličnatý /COS/, který se ve vodě nachází pod tlakem  v plynné formě.  Z prýštící vody se pak vlivem ztráty tlaku uvolňuje a přeměňuje na plynný sirovodík. Tato sloučenina byla dříve neznámá, objevena byla v 60 letech 19 století. Velmi aktivně vniká do organizmu – její vstřebávání je oproti čtyřmocné sírové sloučenině  /síranu/  150 násobné.

Voda pomáhá při léčení pohybového ústrojí – konkrétně strnutí kloubů po chronických zánětech, ischias, dna, rehabilitace po úrazech. Další možností je léčba chronických gynekologických zánětů, neplodnosti, pomáhá také při léčbě lupenky.

Městské lázně se rozkládají ve velmi pečlivě udržovaném 13,5 ha parku a skládají se z několika částí.

Rekreační část lázní koupaliště, které je otevřeno v letních měsících, má různé druhy bazénů s různými teplotami. Je zde možno nalézt i část pro naturisty. Jsou zde desítky restaurací, bufetů a obchodních jednotek.

Léčebná část lázní – 3000 m2 bazénů s léčivou vodou bylo vybudováno  s pohodlnými místy k sezení ve vodě.  Důvodem bylo také to, že se plavání v této vodě nedoporučuje. Bazény mají různé teploty až 38 stupňů celsia, jsou kryté i otevřené. Lázně se navštěvují i v zimě, kdy teplota vody je stálá, člověk může sledovat padající vločky a přesto zůstat v teplé vodě, kdy jednou z nejúčinnějších forem léčby je inhalace pár z vodní hladiny.

Ve druhém patře léčebné budovy najdeme vířivky a bazény s perlivou vodou. Tato část má pohyblivé zastřešení, kdy za příznivého počasí se střecha otvírá.  Jsou zde také dvě finské sauny, parní kabiny, přístroj na výrobu ledu atd.

Lázně mají samostatnou léčebnou část, kde denně přijímají až tisíc pacientů. Jsou to pacienti z celého světa i z Maďarska – placení zdravotními pojišťovnami.

Zvláštností je také holistické centrum, které používá alternativní formy léčení.

Lze samozřejmě absolvovat i klasické procedury jako jsou masáže, zábaly, léčbu elektřinou, vanové koupele. K dispozici jsou kvalifikovaní lékaři.  Při delším pobytu je možno využít i výhodných balíčků procedur, které Vám doporučí nebo pomůže vybrat lékař.

Mimo sezonu jsou lázně otevřeny od 9h do 18h, v sezoně až do 22 hodin. Celodenní vstupné pro dospělého je v dnešním kurzu Kč 210,- , odpolední od 14h Kč 170,- Do lázní nemají umožněn vstup děti do 14 let, jen na základě potvrzení lékaře. Rekreační část v sezóně je samozřejmě přístupná všem dětem.

K ubytování slouží okolní hotely a penziony, některé jsou přímo naproti lázní.

Celé lázně působí velmi příjemným dojmem, hotely a restaurace jsou na velmi dobré úrovni, cenově přijatelné. Lázně se rozkládají na jihu Maďarska, u chorvatských hranic, blízko historického města Pécs. Vzdálenost od Prahy je cca 700 km, je prakticky celá po dálnici.

Sám za sebe mohu říct, že jsou to moje nejoblíbenější maďarské lázně. Každý samozřejmě hledáme něco jiného, ale kdo hledá klid, zeleň, skutečně léčivou vodu, vynikající gastronomii a velmi přijatelné ceny, měl by do Harkánů vyrazit.

Je jen škoda, že většina českých cestovních kanceláří, provozuje pravidelnou autobusovou dopravu jen od dubna do konce října. Právě mimo sezonu lze dosáhnout na velmi zajímavé nabídky místních hotelů. Některé by byly na listopad jistě přijatelné, například 3 hvězdičkový hotel Baranya s polopenzí, volným vstupem do wellness, kde je  bazén, sauny, včetně možnosti pobytu 2h denně v soukromém marockém wellness do 650 Kč za osobu.

Malou nevýhodou je jen vzdálenost, proto jsou vhodnější delší pobyty. Také by oficiální stránky lázní  mohly mít více v informací v jiných jazycích, než v maďarštině.  Zvláště když lázně ročně navštíví okolo 1 milionu návštěvníků a hodně je jich ze zahraničí. Proto požádám ředitele lázní o nápravu.

V dalších článcích bychom se rádi věnovali službám v hotelech a spojení wellness a maďarské gastronomie, protože jejich jídlo a víno, je kapitola sama pro sebe.

Odkaz na video z Lázní Harkany:

http://www.youtube.com/watch?v=owGlIgZuK4o&feature=related

 

Autor článku: Roman Štěrba

Harkány Thermal SpaHarkány Thermal SpaHarkány Thermal SpaHarkány Thermal SpaHarkány Thermal SpaHarkány Thermal SpaHarkány Thermal SpaHarkány Thermal SpaHarkány Thermal Spa

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka