Grilujte stylově

s víny Jacob’s Creek

Vážení milovníci dobrého jídla, léto je obdobím, ke kterému neodmyslitelně patří venkovní posezení s přáteli za vůně grilovaného masa a zeleniny. Proto jsme pro vás ve spolupráci s víny Jacob’s Creek, školou vaření Cerexim, grily Outdoorchef a pod odborným dohledem magazínu Wine & Degustation připravili tuto speciální „grilovací kuchařku.“

Menu dokonale snoubí chutě pokrmů z grilu s jedinečným buketem vín Jacob’s Creek, a vy si tak se svými blízkými můžete dopřát jedinečné gurmánské zážitky.

Historie vinařství Jacob’s Creek

Výrazná, svěží a především vysoce kvalitní vína Jacob’s Creek mají za sebou bohatou historii bezmála 170 let. V roce 1846 vysadil Johann Gramp první vinici, aby v roce 1850 oslavil svou první sklizeň. Jeho starý vinný sklep stojí na svém původním místě doposud. Dnes patří vinařství do portfolia světové skupiny Pernod-Ricard, která je druhou největší ve výrobě destilátů a vína na světě.

WELCOME DRINK
Hosté se pomalu scházejí, vše je připraveno, jenom gril čeká na podpal. Čím své blízké přivítat? Zkuste překvapit originálním drinkem Spritz od Jacob’s Creek, který je podáván na nejslavnějším grandslamu ve Wimbledonu. Prozradíme vám, jak ho namíchat!

Jacob’s Creek Spritz (Oficiální drink Wimbledonu)

  • 6 cl Jacob’s Creek Pinot Noir
  • 4 cl Ramazzotti Aperitivo
  • střik sody
  • led
  • plátek pomeranče

Jak na to: do sklenky nalijeme pomerančový likér, víno Jacob’s Creek Pinot Noir, dolijeme sodou a doplníme ledem. Důležité je zachovat správný poměr surovin: 3 díly vína, 2 díly likéru a 1 díl sody. Ozdobíme plátkem pomeranče a podáváme. S tímto drinkem odstartujete vaší zahradní párty!

Předkrm: Tygří krevety s chilli a citronem

Suroviny:

  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička chilli papriček
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce sójové omáčky Kikkoman
  • 2 lžíce tekutého medu
  • čerstvé nevyloupané tygří krevety – 5 ks na osobu

Postup přípravy receptu:
V misce smícháme veškeré ingredience. Krevety ve vzniklé směsi důkladně obalíme a zbytek marinády si schováme. Krevety napíchneme na dvě rovnoběžné špejle, přikryjeme potravinovou folií a uložíme na 30 minut do chladničky. Zbylou šťávu zredukujeme vařením v pánvičce. Krevety grilujeme 3 minuty po každé straně, aby skořápka byla růžová a maso matné. Nakonec je ještě na talíři polijeme teplým sosem.

Snoubení s vínem: Shiraz Rosé, Jacob’s Creek
Ovocná a jemně pikantní chuť vína Shiraz Rosé, příjemně doplní tento lehký pokrm a poradí si i s kořenitými tóny chili, zázvoru a korinadru, kterým je tento pokrm nápaditě obohacen.

Pražma královská na bylinkách

Suroviny:

  • Pražma královská (1 ryba na osobu)
  • Čerstvý tymián (2 snítky na rybu)
  • Čerstvá šalvěj (2 snítky na rybu)
  • Kůra z 1 citronu
  • Olivový olej (5 lžic)
  • Pepř a sůl

Postup přípravy receptu:
Omytou a osušenou rybu několikrát nařízneme napříč až ke kosti. Osolíme. Olivový olej smícháme s kůrou z citronu a kořením. Vzniklou kořenící směsí potřeme rybu zevnitř i po všech stranách. Celé větvičky tymiánu vetkneme do zářezů. Do břicha ryby dáme celou snítku šalvěje. Necháme uležet cca 2 hodiny v chladu. Grilujeme z každé strany cca 10 minut.

Snoubení s vínem: Sauvignon Blanc, Jacob’s Creek
Svěží a aromatická chuť vína Sauvignon Blanc si s rybími pokrmy výborně rozumí a dobře se doplní s kořenitostí čerstvého tymiánu a svěžestí citronové kůry.

Grilovaná vepřová panenka s rozmarýnem a marinádou z červeného vína Jacob’s Creek

Suroviny:

  • Vepřová panenka (1 menší na osobu)
  • Rozmarýn (několik snítek)
  • Sůl
  • Potravinový provázek

Vinná marináda:

1 šálek červeného vína Jacob’s Creek, 1/4 šálku citronové šťávy, 2 lžíce vinného červeného octa, 2 stroužky utřeného česneku, 2 lžíce rozpuštěného másla či olivového oleje. Všechny ingredience na marinádu smícháme v rendlíku a na mírném ohni přivedeme krátce do varu. Odstavíme, přikryjeme a ponecháme v klidu asi 1 hodinu.

Postup přípravy receptu:
Vepřovou panenku odblaníme a osušíme, neomýváme ji vodou. Maso nakrájíme na 3 cm silné špalíčky, které obtočíme snítkami rozmarýnu a zpevníme nití. Vložíme do marinády na 1-2 hodiny. Grilujeme ze všech stran celkem 5-8 minut. Během grilování potíráme marinádou. Před podáváním odstraníme provázek a servírujeme s grilovanou zeleninou.

Snoubení s vínem: Shiraz Reserve, Jacob’s Creek
Jeho chuť červeného peckového ovoce spojená s kouřovými chuťovými vjemy se s grilovanou panenkou s rozmarýnem výborně doplňuje.

Grilovaná zelenina s portským vínem

Grilované papriky a cukety s voňavým kořením jsou v podobě teplého salátu skvělou lehkou letní večeří nebo přílohou k masu.

Ingredience:

  • 600 g cukety
  • 2 červené a 2 žluté papriky
  • 200 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 polévkové lžíce balzamikového octa
  • 3 polévkové lžíce bílého portského vína Sandeman
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    koření podle chuti:
  • rozmarýn sušený - drcený
  • sůl
  • bazalka čerstvá
  • pepř černý mletý

Postup:

1. Papriky opláchněte a opečte pod grilem, až se na nich utvoří puchýřky. Lze použít i grilovací pánev. Vyjměte, osolte a nechte vychladnout. Poté je oloupejte.

2. Cukety rozkrájejte na kousky, šalotku oloupejte a podélně nakrájejte na měsíčky. Smíchejte s olivovým olejem, rozmarýnem, solí, pepřem a rozdrceným bobkovým listem. Grilujte 5 až 7 minut.

3. Všechnu zeleninu vložte do mísy, smíchejte s bílým portským vínem, octem, utřeným česnekem a nasekanou bazalkou.

4. Podávejte samotné, s pečivem nebo jako přílohu ke grilovanému masu či rybě.

Grilovaný ananas s karamelem

Suroviny:

  • 1 ananas
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrneček hnědého cukru
  • 400 ml kokosového mléka
  • máta na ozdobu

Postup přípravy receptu: Ananas nakrájíme na kolečka a odstraníme prostřední dřevnatou část. Do jedné misky si připravíme kokosové mléko, ve druhé promícháme cukr se skořicí. Kolečka ananasu obalujeme postupně v mléce a skořicovém cukru. Grilujeme cca 5 minut, cukr musí zkaramelizovat. Ozdobíme lístečky máty a podáváme.

Snoubení s vínem: Sparkling Rosé, Jacob’s Creek
Hravé snoubení šumivého růžového vína se sladkým grilovaným ananasem. Perlení vína otevře vaše chuťové pohárky, což umocní požitek z tohoto šťavnatého dezertu. Příjemně ovocný profil vína doplňuje chuť ananasu a zároveň si hravě poradí s karamelem a skořicí, jímž je tento dezert dochucen.

Na zdraví a dobrou chuť!

Fotografie zaslala Linda Čtvrtečková, Roman Hrůza Agency, s.r.o. - děkujeme.

Ke stažení
Kuchařka ke stažení (.pdf) 900,34 kB

Grilujte stylověGrilujte stylověGrilujte stylověGrilujte stylověGrilujte stylověGrilujte stylověGrilujte stylověGrilujte stylověGrilujte stylově

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka