Geocaching - moderní lov pokladů

V současnosti hra na pomezí sportu a turistiky pro širokou veřejnost i různé generace, jejíž základní myšlenkou je pomocí souřadnic GPS najít schránky skryté především v přírodě. Další způsob, jak objevovat nová zajímavá místa, kam bychom se třeba jinak ani nepodívali. Geocaching lze spojit s tábořením, cyklistikou i dalšími aktivitami a je vhodný i pro rodiny s dětmi, pro něž je toto novodobé hledání pokladů velkým lákadlem.

Poklady představují schránky, tzv. cache (keše), umístěné jinými hráči této hry. Jejich obsahem bývá zpravidla notýsek (logbook) a tužka pro zapisování návštěv, dále pak předměty určené na výměnu - nálezce si smí dárek ponechat, v tom případně by měl do schránky vložit jiný předmět podobné hodnoty.

Abyste se mohli vydat na tento novodobý lov, musíte mít přístup k internetu a přístroj schopný pracovat s GPS souřadnicemi. Po zaregistrování se na oficiálním serveru geocaching.com naleznete informace o jednotlivých keších, především jejich umístění definované pomocí zeměpisných souřadnic a obtížnost označující nutné úsilí k jejich nalezení. Zde také můžete zaznamenávat své nálezy nebo se podělit s ostatními o zážitky z hledání.

Krom klasických keší, k nimž jsou dány souřadnice, jež vás dovedou přímo k cíli, můžete hledat také speciální keše. Příkladem mohou být tak zvané multi keše, u nichž Vás souřadnice zavedou pouze na startovací pozici. K nalezení schránky pak musíte projít přes určitý počet dalších míst, na kterých najdete nápovědy kudy a jak postupovat dál.

Schránky jsou v dnešní době téměř na každém kroku (do 31. srpna 2009 bylo registrováno v České republice 15 707 keší, k 22. listopadu 2010 1 245 486 keší celosvětově), hledat můžete na všech kontinentech světa, stačí se jen registrovat a můžete vyrazit.

Foto: Czech TourismFoto: Czech TourismFoto: Czech Tourism

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka