FRISBEE ULTIMATE

Halové mistrovství republiky 2013 - kategorie MIXED

Již počtvrté se o víkendu 9. - 10.2.2013 stane plzeňská hala Lokomotivy dějištěm halového mistrovství České republiky ve Frisbee ultimate, kategorie mixed. Cesta do nedělního finále povede skrze zápasy ve skupinách a následné křížové zápasy. O mistra republiky se utká deset nejlepších týmů z české republiky.

Žlutá zimnice A (Praha)
Prague Devils A (Praha)
Pražská 7 A (Praha)
Velká Morava A (Brno, Olomouc)
PeaceEgg (Písek)
Terrible Monkeys (Praha)
FUJ A (Praha)
Kulatá šachovnice (Hradec Králové)
Atruc (Plzeň)
Žlutá zimnice B (Praha)

 

Současně na stejném sportovišti, ale v „tréninkové hale“ proběhne turnaj neméně atraktivní 2. ligy. Zde se utká jedenáct týmů.

T.R.E.E. (Praha)
Východní blok (Slatiňany)
3SB (České Budějovice)
Žlutá zimnice C (Praha)
FUJ B (Praha)
Figurky slonů (Říčany u Prahy)
Velká Morava B (Brno, Olomouc)
Chupacabras (Žďár nad Sázavou)
Mosquito Attack (Brno)
Prague Devils B (Praha)
Pražská 7 B (Praha)

 

A co se to tu vlastně bude dít?

Ultimate frisbee je relativně nový sport, který se hraje od roku 1968, avšak jeho popularita rok od roku stoupá. Výzvy, které tento unikátní sport přináší, jsou přitažlivé pro hráče všech věkových kategorií a atletických úrovní. Jak s ultimate jednou začnete, už vás nepustí. Ke hře potřebujete vytrvalost fotbalistů, abyste vydrželi v neustálém pohybu, a schopnost zvládnout přesné přihrávky vzduchem, podobně jako tomu je v americkém fotbalu. V ultimate proti sobě hrají dva sedmičlenné týmy. Hřiště je velké zhruba jako polovina fotbalového (Pro halovou sezónu dle potřeby upraveno). Smyslem hry je pomocí přihrávek dopravit disk do soupeřovy koncové zóny a jeho chycením v zóně získat bod. Po chycení disku se hráč musí zastavit a do 10 vteřin (v hale do 8s) disk přihrát spoluhráči. Povoleným pohybem hráče s diskem je pivotování, tedy otáčení se kolem vlastní osy s jednou nohou pevně na zemi. V ultimate hráči často střídají útok a obranu při ztrátě disku, ke které dochází záhozem disku do autu, na zem, jeho zachycením soupeřem nebo při dlouhém držení disku. Ultimate se řídí myšlenkou fair play, hráči sami nesou zodpovědnost za průběh hry, místo aby ji nesli rozhodčí, kteří v ultimate nejsou. Cena „Spirit of the Game“ je udělována týmu, který se těchto zásad drží nejvíce.

 

Ultimate frisbee hrají statisíce žen, mužů, dívek a chlapců ve více než 42 zemích světa. Hraje se v kategoriích open (muži), ženy, mix (smíšené týmy mužů a žen), junioři (do 19 let) a masters (nad 33 let).

 

S létajícím diskem (frisbee) se nehraje jen ultimate. Jsou zde i další sporty jako například discgolf, freestyle, dogfrisbee, guts, double disc court, discathlon a field events. O těchto sportech zase příště. Nebo na www.frisbee.cz

 

Zaujal vás tento článek? Přijďte se podívat jak to vypadá v reálu. Přijďte objevit FRISBEE ULTIMATE.

 

Protože…..

„….létat je tak snadné“

 

 

reportáž z téhož mistrovství z roku 2012:

http://www.frisbee.cz/clanky-hmcr-mixed-2012-pro-titul-si-do-plzne-prijela-zluta-zimnice.html

 

Fotografie zaslal Martin Fajta – děkujeme. Autor fotografie u každé uveden.

FRISBEE ULTIMATEautor Petr Kotěšovecautor Petr Kotěšovec

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka