Freediving

Freediving neboli potápění na nádech je sport starý jako lidstvo samo. Už od pradávna se lidé potápěli pro poklady moře jen za použití vlastních sil a objemu svých plic. V druhé polovině dvacátého století se tento způsob obživy začal měnit v nový sport. Velkou zásluhu na tom má Jacques Mayol a Enzo Maiorca. Jejich soupeření zvěčnil ve slavném filmu Magická hlubina Luc Besson. Po nich přišli Umberto Pelizzari a Pipin Ferreras.

Dnes už není freediving neznámým pojmem. A to nejen díky světovým rekordům Martina Štěpánka, ale také díky všeobecnému zájmu o tento sport. Potápění na nádech není jen sportem, kde se lámou rekordy. Freediving je také sport, který může dělat kdokoliv z Vás, je to přirozená forma potápění, vynikající způsob, jak se udržet fit a přitom si krásně užívat kouzelný svět pod hladinou vody. Potápění na nádech umožňuje proplouvat podmořskou hlubinou a být její součástí.

Potápění na nádech má hloubkové a bazénové disciplíny:

  • Hloubkové disciplíny:

Konstantní zátěž s ploutvemi (CWT)
Královská disciplína freedivingu - konstantní zátěž, při které apneista během pokusu využívá k ponoru i k výstupu pouze síly svých nohou opatřených ploutvemi. Dopomoc paží a lana není přípustná s výjimkou obratu v nejhlubší části ponoru, kde může závodník lano uchopit, uvolnit cedulku s označením hloubky a odrazit se zpět. Konstantní váha se tak nazývá proto, že není dovoleno si ponor ulehčit odhozením zátěžového opasku před výstupem, i když ten se pro zajímavost při hlubokých ponorech stejně nepoužívá. Tato disciplína je považována za skutečný barometr výkonnosti a zdatnosti a rekordy z ní mají nejvyšší hodnotu. Dělí se na kategorie s ploutvemi (CWT) i bez ploutví (CNF).

Konstantní váha bez ploutví
(CNF)
Sestupuje i vystupuje se prsovým stylem bez ploutví.

Free Immersion (FIM)

Další disciplínou, při které závodník využívá pouze vlastních sil, je free imersion. V tomto případě závodník ručkuje po laně do hloubky a nazpět. Použití ploutví přitom není dovoleno. Tato disciplína vznikla na Antilách, kde ručkování po laně do hloubky za kořistí má dlouhou tradici a pořízení výstroje, jako jsou kvalitní ploutve, může být problém.

Variabilní zátěž (VWT)

V této disciplíně se k sestupu používá závaží, ve formě jakéhosi výtahu /tzv.sled/, který je zanechán v cílové hloubce. Potápěč vystupuje svépomocí za použití ploutví. Přitahování za lano je povoleno.

No Limits (NLT)

Jak již název disciplíny napovídá, nejsou zde kladeny téměř žádné limity na techniku sestupu a výstupu. Obvyklá kombinace je použití sledu pro sestup a balónu naplněného vzduchem pro výstup.

  • Bazénové disciplíny:

Statická Apnea (STA)
Potápěč se snaží vydržet pod vodou na nádech po co nejdelší čas, přičemž může volně plovat na hladině, nebo být úplně ponořen /nejhlouběji však do 3 metrů/.

Dynamická Apnea s ploutvemi (DYN)

Tato disciplína spočívá v uplavání co nejdelší vzdálenosti pod vodou na nádech s ploutvemi nebo monoploutví.

Dynamická Apnea bez ploutví (DNF)

Tato disciplína spočívá v uplavání co nejdelší vzdálenosti pod vodou na nádech bez ploutví.

 

Autorka článku: Pavlína Procházková
Fotografie archiv Pavlíny Procházkové a archiv Czech Apnea Team.

Dynamická apnoe bez ploutvíDynamická apnoe s ploutvemiFree immersionKonstantní váha bez ploutví

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka