Food Film Fest se v říjnu zeptá: Víte, co jíte?

21. - 23.10.2016

Vybudí náš mozek více pohled na jídlo nebo na sex? Kdy je potrava lékem a kdy se mění v jed? Souvisí přítomnost pesticidů v organismu s dramatickým nárůstem autismu u dětí? Víme vlastně, co jíme? Na takové a další otázky nabídne odpovědi Food Film Fest. Akce, která se koná pod hlavičkou renomovaného festivalu dokumentárních filmů o živé vědě Life Science Film Festival, posouvá dnes tolik oblíbené pouliční akce věnované jídlu ještě o několik kroků dále.

„Vybrali jsme ty nejzajímavější filmy, které se v roce 2015 a 2016 natočily o jídle, výživě, o ekologických, zdravotních nebo i sociálních souvislostech, a ty představíme návštěvníkům. K tomu navíc nabídneme názory těch nejpovolanějších – expertů a vědců z prestižních univerzit a výzkumných ústavů, ale i známých postav z gastro a foodies scény,“ popisuje jeden z organizátorů festivalu Ing. Petr Alexandr, CSc. Jedním z hostů Food Film Festu bude i Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinárního institutu, tvůrce internetových pořadů jako Peklo na talíři nebo Jídlo s.r.o. a popularizátor gastronomie.

Festival však nezůstane pouze u teorie. „Chybět samozřejmě nebudou ani pečlivě vybrané stánky se zajímavými jídly a potravinami, takže když diváci vyjdou z kina vyzbrojeni novými informacemi, budou moci hned některé z nich otestovat vlastními chuťovými buňkami,“ dodává s úsměvem Petr Alexandr.

Food Film Fest proběhne od 21. do 23. října v Národní technické knihovně v Praze a Kampusu Dejvice. Podrobné informace naleznete na stránkách www.lsff.cz a na facebookové stránce www.facebook.com/foodfilmfest.prague.

Jedním z  témat letošního Film Food Festu je „Potřeba masa“. Holandská režisérka Marijn Franková má maso ráda a když neurovědci porovnali reakci její amygdaly při pohledu na medium-rare hovězí svíčkovou s reakcí na pohled na jisté, ehm, raw masité části mužského těla, dospěli k závěru, že Marijn má maso mnohem raději než sex. Těžko budete  hledat jiný seriózní dokumentární film, kde by se autor přiznával k podobným „švankmajerovským“ fantaziím. Ve snímku hovoří s mluvčím masokombinátu, s chovatelem ohroženého plemena skotu a jeho šéfkuchařem v jedné osobě, několika postaršími vegetariánskými hipíky, a nakonec projde šestitýdenním výcvikem na rodinných bio-jatkách. Teprve pak Marijn vezme do ruky nabitou jateční pistoli, podívá se do mírných očí krávy, kterou má v příštím okamžiku zabít a… Dokázali byste to? Ne? A koupit si půl kila svíčkové v supermarketu dokážete?

Dalším tématem Food Film Festu budou toxiny v potravinách. Léky a čisticí prostředky ukládáme mimo dosah dětí, aby se neotrávily. Je to skoro zbytečné: každý den se totiž do jejich organismu dostane 130 chemikálií, o jejichž škodlivosti pro lidské zdraví není pochyb. Francouzský dokument "Toxické chemikálie: Děti v nebezpečí" se ptá, kde se tyto látky berou a kdo na nich vydělává. Obvyklým podezřelým, pokud jde o toxiny, jsou pesticidy. Vyrábí je tzv. velká šestka firem a ročně se v nich prožene 50 miliard eur. Nedá se jim vyhnout – pesticidy obsahuje 97 % potravin. Když filmaři odebrali dvaceti francouzským dětem vzorky vlasů a nechali je analyzovat, našli v nich pozůstatky 40 pesticidů. Jejich organismem prošel glyfosát, folpet, fenoxycarb, chlorpyrifos a další látky. Podle vědců z Endokrinní společnosti existuje přímá souvislost mezi pesticidy a pandemií autismu. Zatímco v roce 1975 se v USA narodilo jako autistické 1 dítě z 5 000, dnes je to 1 z 68 novorozenců. Tento počet je vyšší než počet nových diagnóz rakoviny, cukrovky a AIDS dohromady…

Programová nabídka letošního 6. ročníku Life Science Film Festivalu se ovšem neomezuje pouze na jídlo. Od 17. října je pro návštěvníky v Aule České zemědělské univerzity v Praze připraveno na 50 dokumentárních filmů, včetně diskusí a prezentací, které se z nejrůznějších úhlů pohledu zabývají otázkami vlivu člověka na přírodu, produkcí potravin či udržitelného rozvoje. Vstup na všechny filmy a doprovodné akce je pro studenty, pedagogy i veřejnost zdarma.

Fotografie zaslala Lucie Čunderliková, Smart Communication s.r.o. - marketing, media, promotion. Děkujeme.

Food Film Fest se v říjnu zeptá: Víte, co jíte? Food Film Fest se v říjnu zeptá: Víte, co jíte?

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka