Flamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém stylu

Desáté pokračování festivalu španělské kultury Ibérica 2013 představí mezi 13. a 17. srpnem své umělce na koncertech v Praze, Brně, Boskovicích a Letovicích. Oslava desátého výročí festivalu proběhne za přítomnosti opravdových flamenkových legend - dlouholetého klíčového spoluhráče Paca de Lucíi, flétnisty a saxofonisty Jorge Parda, a kytarového virtuóza par excellence Gerarda Núñeze ve společnosti fenomenální tanečnice Carmen Cortés.

Jorge Pardo, čerstvě ověnčen prestižní cenou francouzské akademie „hudebník roku“, přiveze na Ibériku svůj nejnovější projekt Huellas. Pardo je zásadní postavou žánru flamenco-jazz a jeho virtuozita a schopnost mísit různé hudební styly (především právě flamenco s jazzem) jej přivedly do společnosti nejvyhledávanějších umělců současné scény. Patří mezi ně Chick Corea, Camarón de la Isla či už zmíněný Paco de Lucía. Jorge Parda doprovodí legendární Josemi Carmona na flamenkovou kytaru a Bandolero na perkuse.

 

Výjimečný kytarista Gerardo Núñez a jedna z nejzásadnějších tanečnic současného Španělska Carmen Cortés uhranuli flamenkové fanoušky už při prvním vystoupení v ČR na Ibérice 2006, o němž dodnes kolují legendy. „Tentokrát k nám Gerardo zavítá posílen o rytmický tandem, ve kterém mu budou virtuózními sekundanty kontrabasista Pablo Martín a perkusionista El Cepillo,“ upřesňuje dramaturg festivalu Petr Vít. Přítomnost flamenkového páru Carmen Cortés - Gerardo Núñez na závěrečném galakoncertě v Boskovicích je vyvrcholením úspěšné desetileté mise pořadatelů festivalu Ibérica na poli flamenka a španělské kultury v Česku vůbec.

 

„O slavnostní zahájení Ibériky 2013 se postará 13. srpna v Boskovicích brilantní flamenkový kytarista nejmladší generace Carlos Piñana ve společnosti tanečníka Davida Péreze a perkusisty Michala Cáby,“ přibližuje programovou nabídku Vít. Piñana i Pérez budou navíc lektory vícedenních workshopů. „Dílny jsou součástí festivalu už od počátku a těší se velkému zájmu frekventantů,“ říká hlavní koordinátorka dílen Martina Himerová. „Dlouhodobě nejpopulárnější jsou taneční workshopy pod vedením zahraničních i tuzemských lektorů. Přítomnost významného sevillského flamenkového tanečníka a pedagoga Davida Péreze je nesporným lákadlem pro flamenkově taneční nadšence, ovšem ani milovníci flamenkové kytary, perkusí nebo salsy a argentinského tanga letos v Boskovicích nepřijdou zkrátka. Novinkou a atraktivním bonusem pro návštěvníky jubilejní desáté Ibériky i frekventanty nejen kytarových dílen bude letos masterclass hlavních hvězd letošního festivalu, Gerarda Núñeze a Carmen Cortés.“

 

Bohatý doprovodný program okoření festivalové dění projekcemi španělské a iberoamerické kinematografie, výstavou španělské výtvarnice Carmen Cólogan, ochutnávkami španělských vín a delikates nebo večerními fiestami. Milovníky módy čeká flamenkový bazar v Zámeckém skleníku, zájemce o zdokonalení se ve španělštině zase intenzívní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích, organizovaný španělskou kulturní asociací SPAINART.

 

Ačkoliv Carmen Cortés koluje v žilách flamenková krev, pochází z katalánské Barcelony. Je jednou z nejrespektovanějších osobností současného španělského tance, a to zejména ve všem, co souvisí s výrazem flamenco. Sama se definuje jako tanečnice s flamenkovou podstatou nezapomínající na jiné taneční a divadelní formy. Charakterizuje ji neutuchající zájem o kontinuální obrodu flamenka, jeho mísení s jinými styly a inovované formy chápání tance. Přestože je Cortés otevřena všem formám fúzí flamenka s jinými styly, respektuje jeho dlouholetou tradici a nikdy nezapomíná na jeho esenci. „V dnešní době řada tanečníků zapomíná, co je podstatou flamenka,“ vysvětlila Carmen Cortés pro portál flamenco-world.com. „Právě proto jsem se rozhodla jít cestou obrody čistého flamenka. Svému publiku jej nabídnu třeba v docela inovované formě, ale vždy bude vyrůstat z pevných kořenů žánru.“

Její představa o tom, co má vyjadřovat tanec, je velmi nezávislá a vždy si hledá vlastní cestu. Tanec Carmen Cortés je elegantní a střízlivý, silný a zároveň křehký, kontrolovaně temperamentní, velmi osobitý a nabízí pohled do jejího uměleckého nitra.

Carmen má na svém kontě dvaadvacet velkých tanečních představení a spolupracuje s několika z nejlepších španělských divadelních režisérů mezi nimiž nechybí Gerardo Vera – v "La Celestina" a "Salome"; Nuria Espert – v "Yerma“; Francisco Suarez ve Fallově představení "El Amor Brujo ' nebo Fernando Bernues – v Lorkově představení „Ženy"; ... Carmen tancem ztvárnila poezii básníků jako jsou právě Lorca či Jose Bergamín.

 

 

IBÉRICA 2013

KONCERTY A DOPROVODNÝ PROGRAM

 

13.8.

Zámek Boskovice, 18:00

Vernisáž výstavy Carmen Cólogan

 

Boskovice Zámecký skleník, Zahajovací koncert, 19:30

Carlos Piñana-David Pérez-Michal Cába

Carlos Piñana-kytara, David Pérez-tanec, Michal Cába-perkuse

vstupné (předprodej, na místě): 120/90 Kč, 140/110 Kč

 

14.8.

Boskovice Zámecký skleník, 19:30

Flamenkový bazar

vstupné: zdarma

 

Zámek Letovice, 19:30

„Entre los Gallos“

Morenito de Triana-kytara, Mateo el Gallito-tanec, zpěv, cajón

vstupné (na místě): 120/90 Kč

 

15.8.

Brno, Kabinet múz

Veronica Vítová Roa, Petr Vít, Azar Abou

Veronica Vítová Roa-tanec, Petr Vít-kytara, Azar Abou-perkuse

vstupné (na místě): 100 Kč

 

Boskovice, Hotel Pod Zámkem, sklepní prostor, 20:00

Promítání španělských filmů

vstupné: zdarma

 

16.8.

Praha, Reduta, 21:30

Jorge Pardo „Huellas“

Jorge Pardo – flétny, saxofony, Josemi Carmona – kytara, Bandolero – perkuse

vstupné (předprodej, na místě): 300 Kč, 350 Kč

 

Boskovice, Hotel Pod Zámkem, sklepní prostor, 20:00

Promítání španělských filmů

vstupné: zdarma

 

17.8.

Zámek Boskovice 19:30

Závěrečný festivalový galakoncert v podmanivé atmosféře boskovického zámku.

Jorge Pardo „Huellas“

Jorge Pardo – flétny, saxofony, Josemi Carmona – kytara, Bandolero – perkuse

 

Gerardo Núñez Trio a Carmen Cortés

Carmen Cortés-tanec, Gerardo Núñez -kytara, Pablo Martín-kontrabas, El Cepillo-perkuse

 

vstupné (předprodej; na místě): 290,- Kč stání a 490/390,- Kč sezení; 350,- Kč stání a 590/490,- Kč sezení

Od cca 17:30 ochutnávky španělských vín a specialit v prostorách Zámku Boskovice.

 

Boskovice, Hotel Pod Zámkem, sklepní prostor, po skončení hlavního programu

Závěrečná festivalová afterparty

včetně ochutnávek španělských vín a specialit

vstupné: zdarma

 

Předprodej vstupenek v síti TICKETPORTAL, divadle/jazzclubu Reduta a běžných předprodejích v Praze, Brně, na pokladně Zámku Boskovice a v Městském informačním středisku Boskovice.

 

Fotografie zaslala S.Marková. SMART Communication s.r.o., marketing, media & promotion – děkujeme.

Flamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém styluFlamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém styluFlamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém styluFlamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém styluFlamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém stylu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka