Fitness trendy, které v roce 2016 dají zumbě na frak

Zumba stále ještě plní sály, ale brzy možná bude všechno jinak. Představujeme vám pět cvičení, která mají podle odborníků potenciál stát se tahákem evropských tělocvičen.

Macumba

Taneční formy cvičení mají v posledních pár letech úspěch, a tak ho tvůrci trendů logicky předpovídají i Macumbě. Energická lekce kombinující tanec a fitness pochází od italského tanečníka Maxe Imperoliho, který se inspiroval u prvků salsy a reggeatonu. Naučíte se ale něco i z dalších latinskoamerických tanců jako samba, jive nebo bachata. Cvičit budete buď klasicky v sále, nebo existují i hodiny Macumba Splash, v rámci kterých si zatancujete ve vodě. Trénink ve vodě zlepšuje koordinaci a rovnováhu, stimuluje oběhový systém a zpevňuje pokožku. Plus spálíte až 800 kalorií.

Welldance

Welldance je další průsečík mezi světem fitness a tancem, který má původ v Itálii. „Welldance je ideální pro začátečníky, kteří nikdy neabsolvovali žádné taneční hodiny,“ říká Karel Jarušek z České komory fitness. Lekce navržené dvěma italskými tanečníky a fitness instruktorem kombinují opakující se série jednoduchých a moderních tanečních prvků zejména z jazzu, hiphopu a se cviky zaměřenými na koordinaci, pružnost a sílu. Hodiny Welldance jsou strukturované tak, aby je mohly cvičit děti, dospělí i senioři. Největší výhoda lekcí je v tom, že pečlivě dodržují postupné zvyšování zátěže i technické obtížnosti, takže nedochází k přetrénování, demotivaci, protože vám kroky a sestavy nejdou a tělo spaluje tuky místo cukrů. Obrovským plusem je pak fakt, že cvičení je prostě zábavné. To se týká nejen Welldance, ale i dalších hodin. „Tanečně laděné hodiny jsou tak populární, protože jsou skutečně pro každého, ne jenom pro profesionální tanečníky nebo sportovní nadšence,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a pokračuje: „Kombinace aerobního pohybu, který má v sobě prvky posilování, je nejefektivnější jak na spalování tuků, tak pro formování postavy. Navíc taneční lekce skvěle působí na psychiku, protože pomáhají zlepšit náladu, snížit stres a získat nové přátele.“

Country Fitness

Aerobik v kombinaci s tancem na country hudbu a s kovbojským kloboukem na hlavě. Člověk by čekal, že tohle cvičení se narodilo v Texasu nebo Tennessee ve Spojených státech, ale i jeho domovinou je Itálie, která je hlavním dodavatelem trendů skupinových lekcí pro celou Evropu. Proč právě Itálie? „V Itálii se každoročně koná jeden z největších fitness veletrhů Rimini Wellness, kde se představují novinky a trendy, které se pak šíří do zbytku světa,“ vysvětluje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. Country Fitness má podle ní obrovský potenciál, protože v lekci se střídají jednoduché kroky z country tanců a posilovací cviky z aerobiku, které řada lidí dobře zná. Výhodou je kombinace pomalého a rychlého tempa i postupné zvyšování zátěže, takže cvičení zlepšuje kardiovaskulární či metabolické procesy a pomáhá spalovat velké množství energie. Cvičení je velmi zábavné díky country hudbě, která dodá tradičním prvkům z aerobiku úplně jiný ráz.

StirFit

StirFit je trénink střídající nízkou a vysokou zátěž, který vznikl na bázi funkčního tréninku. Ten zahrnuje cviky pro zdraví, pohyblivost a pružnost, přičemž většinou se pracuje s vahou vlastního těla. Spojovacím prvkem je potom Ginga, základní krok z brazilského bojového umění Capoiera. „Pro StirFit nejsou potřeba žádné pomůcky. Cvičí se naboso a hodina trvá většinou padesát minut,“ popisuje Karel Jarušek. Důraz se klade hlavně na správné držení těla. StirFit je spíš než o spalování velkého množství kalorií hlavně o zlepšení – zdraví, mobility, flexibility, vytrvalosti a síly.

African Dance

Africký tanec je ideální pro všechny, kteří se nechtějí nechat svazovat přísnými pravidly, a jde jim hlavně o radost z pohybu. Hodiny doprovází hra na africké bubny. Kromě jednoduché choreografie čekejte cviky zaměřené na celkové uvolnění, protahovací a zpevňovací cvičení, to všechno v souhře se správným dýcháním. Tento druh tance je vhodný pro zlepšení fungování kardiovaskulárního systému, tělesné zdatnosti a celkového zpevnění těla. Hodiny jsou určené pro ženy i pro muže. Tančí se většinou naboso a nepotřebujete k tomu žádné speciální oblečení ani pomůcky.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz, děkujeme.

Fitness trendy, které v roce 2016 dají zumbě na frakJana Havrdová - FISAF.cz

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka