FISAF AEROBIC and DANCE 2012, Mistrovství ČR

Mistryní ČR ve sportovním aerobiku se stala Tamara Jiříková

V kladenské sportovní hale se uskutečnila ve dnech 27. - 29. 4. vrcholná soutěž letošní závodní sezony - Mistrovství České republiky ve sportovním aerobiku a fitness týmech pod názvem FISAF AEROBIC AND DANCE 2012. Vyhlašovatel a organizátor Český svaz aerobiku fitness a tance FISAF.CZ ve spolupráci se Sportklubem ČASPV Kladno přivítali před zcela zaplněnou halou téměř 800 závodníků.

„Česká republika patří tradičně k nejsilnějším aerobikovým zemím ve světě. Díky tomu jsme mohli přivítat velké množství závodníků, kteří patří k republikové špičce ve svých kategoriích. Své síly změřili české týmy i jednotlivci v otevřeném mistrovství se závodníky například ze Švýcarska či Německa. Toto republikové finále je vstupenkou pro vítězná družstva a jednotlivce na Mistrovství Evropy, které se uskuteční 6. - 9. 6. v Praze a samozřejmě také jedním z nominačních závodů na podzimní Mistrovství světa, které se odehraje na podzim v Holandsku,“ řekla úvodem Jitka Literová, ředitelka soutěže.

Hlavní pozornost na sebe poutala kategorie žen, ve které se utkaly o prvenství Denisa Barešová, mistryně světa z roku 2010 a Tamara Jiříková z pražského Corridoor Clubu Jakuba Strakoše. Nakonec prvenství a titul Mistra republiky získala Tamara Jiříková, sestra dlouholeté úspěšné závodnice Lucie Jiříkové. „Výsledek mě překvapil již v semifinále, kdy jsem získala první místo a jsem moc ráda, že vydrželo i ve finále. Je to pro mě velká radost,“ svěřila se se svými pocity čerstvá mistryně republiky ve sportovním aerobiku. Tamara Jiříková není v soutěžích aerobiku žádným nováčkem. Již drží titul Mistra republika v singlu z roku 2008, mistra republiky v párech 2010 a také titul vicemistryně světa v párech v roce 2010. V roce 2011 rozšířila své trofeje o tituly vicemistryně v párech i v singlu na Mistrovství Evropy. „S aerobikem jsem začala ve 13 letech, předtím jsem hrála tenis. Trénuji šestkrát týdně při studiích práv a navíc mě letos čeká bakalářská zkouška,“ prozradila čerstvá vítězka.

K dalším výrazným závodníkům patří Jan Pochobradský, několikanásobný mistr světa. I přesto, že v loňském roce ukončil profesionální kariéru a odjel do Švýcarska trénovat nové aerobikové naděje švýcarské reprezentace, nakonec na závody do Kladna přijel. „Měsíc před závody jsem si uvědomil, že mě to zkrátka chybí, a tak jsem se rozhodl na české republikové závody přijet a vystoupit na startovní ploše. S výsledkem jsem spokojený, i přesto, že jsem měl pouze sedm tréninků, na prvenství mi to stačilo.“ Jan Pochobradský začínal s aerobikem v osmi letech.

Naopak mezi naprosté nováčky v kategorii mužů patří Marek Johan ze Sportovního klubu Olymp Trutnov o.s. Ten nejen, že vstoupil rovnou do I. výkonnostní třídy, ale odvezl si z Kladna krásné třetí místo.

Další sledovanou kategorií jsou týmy v dospělé věkové třídě. Zajímavostí je například trojice – dvojčata Radka a Tereza Cihlářovy a Kateřina Brabcová z Fitness Center Báry a Hanky Šulcové. Posledně jmenovaná ve trojici cvičí teprve krátce, protože nahradila dosavadní členku. Ani tato změna se nepodepsala na skvělém umístění.

I v párových sestavách jsme se dočkali překvapení. Dosavadní pár Veronika Šindelářová a Pavel Sirotek z Juniorské školy aerobiku DOMYNO Ivy Farářové, který se pyšní titulem mistr republiky, a který byl jasným favoritem všech soutěží, nalezl své přemožitele. Novými mistry republiky v kategorii páry se stali Daniel Komarov a Kateřina Šmejkalová z Aerobic Dancers Kladno. „Závodíme spolu první sezónu, trénujeme od ledna. I když jsme stále na cestách mezi Kladnem a Prahou, tak to zatím zvládáme, baví nás to a daří se nám trénovat pětkrát týdně. Také mě těší, že jsme zvítězili s choreografií, které jsem sám autorem,“ řekl Daniel Komarov. Kateřina Šmejkalová je rovněž úspěšnou reprezentantkou - je dvojnásobnou mistryní světa, mistryní Evropy, osmkrát vyhrála šampionát České republiky.

Soutěže v aerobním fitness mají u nás dlouhou tradici. Celosvětově se rozšířil sportovní aerobik na konci 90. let 20. století, soutěže pořádá organizace FISAF, u nás ve spolupráci s Českým svazem aerobiku, fitness a tance FISAF.CZ. Vypisují se čtyři kategorie v různých věkových stupních (ženy, muži, páry, týmy) a ve fitness týmech se soutěží ve třech disciplínách: aerobik, step aerobik a hip hop. Jednotlivé sestavy se liší stylem i tempem hudebního doprovodu, repertoárem pohybů. Pro step aerobik je charakteristické použití přenosných schůdků, tzv. stepů. Družstvo se skládá z šesti až osmi členů, může být i smíšené.

Fotografie poskytl Český svaz aerobiku, fitness a tance FISAF.CZ. Autorem fotografií je Zdeněk Poch, junior

Kompletní výsledky jsou k nalezení na internetových stránkách.

 

On-line magazín WellnessNoviny.cz je mediálním partnerem akce.


Tamara Jiříková Pár – Kateřina Šmejkalová, Daniel Komarov Jan Pochobradský

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka