Filmový festival zimních sportů

Sobota 26. 11. 2011 od 15.00 h v Kulturním centru Vltavská

Filmový festival zimních sportů (FFZS) je tříhodinové pásmo špičkových filmů, úspěšných na mezinárodních filmových festivalech. Sníh, led a adrenalin. Extrémní lyžování, zimní horolezecké výstupy, snowboarding, skialpinismus a další aktivity v zimní přírodě.

Program:

od 15:00
Mont Blanc - Speed flying
Re: Session
Azadi: Freedom

od 16:00
"STOPÍSOBOU" - Lucie Formánková - zpráva o zimním putování severním Mongolskem - s projekcí fotografií (Malý konferenční sál)

od 16:30
Zimní plavání
The continuum project - Blown away in Norway

od 18:00
Nipwitz
Home Swiss Home

od 19:00  Bonusové filmy
The World´s slowest snowboarding film
Hello Freeski short film

Mezi jednotlivými zhruba hodinovými bloky bude vždy krátká přestávka.

MONT BLANC - SPEED FLYING
Země: Francie,   Režie a produkce: Didier Lafond,   Délka:  10 minut
Vynikající film z dílny Didiera Lafonda. Tento francouzský režisér, rodák z Chamonix je průkopníkem alternativních sportovních filmů. Jeho snímky plné adrenalinu posbíraly po celém světě více než 60 ocenění.  Ani "Mont Blanc - Speed Flying" není výjimkou. Šest špičkových lyžařů zde s křídly nad hlavou křižují svahy Mont Blancu.

RE: SESSION
Země: USA,  Režie:  Ryan Littlepage,  Produkce: Teton Gravity Research,  Délka: 17 minut
Snímek „Re: Session“ nám představí nejtalentovanější snowboardisty a freeridisty,  jakými jsou například Sage Cattabriga-Alosa, Seth Morrison, Jeremy Jones, Kye Petersen, a jiní. Tento snímek od renomované a již několikrát oceněné produkční společnosti Teton Gravity Research (TGR) odvádí diváky od tradičního pojetí lyžování a snowboardingu do akčního a zábavného pojetí těchto odvětví sportu. Skvělá hudba a krásná scenérie hor nejen ze vzdálených míst Utahu nebo Aljašky, ale také Itálie, Slovenska nebo Polska.

AZADI: FREEDOM
Země: Kanada,  Režie: Anthony Bonello,  Produkce:  B4apres media,  Délka: 25 minut
Běhěm násilného vojenského povstání v 90 letech byl Kašmír považován za jedno z nejnebezpečnějších míst. V roce 2010 se vydal do těchto oblastí režisér Anthony Bonello, aby se svým týmem natočil tento dokumentární snímek. Na backcountry lyžích se vydali do nádherních hor Kašmíru, kde jak sami říkají, objevili „ráj na zemi.“ Kromě  nádherných scenérií je nám umožněno i prostřednictvím několika rozhovorů s místními lidmi, snadněji pochopit skutečnou tvář této většinou negativně prezentované země.

LUCIE FORMÁNKOVÁ: "STOPÍSOBOU"
Zpráva o zimním putování severním Mongolskem, po jezeře Howsgol Nuur do tajgy za posledními příslušníky kmene Tsaa tanů – pastevců sobů. Bude samozřejmě spojená s projekcí fotografií z výpravy, která  proběhla v lednu a únoru 2010.

ZIMNÍ PLAVÁNÍ / WINTER SWIMMING
Země: ČR, Režie a produkce: Jack Bright, Video4net, s.r.o., Délka: 30 minut
Setkejte se s členy 1.PKO, plaveckého klubu otužilců založeného na břehu Vltavy v Praze se specializací na plavání venku přes zimu.  Sledujete kromě jiného i příběh Tomáše and Táňi, kteří se nám snaží dokázat,  že síla ledové vody je stejně intenzivní jako síla života.

THE CONTINUUM PROJECT - BLOWN AWAY IN NORWAY
Země: USA, Režie a produkce: Chris Alstrin,  Délka: 18 minut
Guy Lacelle a jeho dobří přátelé Audrey Gariepy a Mathieu Audibert projíždějí oblasti Norska, kde vytvářejí nové, mnohdy až nemožné, ledové linie a znovu a znovu se pokoušejí o jejich přelezení.

NIPWITZ
Země: Finsko, Režie a produkce: Miikka Niemi, Flatlight Films, Délka: 20 minut
Nipwitz je skupina nadšených lyžařů, kteří změní váš pohled na tento sport. Se svým projektem „dělat konečně zajímavé a nenudné lyžařské filmy“ začali v roce 2009 a hned o rok později získali ocenění na International Freeskiing Film Festival in Annecy ve  Francii. Nedoporučuje se však tyto kousky opakovat ani na vlastní nebezpečí! Budete také svědky momentu, kdy se Pekka Hyysalo, který více než před rokem prodělal vážný úraz hlavy a znovu se učí mluvit a chodit,  poprvé od svého úrazu postaví na lyže a ...

HOME SWISS HOME
Země: Švýcarsko,   Režie a produkce:  Dominique Perret,  Délka: 13 minut"There's no place like home!"  A právě z tohoto důvodu se rozhodl švýcarský lyžař Dominique Perret a jeho tým věnovat svůj již v pořadí 21. film rodnému Švýcarsku. Dominique Perret je právem označován za nejlepšího freeridera století. Tento film je plný nádherných scenérií švýcarských Alp a jejich vrcholů. Na jejich strmých svazích nás Dominique Perret opět přesvědčuje o svém jedinečném lyžařském stylu.

THE WORLD´S SLOWEST SNOWBOARDING FILM
Země: Finsko,  Režie:  Miikka Niemi, Produkce: Flatlight Films,  Délka: 5 minut
Jak již sám název tohoto filmu napovídá, tento „Nejpomalejší snowboardový film na světě“ je natočen speciální video technikou, kdy divákovi nejsou upřeny jinak naprosto nepostřehnutelné okamžiky jízdy a techniky při pohybu na snowbordu. Výborná podívaná podkreslená i dobře vybranou hudbou.

HELLO FREESKI SHORT FILM
Země: Finsko,  Režie:  Miikka Niemi, Produkce: Flatlight Films,  Délka: 8 minut
Další povedený snímek od finské společnosti Flatlight Films. Byl natáčen celkem 5 dnů v oblasti Ylläs ve Finsku s párem nejlepších finských lyžařů Pekka Hyysalo a Antti Ollila.  Speciální technikou natočené zpomalené záběry určitě stojí za shlédnutí.

Vstupné: 100 Kč / 90,- Kč pro držitele HUDY karty a členy klubu Hedvábná stezka

Za poskytnuté informace a fotografie děkujeme Lucii Formánkové, Kulturní centrum Vltavská.

Filmový festival zimních sportů

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka