Fenomén: Virtuální cvičení míří už i do ČR!

Ne, nezavřete oči a nic nebude jen tak cvičit za vás. Dáte si sami pěkně do těla. A ještě vás to bude bavit. V zimě si totiž za pár peněz dopřejete jógu na teploučké pláži u moře, v létě se zase osvěžíte jízdou na kole v Alpách. Nebo byste to chtěli rozjet na Tour de France? Na virtuálních lekcích cvičení není nic nemožné a brzy si je budete moct vyzkoušet už i u nás.

Virtuální lekce jsou fenoménem, který dobývá současný fitness sektor po celém světě. Unikátní je totiž už jen ta atmosféra. „Ve chvíli se ocitnete na kole v Alpách, na józe na teplé pláži u moře anebo se můžete zúčastnit závodu vašich snů. Vnímáte jen místo a své výkony. Přitom jste uvnitř v tělocvičně a celkovou atmosféru vytváří jen obří obrazovka před vámi a reproduktory kolem,“ popisuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Virtuální lekce cvičení už se začínají ujímat i u nás. Tato novinka má totiž mnohé výhody. „Tou největší je, že zvyšují návštěvnost na živých lekcích daného centra, podporují rozhodnutí klientů stát se jejich členem a navíc s sebou nesou zcela minimální náklady. Mínusem ovšem je, že pokud lidé cvičí špatně, nikdo je tady neopraví – nejlepší světoví instruktoři připraví virtuální lekce, ale přítomni nejsou. Zde se podle mě naskýtá velký prostor pro začínající instruktory, kteří ještě nezvládnou utáhnout celou hodinu, ale mohou opravovat vadné provedení cviků,“ upřesňuje Jana Havrdová s tím, že na obrazovce však před sebou vidíte potřebné grafiky, do detailu máte vysvětleno použití nejrůznějších cvičebních pomůcek a nechybí varování před možnými chybami.

 

Třicet minut v ráji

Velkým plusem virtuálních lekcí je také doba jejich trvání. Mohou být hodinové i delší, nejoblíbenější jsou však ty, které mají trvání od třiceti do čtyřiceti minut. Fitness centra tak mohou, a to je snad největší výhodou tohoto nového modelu cvičení, hezky využít jinak prázdné prostory sálů na skupinové lekce například ráno nebo třeba v obědových pauzách.

„Virtuální lekce cvičení vůbec není nutno brát jako konkurenci těm vedených instruktory. V Americe je má ve své nabídce až osmdesát procent fitness klubů, výhradně jako doplnění svých služeb. Velkým trendem pak je také to, že si jdou lidé vyzkoušet kratší virtuální lekci a když se jim zalíbí, pak vyrazí i na lekce takzvaně živé. Myslím, že virtuální lekce by se mohly stát jakýmsi bonusem daného klubu, který ho navíc nebude stát moc peněz,“ doplňuje Jana Havrdová.

Výhodou je také možnost kombinace lekcí virtuálních s těmi „živými“ kdy si po aerobiku s instruktorkou dáte třeba ještě třicet minut virtuální jógy. Časová i tematická flexibilita této cvičící novinky je obrovská, jak na ni budou slyšet čeští provozovatelé sportovních center, ukáže brzy čas.

Zdroj informací FISAF.cz. Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz, děkujeme.

Fenomén: Virtuální cvičení míří už i do ČR!

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka