Farmářské slavnosti pokračují v Libereckém kraji

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov a přibližte jim život našich zemědělců. Ministerstvo zemědělství připravilo letos již třetí Farmářskou slavnost pro rodiny s dětmi, která se bude konat 16. srpna 2014 na Farmě Nový Dvůr u České Lípy.

Přestože statek samotný má více jak dvousetletou historii, rodinnou farmou se stal teprve před pár lety. Původně rekreační objekt se manželé Krejzovi rozhodli během několika málo let změnit na výtvarný ateliér, výstavní síň a zejména kozlín. Ten dal v roce 2007 vzniknout současné kozí Farmě Nový Dvůr, která se zaměřuje na chov Českých hnědých krátkosrstých koz. Statek se nachází v těsné blízkosti národní přírodní památky Peklo a na místě statku stával ve 13. - 14. století hrádek, jehož stopy lze na místě zahlédnout dodnes.

I sem Ministerstvo zemědělství zve všechny, kteří se rádi seznámí s prací a životem českých zemědělců. „Chceme těmito akcemi podpořit zájem mladých rodin a dětí o tradice a venkov, namísto toho, aby trávily volný čas v obchodních centrech nebo u počítačů,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zemědělství je dnes velmi moderní a zajímavý obor a nahlédnutí přímo do centra života našich sedláků rozhodně stojí za to. V Novém Dvoře je kromě prohlídky farmy zaměřené na živočišnou výrobu nachystán i bohatý program pro děti v podobě her, kvízů a zábavných „vesnických“ aktivit. Chybět nebudou výlov rybníčku, skákání v pytli, slalom s trakařem a řada dalších. To vše samozřejmě o ceny. Nudit se nebudou ani rodiče. Připraven je pro ně farmářský trh s ochutnávkami regionálních potravin a produktů místních farem s prodejem ze dvora. Právě ten totiž umožňuje pohodlný způsob nákupu čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, drůbeže, králičího masa, živých ryb nebo jiných produktů přímo u místních zemědělců.

Na Farmářských slavnostech pro rodiny s dětmi, které Ministerstvo zemědělství každoročně s velkým úspěchem pořádá, návštěvníci kromě informací o potravinách v informačním stánku obdrží také přehled a kontaktní údaje na farmáře s prodejem ze dvora v regionu i brožuru s informacemi o potravinách oceněných značkou Regionální potravina a Klasa. Cílem projektu je pomoci lidem se lépe orientovat v tom, co se v Česku vyrábí a co dobrého naši zemědělci produkují. V sobotu 16. srpna se v Novém Dvoře můžete těšit například na výborné kozí sýry.

Nachystány jsou i interaktivní dílny, zájemci si budou moci vyzkoušet i klasické dojení krávy na simulátoru. O pestrý hudební program v průběhu celého dne se postarají Staročeští heligonkáři.

„Naší snahou je propagovat české zemědělství a rodinám s dětmi ukázat, jak dnes domácí hospodářství vypadá,“ říká Ministerstvo zemědělství.

Přijďte se proto i vy podívat na Farmu Nový Dvůr. Kromě řady nevšedních zážitků si užijete příjemný den s rodinou v nádherné přírodě a navíc v přítomnosti národního plemene Českých hnědých krátkosrstých koz.

Vstup na celou akci je pro návštěvníky zdarma.

 

Hlavní program:

10.30 SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

11.00 MYŠ & MAŠ – Minitalentová soutěž

11.30 STAROČEŠTÍ HELIGONKÁŘI – Staročeská lidová muzika

12.00 BUBLINKOVÁNÍ

12.30 MYŠ & MAŠ – O pohádkách

13.15 STAROČEŠTÍ HELIGONKÁŘI – Lidový folklór

13.45 BUBLINKOVÁNÍ

14.15 MYŠ & MAŠ – Minitaneční

15.00 STAROČEŠTÍ HELIGONKÁŘI – Mix lidových písniček a skladeb

 

Další Farmářské slavnosti se konají:

23. 8. Středočeský kraj: Farma rodiny Poláčkovy, Hole 11

(Velké Přílepy, okres Praha - západ)

6. 9. Kraj Vysočina: Farma rodiny Němcovy, Netín 78

(Radostín nad Oslavou, okr. Velké Meziříčí)

 

INFORMACE O AKCI

Kdy: sobota, 16. srpna 2014, od 10.00 do 16.00 hodin

Kde: Farma Nový Dvůr, Nový Dvůr 83, Sosnová, Česká Lípa, 470 01

 

zdroj fotografií: Ministerstvo zemědělství ČR – děkujeme.

Farmářské slavnosti pokračují v Libereckém krajiFarmářské slavnosti pokračují v Libereckém krajiFarmářské slavnosti pokračují v Libereckém krajiFarmářské slavnosti pokračují v Libereckém krajiFarmářské slavnosti pokračují v Libereckém krajiFarmářské slavnosti pokračují v Libereckém kraji

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka