Farmářské slavnosti 2016 startují!

Jako první otevře své brány Ekofarma Agrofyto – Lidečko

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá chov hospodářských zvířat. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin.

„Farmářskými slavnostmi chceme lidem přiblížit rodinné hospodaření a život na venkově. Jsou to totiž právě farmářské rodiny, které v poslední době vytvářejí a výrazně zlepšují image českého venkova i českých potravin. O tom svědčí stále rostoucí zájem lidí o lokální a čerstvé produkty společně s rozvojem forem přímého prodeje, jako je prodej ze dvora, farmářské trhy či systém bedýnek. Stále více lidí totiž chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem seznámit. Vidět, kdo potravinu vyrábí, z jakých surovin, a pokud jde o živočišné produkty, v jakých podmínkách zvířata na farmách žijí. A z toho si pak každý může udělat obrázek při rozhodování, jakým potravinám bude dávat přednost jako spotřebitel,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pro veřejnost se během léta otevřou čtyři farmy v různých krajích České republiky a Národní zemědělské muzeum v Praze a připraví pro návštěvníky nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Letošní Farmářské slavnosti budou zahájeny 16. července na Vsetínsku na Ekofarmě Agrofyto – Lidečko.

Farma leží v malebné vesnici Lidečko v hornaté oblasti Valašska a zaměřuje se na produkci mléka a hovězího masa v BIO kvalitě. Historie farmy se píše již téměř dvacet let. Ekologicky se zde hospodaří už od roku 1998, kdy se majitelé rozhodli vrátit k takovému způsobu hospodaření, jaký praktikovali již naši předkové. Nadační fond Bartákova hrnce udělil Ekofarmě Agrofyto ocenění za dlouholetou práci v souladu s přírodou „Nejlepší ekozemědělec roku 2009“.

Ekofarma se specializuje na chov masných plemen Limousine a Simentál a mléčného Holštýnského skotu. Zvířata žijí téměř po celý rok na pastvinách. Jejich potrava je velmi rozmanitá a vždy přirozená. Samozřejmostí je vyloučení preventivního užívání antibiotik, hormonů, masokostních mouček, geneticky modifikovaných surovin a podobně.

Mléko prodává ekofarma do mlékárny Valašské Meziříčí, kde se dále zpracovává. Kvalitní hovězí maso farma zpracovává v certifikovaných jatkách Valčík Valašské Klobouky a následně v bourárně a zpracovně masa přímo na farmě. Vše probíhá pod přísným odborným dohledem, aby si maso i mléko zachovalo certifikaci BIO.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov. Cílem je ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání, současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku. Projekt má přiblížit, jak se žije na venkově, jak se vyrábí potraviny a jak vypadá dnešní moderní farmář, aby při volbě svého budoucího povolání děti zvažovaly i zemědělské profese a měly o jejich náplni co nejlepší představu.

Chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní drobné chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlný způsob nákupu poctivých potravin se zaručeným původem. Například čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, masa, živých ryb a jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

INFORMACE O AKCI

Kdy: sobota, 16. července 2016, od 10.00 do 16.00 hodin
Kde: Ekofarma Agrofyto – Lidečko, Lidečko 486, 756 12 (Zlínský kraj, okres Vsetín)

Hlavní program:

10:00 Slavnostní zahájení akce a představení ekofarmy

10:30 Písničky a tanečky pro děti s Vandou a Standou

11:30 Country kapela LOFOŠI

12:00 Jak zdravě (nejen) jíst – program pro děti

13:30 Country kapela LOFOŠI

14:00 Máme rádi přírodu – program pro děti

15:00 Country kapela LOFOŠI

Doprovodný program a aktivity:

  • Farmářský trh s možností nákupu kvalitních domácích produktů z místních farem
  • Ukázka tkalcovského stavu i pro malé návštěvníky
  • Kuchařská show s kvalitními potravinami
  • Ochutnávky regionálních potravin a potravin se značkou KLASA
  • Hravý program – hry, soutěže, kvízy, dětské pekařství, hod lasem, slalom s trakařem, skákání v pytli, simulátor dojení krávy a jízdy na býkovi a mnoho dalšího
  • Vojta Molek a jeho veselý dvorek
  • Malování na obličej
  • Hrací koutek pro děti

 

Další Farmářské slavnosti se konají:

23. 7. – Ekofarma Bošina (Královéhradecký kraj)

30. 7. – Biofarma Belina (Karlovarský kraj)

20. 8. – Biodynamický statek Bemagro (Jihočeský kraj)

24. 9. – Národní zemědělské muzeum Praha

 

Fotografie zaslala Bc. Linda Čtvrtečková, DiS., Agentura GATE - děkujeme

Farmářské slavnosti 2016 startují!Farmářské slavnosti 2016 startují!Farmářské slavnosti 2016 startují!Farmářské slavnosti 2016 startují!Farmářské slavnosti 2016 startují!

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka