Farmářské slavnosti 2015 startují

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá koza. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin.

„Chci všechny pozvat na akce Farmářských slavností, aby hlavně rodiče s dětmi viděli, jak vlastně dneska podnikání v zemědělství a život sedláků vypadá. Pokud se slavnost koná poblíž vašeho bydliště, zastavte se na ní, určitě to nebude promarněná sobota. Stále více lidí totiž chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem seznámit. Vidět, kdo potravinu vyrábí, z jakých surovin, a pokud jde o živočišné produkty, v jakých podmínkách zvířata na farmách žijí. A z toho si pak udělat obrázek pro rozhodování, jakým potravinám bude dávat přednost jako spotřebitel,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pro širokou veřejnost se během léta otevřou čtyři farmy v různých krajích České republiky a Národní zemědělské muzeum v Praze a připraví pro návštěvníky nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Letošní Farmářské slavnosti budou zahájeny 27. června v srdci Bílých Karpat, v Moštárně Hostětín ve Zlínském kraji.

Moštárna v Hostětíně vznikla v roce 2000 díky úsilí ochránců přírody a ekologických zemědělců. Navázala na projekt mapování a záchrany krajových odrůd ovoce v Bílých Karpatech, do kterého se na počátku 90. let zapojili jednotlivci i nevládní organizace sdružené pod hlavičkou Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat. Sdružení podporuje zdejší ovocnářství s cílem zachovat jedinečný genofond krajových odrůd ovocných dřevin.

Hostětínský mošt, který se vyrábí převážně v bio kvalitě, nadchnul zákazníky po celé republice i v zahraničí. V současné době ho lze koupit nejen v prodejnách s biopotravinami či se zdravou výživou, ale také v supermarketech. O kvalitě hostětínských produktů svědčí i několik ocenění. Zdejší jablečný mošt získal prestižní cenu Česká biopotravina roku 2002. Je také nositelem značky Regionální potravina.

Na programu první Farmářské slavnosti budou prohlídky výrobního závodu moštárny a sadů, spousty her a kvízů o farmaření, tradiční farmářský trh s lokálními potravinami, kuchařská show s potravinami, které se pyšní známkou kvality Klasa, a mnoho dalšího. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat dobroty z produkce moštárny i dalších farmářů z okolí nebo vyzkoušet si svou šikovnost na simulátoru dojení krávy či jízdy na býkovi.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov, jako určitě zajímavější alternativu k trávení volného času v obchodních centrech nebo u počítačů. Cílem je přiblížit veřejnosti život našich sedláků a ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání. Současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku.

Ministerstvo zemědělství chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní drobné chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlný způsob nákupu poctivých potravin se zaručeným původem, například čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, drůbeže, králičího masa, živých ryb a jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

INFORMACE O AKCI

Kdy: sobota, 27. června 2015, od 10.00 do 16.00 hodin
Kde: Moštárna Hostětín s.r.o., Hostětín 4, okres Uherské Hradiště

Hlavní program:

10:00 Slavnostní zahájení

10:30 Letem světem s malým ptačím kabaretem

11:30 Country kapela LOFOŠI

12:00 Zdravě a hravě

13:30 Country kapela LOFOŠI

14:00 Ze života hmyzu

15:00 Country kapela LOFOŠI

15:30 Dobré jídlo – jak jíst chutně a zdravě

Doprovodný program a aktivity:

  • Prohlídka přírodní zahrady Ekocentra Veronica Hostětín

  • Ukázka výroby moštů

  • Farmářský trh s možností nákupu kvalitních domácích produktů z místních farem

  • Kuchařská show

  • Ochutnávky regionálních potravin a potravin se značkou KLASA

  • Hravý program – hry, soutěže, kvízy, dětské pekařství, hod lasem, slalom s trakařem, skákání v pytli, sázení bylinek, simulátor dojení krávy a jízdy na býkovi a mnoho dalšího

  • Malování na obličej

  • Hrací koutek pro děti

  • Možnost výletů – vyhlídková stezka „Naokolo Hostětína“ (6 km), naučná ekostezka Po zelené Hostětínem (1,5 km)

Další Farmářské slavnosti se konají:

  • 18. 7. Kraj Vysočina: Biofarma Sasov, Sasov 2, Jihlava
  • 8. 8. Liberecký kraj: Kozí farma Pěnčín, Pěnčín 60, Bratříkov
  • 15. 8. Plzeňský kraj: Farma Moulisových, Milínov 23, Nezvěstice
  • 19. 9. Hl. město Praha: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44, Praha 7

Fotografie poskytlo Ministerstvo zemědělství - děkujeme.

Farmářské slavnosti 2015 startujíFarmářské slavnosti 2015 startují

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka