Expedice „Pól chladu 2013“

Petr Horký a Václav Sůra

Nejchladnější obydlené místo na Zemi – Sibiřský Ojmjakon. Letos v únoru zde padl jejich vlastní teplotní rekord, naměřili minus 71 stupňů Celsia. Právě tady, v celé oblasti, se letos koná Festival pólu chladu. A sem teď míří na lyžích a se stanem dva čeští polárníci – Petr Horký a Vašek Sůra.

V Ojmjakonu je speciální památník, který označuje „Severní pól chladu“ - nejchladnější obydlené místo na Zemi. Díky unikátnímu meteorologickému jevu, kdy z okolních hor „stéká“ chladný vzduch dolů do údolí (tento jev známe například i z české osady Jizerka), se v oblasti drží extrémní zima. Už Zikmund a Hanzelka tu při své cestě zaznamenali, že místní obyvatelé mají trojitá okna. S neuvěřitelnou zimou se musí nějak bojovat.

Petr Horký: „Pan Zikmund nám moc pomohl. Využil jsem toho, že právě spolu natáčíme velký celovečerní dokument o jeho životě, a tak jsem se zeptal, jak tehdy s Jiřím Hanzelkou udržovali orientaci. Dodnes je totiž nesmírně obtížné sehnat mapy dané oblasti. Pan Zikmund se usmál, odešel do svého archívu a zanedlouho přinesl naprosto perfektní mapové podklady i s poznámkami, jaké si tehdy oba cestovatelé na okraje poznačili. Přesně podle těchto map se budeme navigovat i my.“

V nepravidelných intervalech se v Ojmjakonu a nedaleké osadě Tomtor pořádají speciální oslavy zimy, takzvaný Festival Pólu chladu. Možná, že díky novému mrazivému rekordu a také kvůli nepravidelnosti v pořádání akce, sem letos míří řada teple oblečených televizních štábů z celého světa. I naši polárníci s sebou berou kromě stanů, saní a lyží i kamery a budou pro české čtenáře a diváky pořizovat vlastní materiál.


Vašek Sůra: "Součástí oslav je i volba Miss pólu chladu 2013. To jsem zvědav, jak bude vypadat závěrečná promenáda v plavkách!"

Silnice, která vede mezi Jakutskem a Ojmjakonem (1000km), bývá označovaná jako „Cesta kostí“. Stavěli ji vězni okolních gulagů a každý, kdo se zranil anebo zemřel, byl údajně vhozen přímo do staveniště… (takto má být v silnici „pohřbeno“ okolo 20 tisíc lidí). Jaký je genius loci tohoto podivuhodného místa naší planety? Jak se tu žije – anebo přežívá?

„Dva čeští cestovatelé – polárníci, kteří mají za sebou řadu extrémních expedic, včetně severního pólu, se rozhodli procestovat tuto oblast klasickým „polárnickým“ způsobem – na lyžích se saněmi a stanem. Vašek Sůra a Petr Horký vyrazili na výpravu v pátek 15. března 2013. Během třítýdenního putování oblastí pólu chladu povede jejich trasa přes nehostinná horská údolí, část po zamrzlých řekách a rozlehlých pláních ruské tajgy.

Vašek Sůra k výpravě na Pól chladu 2013: "Vzít si stan a sáňky a jít tábořit na Sibiř, na Pól chladu mně přišlo jako skvělý nápad ….."
Petr Horký k výpravě na Pól chladu 2013: "Je to výborný nápad, žádná extrémně těžká výprava, ale bude určitě zajímavá….a navíc - vždyť u nás už ta krásná zima pomalu končí!"

 

Osada Ojmjakon se nachází na Dálném východě v ruské republice Sacha (Jakutsku). Slovo Ojmjakon znamená vodu, která nikdy nezamrzá. Osada se rozkládá uprostřed rozlehlého údolí lemovaného horskými hřbety. Právě z těchto hřbetů „stéká“ v zimních měsících mrazivý vzduch, který ochladí celou kotlinu na teploty sahající velmi hluboko pod bod mrazu. Nejnižší teplota zde byla naměřena v únoru 2013 a dosáhla hodnoty -71 °C. Proto je také tato oblast označována nejchladnějším obydleným územím na světě, nejchladnějším místem na severní polokouli a je nazývána jako Pól chladu. Zima zde trvá celých 9 měsíců. Celá oblast je velmi těžko přístupná, nejbližší letiště se zimním provozem je Jakutsk, který je vzdálený téměř 1.000 km.

 

Informace z expedice Pól chladu 2013 můžete sledovat na facebooku nebo na internetových stránkách.

 

Fotografie poskytla Pavlína Procházková, produkční - děkujeme.

oba polárníciVáclav SůraPetr Horký

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka