Evropský den koupání v řekách

Druhou červencovou neděli, 11. července, společně oslaví lidé v mnoha evropských zemích řeky a život s nimi. Big Jump neboli Evropský den koupání v řekách vyhlašuje pravidelně Síť evropských řek (European Rivers Network). Akce spojené s propagací řek a jejich významu pro život člověka se uskuteční například v Praze, Děčíně, Brně, Třeboni, a na dalších místech.

Kam v hlavním městě?
V Praze se můžete zúčastnit vycházky Drahaňským údolím po trase plánovaného silničního obchvatu Prahy. Podél Drahaňského potoka se z Dolních Chaber dostanete až k vltavskému břehu, kde bude čas na piknik nebo koupání.

V Děčíně je na tento den připraven cyklovýlet s plavbou po řece, koupáním a povídáním o řece. Cíl je v Dolním Žlebu, kam je možné dojet buď lodí, nebo po břehu na kole.

O týden později, v neděli 17. července,  pořádá Český nadační fond pro vydru v Třeboni cyklovýlet spojený s koupáním v Lužnici. Během programu, který má za cíl představit řeku Lužnici budou připraveny i krátké hry pro děti.

V Brně s hudbou a recesí
Historické koupací úbory budou vítány na brněnském koupališti Riviera, které svému účelu slouží již od 19. století. Na programu je koupání, povídání o řece a také společné muzicírování. Kromě plavek, bot do vody a pokrmů pro příbřežní piknik by si návštěvníci neměli zapomenout hudební nástroje.

Akce spojené s Evropským dnem koupání v řekách se uskuteční nebo již uskutečnily také v našich dalších městech. Mají za cíl nejen připomenout obrovskou důležitost vodních toků a v minulosti naprosto běžnou zábavu - koupání v řekách, ale i fakt, že bezprostřední okolí řek a říční břehy jsou důležitou součástí našeho životního prostředí a prostorem pro trávení volného času. Máte i vy tip na akci, ať už jde o piknik, přátelské setkání u řeky, přehlídku koupací módy nebo recesistickou neckyádu? Užijte si svůj koupací den.

Ilustrační foto z fotobanky Czechtourism.

Evropský den koupání v řekách

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka