Dozvuky SaunaFestu 2015 - Jan Kelnar

„SaunaFest je pro mě nesmírně obohacující,“ říká Jan Kelnar, saunér z Hotelu Vista v Dolní Moravě

S Janem Kelnarem jsme se sešli přímo během SaunaFestu. Protože byl v průběhu akce i samotných ceremoniálů často vidět v obleku tibetského mnicha s řadou hudebních nástrojů včetně velkého gongu, zajímaly nás podrobnosti o jeho chápání saunových ceremoniálů.

Saunový ceremoniál trochu jinak

Jan na SaunaFestu představil ceremoniál s názvem Hudba duše, během něhož využil řadu známých i méně známých hudebních nástrojů. Z ceremoniálové sauny zazněl mohutný deštivý sloup i tibetské mísy a zvonky i dominantní gong. Jan měl pro tuto příležitost i stylové tibetské oblečení a v kombinaci s jeho běžnou vizáží měl člověk dojem, že k nám opravdu zavítal mnich z Tibetu.

Sauna jako místo k zamyšlení i sebepoznání

Janovo zaměření na východní filosofii a hledání cesty k nitru člověka zajistilo, že saunový rituál byl opravdu jiný, než ostatní soutěžní ceremoniály na SaunaFestu. „Až tady jsem pochopil, že dělám ceremoniály úplně jinak, než ostatní, ale dělám je tak, protože je to moje přirozenost,“ dodává Jan a doplňuje, že je pro něj účast na akci mimořádně obohacující, že se zájmem sleduje, jaké ceremoniály dělají ostatní.

Můj ceremoniál je zaměřený na poznávání našeho vnitřního dítěte, vnitřní ženy a vnitřního muže,“ objasňuje Jan hlubší rovinu ceremoniálu. „Během těch asi deseti minut v sauně mohu lidem přiblížit to, že i když jsou třeba během dne smutní z nějakého nezdaru, mohou si společně se svým vnitřním dítětem vzpomenout, že jako děti byli šťastní.“ Sám uznává, že deset minut během ceremoniálu je velmi krátká doba na fyzickou i psychickou očistu, které se snaží během saunování propojit. „Saunu bereme všichni jako očistu a proč bychom se tedy nemohli očistit i na té psychické úrovni. Říkáme, že jsou škodlivé látky v těle připravené v sauně odejít s potem. Podobně máme připravené k vyloučení z těla i škodlivé myšlenky, myšlenky, které nás někde hluboko trápí.

Od muziky k vaření a saunování

Jak se vlastně člověk stane „saunérem v tibetském stylu“? Velkou část života se Jan profesionálně věnoval muzice, vystudoval konzervatoř, hrál v orchestru. Jednou odjel na pár dní na hory a už tam zůstal. V Dolní Moravě žije již několik let a má zde rodinu. Částečně pracuje jako kuchař a částečně se věnuje saunovým ceremoniálům v Hotelu Vista v Dolní Moravě. Tibet ho odjakživa zajímal a jednoho dne se rozhodl pořídit si tibetské roucho, které se bez problémů naučit uvazovat, byl to jen další impuls v jeho tibetském směřování.

Živá relaxační hudba v sauně

Oproti většině ceremoniálů měl Jan v sauně opravdové nástroje. Proč a které si vybral? „Dešťový sloup mě fascinuje svými frekvencemi, které vydává a ladí mozek do těch zdravých alfa vln. Když se do jeho zvuku člověk zaposlouchá, tak se uvolní. Ale například k podpoře uvědomění vnitřní ženy používám tibetské mísy, mají takový kulatý dlouhotrvající zvuk.

Ceremoniály přizpůsobené lidem

Zajímalo nás také, jaký je zájem o tento typ „meditativních“ ceremoniálů v běžném provozu hotelu. Jan nás uklidnil, že své ceremoniály přizpůsobuje podle toho, v jaké náladě lidé přijdou. „Vždy se snažím naladit na tu skupinu lidí, co zrovna na ceremoniál přijde. Mladí lidé, rozlítaní z celého dne na lyžích, co se těší, až si zajdou na pivo, přece nebudu trápit něčím, co chci já. Raději jim udělám ceremoniál svižnější, přidám horko, trochu vtipu, více mávání ručníkem. Ceremoniál je pro lidi - kdybych ho chtěl dělat kvůli sobě, tak bych ho nemusel dělat ve velké sauně.

- - - - -  - - - - -  - - - - -  - - - - -  - - - - -  - - - - -

Hotel Vista Dolní Morava

Na to, jak probíhají saunové ceremoniály v Hotelu Vista, jsme se zeptali Pavly Palánové ze zdejšího wellnesscentra, které je dobře vybaveno a najdete zde mimo jiné i ceremoniálovou finskou saunou.

Proč jste začali v hotelu nabízet hostům saunové ceremoniály?

Kapacita našeho hotelového wellness není tak velká, aby dokázala pojmout naráz všechny ubytované hosty. Naším přáním tedy bylo nabídnout hostům něco navíc. Kromě peelingů do páry, které hostům nabízíme zdarma, jsou to tedy saunové ceremoniály. Chceme, aby hosté při odchodu ze sauny odcházeli nejen odpočatí, ale také příjemně naladěni, provoněni, s pocitem absolvovaného zážitku.

Jak dlouho je již nabízíte a jaké jsou nejoblíbenější?

Saunové ceremoniály nabízíme od zimy 2014-2015, oblíbené jsou všechny, úspěch rituálu závisí především na kouzlu samotné osobnosti saunéra, který saunový ceremoniál provádí.

Jaký je zájem a ohlas ze strany návštěvníků hotelu?

Ohlas je značný. Důkazem je stále větší účast na tzv. Saunové noci, kterou pořádáme jednou za měsíc, vždy při úplňku a kromě saunových ceremoniálů zde nabízíme také příjemné osvěžení v podobě míchaných nápojů přímo ve wellness.

Kdy je možné navštívit u vás saunový ceremoniál:

V zimní sezoně provádíme saunové ceremoniály každý den, dvakrát nebo třikrát denně, v období mimosezóny každý pátek a sobotu. Kromě toho pořádáme pravidelně již zmíněnou Saunovou noc, která je přístupná i pro veřejnost.

Působí v sauně kromě Jana Kelnara, který se představil na SaunaFestu, i další saunéři?

V našem hotelu se střídá více saunérů, takže jejich služby v sauně nejsou tak časté a tím pádem tolik vyčerpávající. Každý saunér sám nejlépe ví, co potřebuje pro svůj relax a dočerpání energie. Práci saunéra určitě nemůže vykonávat každý, jelikož vyžaduje osobní nasazení, individuální přístup, kreativitu; a bez vnitřní motivace a lásky k sauně by tato práce určitě nešla dělat.

Podrobnosti o Hotelu Vista naleznete na:

www.hotel-dolnimorava.cz

www.hotel-dolnimorava.cz/finska-sauna

Jan Kelnar - SaunaFestJan Kelnar - SaunaFestJan Kelnar - SaunaFestJan Kelnar - SaunaFestHotel Vista Dolní MoravaHotel Vista Dolní MoravaHotel Vista Dolní MoravaHotel Vista Dolní MoravaDozvuky SaunaFestu 2015 - Jan KelnarDozvuky SaunaFestu 2015 - Jan KelnarDozvuky SaunaFestu 2015 - Jan Kelnar

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka