Dovolená na sněhu aneb jak se vybavit na zimní túry

S podzimem turistická sezóna nekončí – naopak pro někoho teprve ty pravé túry začínají. Poradíme vám, čím se vybavit, aby vám na zimních toulkách přírodou nic nechybělo. „Pokud se vydáváte na vícedenní podzimní, nebo zimní pobyt v přírodě, rozhodně nesmíte zapomenout na fakt, že budete muset někde přespat. Samozřejmě, můžete složit hlavu někde v teple horské chaty a penzionu, ale taky můžete být odvážnější a přespat venku.

Pak by neměl ve vaší výbavě chybět buď kvalitní stan, nebo takzvaný Ždárského bivakovací vak,“ doporučuje Vít Hruška, odborník na outdoorové vybavení z portálu www.4camping.cz a přidává seznam věcí, s nimiž na vás bude každé počasí krátké:

Stan, který odolá větru, sněhu, plískanicím:

Stanování na sněhu je poslední roky velkým hitem. A jaký vybrat stan? Měl by být dostatečně mechanicky odolný, aby se nezlomil a neprotrhl pod náporem větru či sněhu a měl by být vybaven sněhovými límci. Tohle všechno nabízí stan Fighter od české firmy Husky.

Bivakovací vak (žďárák)

Jestliže je pro vás stan synonymem přílišného komfortu, doporučujeme žďárák neboli Žďárského bivakovací vak, který používají zejména horolezci při delších túrách. Je vyroben z nepromokavého mechanicky odolného materiálu a tvarem připomíná spací pytel. Na rozdíl od něj se ale do žďáráku leze v oblečení, botách a často právě i se spacákem a karimatkou.

Trekové hole pro větší bezpečnost

Hlavním důvodem, proč s sebou vzít turistické hole je fakt, že výrazně zvyšují vaši stabilitu a bezpečnost. Jejich pomoc oceníte především při nošení větších zátěží, při pohybu v mokrém či kluzkém terénu, nebo při dlouhých sestupech. Z nezávislých studií vyplývá, že díky holím dosáhnete až o 30% vyšší výkonnosti kvůli rovnoměrnějšímu rozložení zátěže.

Batoh, který vás nenechá na holičkách

Dobrý batoh dobře sedne vaší výšce i tvaru postavy a pojme všechno potřebné. Měl by být vybaven integrovanou pláštěnkou a důležité jsou i reflexní prvky, které usnadní váš pohyb za tmy.

Životodárná termoska

Na co byste rozhodně neměli zapomenout, je kvalitní termoska, která uchová tekutinu teplou po celý den. Dokážete si jistě představit, co je to za „labůžo“, když prokřehlí a celí ztuhlí otevřete termosku, z ní se vyvalí teplá pára a vy se tak můžete v divočině na sněhu oddat v té chvíli magickému rituálu pití čaje. Vyhlášenou termoskou, co do schopnosti udržet vaše nápoje teplé, je Primus Vacuum.

Lékárnička pro první pomoc

Nikdy se nevydávejte do přírody bez základních zdravotních potřeb. „Improvizátor“ jistě namítne, že si dokáže poradit prakticky v jakékoli situaci, ale mít s sebou dobře vybavenou lékárničku se vyplatí. Měl by tam být nějaký obvaz či obinadlo, žiletka, spínací špendlík, sada náplastí, léky proti průjmu, něco na horečku a nachlazení, dezinfekce, nit, přípravek na popáleniny a léky na alergii. Ve většině krizových situací vystačíte s lékárničkou Lifesystems Mountain First aid kit.

Boty a nohavice v suchu

Základním požadavkem každého soudného trekaře by měl být pocit sucha. Jinak se vaše tělo rychleji ochlazuje a snadno můžete přijít k úhoně. Rýma je ještě celkem přijatelná, ale v zimě nejsou výjimkou ani omrzliny. Doporučujeme proto vybavit se párem návleků.

Nůž pro všechny turisty

Multifunkční nůž Victorinox Ranger s 21 funkcemi je skvělým pomocníkem a společníkem na všech výletech do přírody.

Budiž světlo

Nikdy nevíte kdy a kde vás zastihne tma. Čelovka je skladná a lehká věc, která se vám bez problému vejde do batohu. Kvalitní čelovka Petzl Tikka+ vás určitě nenechá uprostřed černočerné tmy ve štychu.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz, děkujeme.

Dovolená na sněhu aneb jak se vybavit na zimní túryDovolená na sněhu aneb jak se vybavit na zimní túryDovolená na sněhu aneb jak se vybavit na zimní túryDovolená na sněhu aneb jak se vybavit na zimní túryDovolená na sněhu aneb jak se vybavit na zimní túry

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka