Dolní Rakousko jinak než na lyžích

Na prkýnkách – sjezdovkách, běžkách nebo snowboardu poznáte zimu v Dolním Rakousku jen z jedné stránky. Ta druhá vám skýtá divoce romantické zimní túry nebo vzrušující výpravy do ledu.

„Kouzlo na sněžnicích" - trochu tajemné, téměř neskutečné, ale podle mnohých je právě tohle pravá zima v Dolním Rakousku. Navlékneme si sněžnice - ty vypletené talíře, které byly dříve nepostradatelné pro hajné, myslivce a dřevorubce - a v božím tichu se vydáme poznávat divoce romantickou krajinu. Například na jedinečné náhorní plošině Raxplateau u Reichenau, kde vyrazíme od hostince Raxalpen Beggasthof a pak pohodlně kráčíme tichou zasněnou zimní krajinou přes Ottohaus až k chatě Seehütte.

Putování na sněžnicích je jednoduchou alternativou „rychlých" a často dosti náročných zimních sportů. Člověk nepotřebuje žádnou zvláštní průpravu, stačí jen průměrná kondice. Přesto, pokud se do toho někdo opře rázněji, tato víceméně procházková aktivita se může proměnit ve zkoušku fyzických sil. Relaxace nebo fyzická námaha - záleží na přístupu. Právě tento sport je možné výborně provozovat v Dolním Rakousku. Pro milovníky túr na sněžnicích je zde vícero značených tras. Turisty se sněžnicemi můžeme zahlédnout v zimní krajině na Raxu, v Gutenbrunnu, v Přírodním parku Ötscher-Tormäuer a v Přírodním parku Hohe Wand.

Pokud někomu zážitky z přírody na sněžnicích skýtají přece jen málo akce, prosím, jde to i jinak! V přehledné oblasti kolem Gföhlu, ve Waldviertelu, je možné poznat dolnorakouskou zimu z výšky. Nikoli z horského vrcholu, ale pěkně ze vzduchu! „Skočit, letět, klouzat" - to můžete zažít na jedné náhorní plošině u Reittern, kterou si vybrala za své zimní stanoviště skupina vyznavačů snowkitingu. Všichni, kdo mají k tomu odvahu, se se snowboardem na nohou připoutají k „draku". A už jsou ve vzduchu a vychutnávají si krajinu Waldviertelu z netušené perspektivy. Během jednodenních nebo dvoudenních kurzů se ostatně na kite mohou odvážit i úplní začátečníci.

V Lackenhofu am Ötscher se o rozptýlení a tempo v dolnorakouské zimě postará jedna „sportovní disciplína", kterou vynalezli ve Skandinávii: skijöring. Postavíte se na lyže a krajinou vás táhne snowmobil na laně. A Ötscher se nestačí divit!

Vzrušení v lyžařské vesnici Kirchbach je zase zajištěno díky věži na lezení v ledu. Ve dne v noci zde zanícení příznivci lezení - a také budoucí aspiranti - mohou zdolávat tuto ledovou věž. Ne všude musí však mimo sjezdovky nutně stoupat adrenalin. Poměrně klidnou zábavu představují jízdy psím spřežením husky a v saních tažených koňmi - a zapomenout nesmíme na oázy wellness na okraji lyžařských středisek. Sportovní den můžete zdravě a pohodově zakončit například v lázních Solebad Göstling/BBS.

 

Dolní Rakousko jinak než na lyžích Dolní Rakousko jinak než na lyžích Dolní Rakousko jinak než na lyžích

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka