Dirk van Offel z Belgie se stal mistrem světa v saunových ceremoniálech

4. mistrovství v Grazu přivítalo i soutěžící z ČR a Slovenska - byli jsme při tom

O víkendu jsme se vydali na 4. mistrovství světa v saunových ceremoniálech ve Štýrském Hradci v Rakousku. Čekal nás neuvěřitelně silný zážitek v podobě skvěle provedených, nápaditých ceremoniálů. Byl to svátek nevšedního saunování. Dali jsme dohromady tým soutěžících z ČR a ze Slovenska a tak mezi 31 soutěžícími ze 16 zemí letos poprvé nechyběli naši. Vítězem se stal Dirk van Offel z Belgie. Pro všechny účastníky to bylo zajímavé setkání plné nápadů a inspirace. Přinášíme vám reportáž z Grazu:

Mistrovství v saunových ceremoniálech - Sauna welmeister probíhalo jako dvoudenní, kdy sobota přinesla 31 soutěžních ceremoniálů a diváci rozhodovali o desítce finalistů pro nedělní finále. Hlasuje se kelímkem vody, který se rozlévá do tří kategorií. Výsledný objem se zváží a rozdělí počtem hlasujících. V Grazu 20.-21. října nemohl chybět žádný nadšenec pro saunové ceremoniály a netradiční saunování.

Na 1. místě se umístil Dirk van Offel z Belgie. Jeho ceremoniál byl dokonale proveden a doplněn laserovými efekty. Sám Dirk van Offel byl odděný celý v černém přiléhavém kostýmu, včetně hlavy. Předvedl výbornou práci s ručníkem, koordinované pohyby s hudbou jsou již ve finále samozřejmostí. Druhé místo obsadil Rus Sergej Belyaev, který se svými pomocníky vybočoval z klasického programu. Předvedl totiž ukázku pravé ruské banji. Hojně používané věniky - tedy metličky různých stromů provoněly celou saunu, vodou polévající kameny na kamnech se nešetřilo a hudba  rozpohybovala saunující se publikum. Obrovský potlesk a dá se říci, že tradice ruské banji patří k současným trendům v saunování. Třetí místo pak získal italský obhájce titulu Helmut Haller, který patří k nejlepším v tomto oboru zcela zaslouženě. Čtvrtou příčku obsadil Fabian van Dijk z Nizozemí. Ten patřil k našim favoritům! Bezvadné provedení ceremoniálu, přesná koordinace s hudbou, práce s ručníkem i vyvážené polévání kamenů bylo podle nás to nejlepší klasické provedení saunového ceremoniálu zde v Grazu.

Další umístění v desítce finalistů:

5. Linda Myrberg, Švédsko (ceremoniál s květinami, hudebním vystoupením i tancem Lindy si nás získal)

6. Lisa Christensen, USA (ceremoniál na motivy filmu AVATAR - skvělý kostým, dekorace i vůně)

7. Ricardo Marzi, Italien

8. Freddy Zipperle, Italien

9. Peter Steger, Österreich

10. Nadia Franco, Italien

Mezi účastníky, kteří však do finále nepostoupili byli i soutěžící z ČR:

Jiří Malina z Wellness Horal Velké Karlovice předvedl nápaditý ceremoniál s valašskými prvky. Jako esence byla zvolena slivovice, účastníci dostali i speciální směs medu a ingrediencí z přírody Beskyd. Doprovodem byla stylová hudba. Obsadil 13. místo.

Jaroslav Pallas z Cedrus Spa Kunětická hora ukázal silnější ceremoniál a vrcholem byl přesný švih ručníkem. Zde se nezapřela profese golfového trenéra. Umístění - pěkné, 17. místo.

Jozef Szarka z Aquapalace Praha zastupoval Slovensko (pochází z Liptovského Mikuláše) a inspiroval se lidovými zvyky. Vystoupil v pěkném kroji a saunujícím se účastníkům dokonce i zazpíval. Skončil na 26. místě.

Lukáš Poluk z Aquapalace Praha ve večerním programu předvedl kostým, který si sám vyrobil. Ceremoniál v zeleném duchu byl prozářen zeleným světlem diod umístěných na ručnících. Současně v sauně voněl zelený čaj. Jeho umístění je z naší delegace nejlepší, 12. místo.

V další soutěži o nejsilnější závan vytvořený ručníkem vyhrál Fabian van Dijk z Holandska. Vytvořil nový rekord, když dosáhl rychlosti větru 10,9 m za sekundu. Mezi našimi účastníky mistrovství se v této soutěži umístil nejlépe Michal Barták z Aquapalace Praha.

K umístění našich je třeba dodat, že se jednalo o vůbec první setkání s velkým mistrovstvím, kde je obrovská konkurence. Většina soutěžících zde není poprvé a mají mnoho zkušeností právě s uměleckým podáním saunového ceremoniálu. Jsme rádi za naše pozice a příští rok se budeme snažit dostat se do finále.

Do Grazu naše výprava dorazila již v pátek odpoledne, takže jsme měli dostatek času na prohlídku města. Zatímco u nás doma v Praze panovalo sychravé počasí, zde v Grazu bylo nádherně. Celý víkend svítilo sluníčko a bylo teplo. Od sobotního rána až do pozdních večerních hodin jsme strávili v saunovém světě. Areál Ústřice je novým (2 roky od otevření) sportovním centrem s bazény, skokanskou věží, venkovním areálem a pěkným saunovým světem s moderními saunami. Je zde i venkovní část s relaxačním bazénem, vířivkami.

Navštívili jsme řadu soutěžních ceremoniálů i nedělních mistrovských vystoupení. Vyhledali jsme i doprovodný program - ceremoniál v parní lázni nebo předvedení ruské banji s metličkami. Program mistrovství i celková organizace byla bez problémů, oslovil nás jednoduchý systém hlasování. Děkujeme organizátorům i partnerům naší účasti: Rain.cz, Saunový klub Kylpyla, Wellness Horal Velké Karlovice, Cedrus Spa Kunětická Hora, Aquapalace Praha. Spoluorganizátorem a mediálním partnerem jsou WellnessNoviny.cz. Rozhovor o akci vysílá Český Rozhlas Dvojka.

Fotografie pořadatel a účastníci WM 2012, redakce.

Dirk van Offel z Belgie se stal mistrem světa v saunových ceremoniálechstupně vítězů na mistrovství světa v saunových ceremoniálech - Belgie, Rusko, Dirk van Offel z Belgie se stal mistrem světa v saunových ceremoniálechDirk van Offel z Belgie se stal mistrem světa v saunových ceremoniálechDirk van Offel z Belgie se stal mistrem světa v saunových ceremoniálechDirk van Offel z Belgie se stal mistrem světa v saunových ceremoniálechDirk van Offel z Belgie se stal mistrem světa v saunových ceremoniálechDirk van Offel z Belgie se stal mistrem světa v saunových ceremoniálechnaše výprava - tedy její část na mistrovství světa v saunových ceremoniálechsaunový ceremoniál ve valašském stylu si zasloužil přírodní mazání z Beskydvýstupní kontrola pro valašský ceremoniál

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka