Děti v saunovém centru

Setkali jste se někdy s dětmi v sauně? Asi ano. Rodinné saunování je stále oblíbenější. Provozovatelé saun jsou za nové návštěvníky saunového provozu rádi. Nicméně stále častěji se objevuje potřeba dát saunování dětí řád. Tak aby byly spokojeny rodiny s dětmi, ale také návštěvníci hledající klid a tiché relaxování. Pojďme se podívat na možnosti jak upravit dramaturgii sauny a přivést k saunování další cílové skupiny.

Sauna. To je prostor, který navštěvují různé návštěvnické skupiny. V městské sauně se setkáme s návštěvníky, kteří do sauny chodí již desítky let a možná kdysi saunu v akci Z postavili. Ti se chtějí nerušeně saunovat při nejvyšších teplotách. Pak jsou zde skupiny přátel, Ti se chtějí pobavit. Pak tu máme jednotlivce a páry, kteří přicházejí za relaxací a klidem. A nakonec může přijít právě rodina s dětmi. Jak tedy dosáhnout spokojenosti všech? Tajemství spočívá v nastavení správné dramaturgie sauny. Saunový mág Pavel Hofrichter doporučuje saunovým centrům skloubit možnost saunování s dětmi s dalšími cílovými skupinami.

Saunování pro děti je vhodné již od věku batolete, ale doporučuje se zejména v rodinných saunách. Do veřejného provozu by neměly rodiče vodit děti mladší tří let. Ať už z hygienických důvodů, ale také z důvodu možného rušení dalších hostů. Děti předškoláci a mladšího školního věku saunu milují a pravidelné návštěvy sauny s rodiči mají pozitivní vliv na zdraví. Sauna posiluje imunitu a děti tak často neonemocní. Sauna působí pozitivně a je dobré včas naučit děti pravidelnému správnému saunování. V mnohých školkách nabízí skupinové saunování dětí  ve vlastní školkové sauně, nebo v pronajatém provozu.

V několika málo provozech v ČR se provádí řízené saunování dětí, většinou i s rodiči. Dopředu stanovený čas a přítomnost odborného personálu je nutností. Sauna je vyhrazena pro dětské návštěvníky a vytopena na nižší teplotu.  Pro děti může být připraven speciální saunový ceremoniál, třeba s pohádkou. Rodičům je k dispozici odborník, který dokáže odpovědět na řadu dotazů spojených se saunováním dětí. Řízené saunování dětí může být nabízeno školkám nebo zájmovým klubům. V Resortu Valachy (Wellness Horal) nezapomínají na malé hosty již několik let. Pravidelně připravují tématický dopolední saunový ceremoniál.

V saunových centrech většinou provozní řád stanoví věkové hranice pro vstup do saunového provozu. Doporučení hodný postup je pak omezení doby, kdy je saunové centrum přístupno dětským návštěvníkům. Ideální doba je např. do 18 nebo 19 hodin. Do této večerní hodiny je sauna otevřena pro rodiny s dětmi a pak po celý večer je sauna vyhrazena pro dospělé návštěvníky a pro relaxaci a klidné saunování. Tento postup zajistí největší procento spokojených návštěvníků, zejména v menších saunových centrech, kde nemohou vyhrazit speciální prostor jako je třeba dětská sauna.

V Rakousku nebo Německu je hodně aquaparků a wellness center, kde vstup dětem vůbec nepovolují a setkáme se zde se vstupem do saunového světa od 14 nebo až od 16 let. Je to také tím, že tyto provozy jsou celé FKK a z důvodu již zmíněné potřeby relaxace a klidového režimu saunového centra. Na druhou stranu bývá součástí aquaparku také prostor (nazvaný např. Vitální svět) pro rodinnou relaxaci, tedy např. sauny určené pro textilní saunování dětí s rodiči.

Pro saunování dětí se může také vyhradit doba, kdy mají rodiny saunu jen pro sebe. Není zde řízené saunování, ale sauna je vytopena na nižší teplotu a k dispozici je i občerstvení. Zkuste i ve svém provozu udělat speciální hodiny pro saunování s dětmi! Děti jsou živé a pokud je saunování baví, tak nebudou určitě potichu. Chtějí se podělit o své pocity, zážitky. Takže vyžadovat po dětech ve wellnessu ticho a relaxaci na lehátku je skutečně nesmysl. Lepší je dát dětem vlastní prostor.

Jak by se měli chovat rodiče při saunování s dětmi? Rozhodně by měli saunování přizpůsobit dětem a zapomenout na to že se kvalitně vysaunují sami. Prostě saunovat se s dětmi vyžaduje trávit s nimi v sauně kratší čas, děti nevydrží tak dlouho. Rodiče by měli připravit pro dítě i nějaký saunový program, vzít oblíbenou hračku, prostě dítě v sauně nesmí pocítit nudu. Děti si sedají na nejnižší lavici, kde je nejnižší teplota. Děti se také ochlazují pozvolněji a vše co v sauně dělají musí dělat s rodiči. Dobré je pokud se rodiče prostřídají a rozdělí si čas péče o potomka. Pak mají naději, že se také sami dostanou k pořádnému prohřátí.

K saunování dětí doporučujeme speciální školení, které připravuje Saunová akademie České asociace saunérů a Saunový mág Pavel Hofrichter.

Ilustrační fotografie: Resort Valachy, saunové ceremoniály | SaunaFest na cestách, saunování s dětmi v Uherském Brodě | MŠ Husova | Svoboda.info - MŠ Pohádka | Sportovní areál Jilemnice

Děti v saunovém centruDěti v saunovém centruDěti v saunovém centruDěti v saunovém centruDěti v saunovém centruDěti v saunovém centruDěti v saunovém centru

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka