Dejte funkčnímu oblečení šanci,

aby mohlo skutečně fungovat

Hlavně nežehlit a zapomenout na aviváž, říká outdoorový specialista Vít Hruška z 4camping.cz a přidává spoustu dalších tipů pro nošení a údržbu funkčního oblečení. Kromě zásady cibulového vrstvení je důležitá i volba správné velikosti.

První spodky, trička i bundy, které lze dnes považovat za předchůdce funkčního oblečení, vznikly pro rybáře a lovce ve Skandinávii. Aby v drsných klimatických podmínkách přežili, museli zůstat v suchu a teple. A tak vznikly například materiály fungující na principu knotového efektu, které nenasáknou pot, zato ho dokážou odvést od pokožky do vnějšího prostoru, případně do další vrstvy oblečení. Jenže – aby opravdu fungovaly, musíme jim dát šanci. V čem nejčastěji chybujeme?

Funkční prádlo musí obepínat tělo

„Především zapomínáme na správné vrstvení. Kdekdo dnes slyšel o tzv. cibulovém systému vrstvení oblečení, ale málokdo ho dodržuje. Přitom jeho dodržování je základem spokojeného a suchého turisty či sportovce. Problém je, že systém je funkční jen tehdy, jsou-li funkční všechny jeho části. Například každé funkční spodní prádlo musí mít ploché švy a přiléhavý střih, aby dokonale přilnulo ke kůži a docházelo ke správné termoregulaci, protože tam, kde se pokožky nedotýká, nemůže odvádět vlhkost. Proto zvolte takovou velikost, při které bude prádlo tělo příjemně obepínat,“ doporučuje outdoorový specialista Vít Hruška z 4camping.cz a přidává jeden „tajný“ tip. „Funkční pádlo vám perfektně poslouží i v případě nemoci, když se potřebujete vypotit. Na rozdíl od bavlněného nočního prádla to funkční perfektně odvede pot od těla a nezůstane na vás mokré a přilepené…“

Vrstvy musí navazovat

Při nošení funkčních věcí je důležitá jejich návaznost. Veškerý efekt funkčního prádla se vytratí, když si přes něj oblékneme bavlněnou mikinu, protože vodní páry nemohou od těla odcházet do ovzduší. Stejně tak přijde vniveč, pokud si třeba na kolo vezmeme pod membránovou bundu bavlněné tričko. Podle odborníků chybujeme i při výběru ponožek do bot s membránou.

„Vrstvení a funkčnost je třeba dodržovat i u obuvi a ponožek. Lidé si často neuvědomují, že froté nebo bavlněné ponožky jsou ve funkčních botách spíš na škodu. Ovšem rád bych upozornil ještě na jeden častý nevhodný jev, a sice zvyk brát si na běžné nošení během teplých a slunečních dní boty s membránou. Protože i když jde o kvalitní materiál, nikdy nedosáhnete takové prodyšnosti, jako u bot bez membrány, a noha se tak zbytečně zapařuje a přehřívá,“ vysvětluje outdoorový specialista Vít Hruška z 4camping.cz.

5 tipů pro správnou údržbu funkčního prádla

  • Prádlo perte naruby, protože zipy, zkracovače nebo nášivky mohou u jemnějších pletenin způsobit zatržení.
  • Volte programy s teplotami nejvýše do 40 °C – vyšší teplota by mohla nenávratně poškodit strukturu vlákna.
  • Vždy používejte technické prací prostředky na funkční prádlo. Klasický prášek často obsahuje změkčovadla nebo rozjasňovače, které by mohly vaše prádlo nenávratně poškodit.
  • Pozor na aviváž, tu na funkční prádlo vůbec nepoužívejte. Prádlo by tzv. zalepila a zničila by jeho termoizolační vlastnosti i schopnost odvádět vlhkost.
  • Nedávejte prádlo do sušičky, jinak se vám srazí i o několik velikostí.

Tipy odborníka, jak se funkčně vybavit:

  • Celoroční funkční ponožky Trekking Men od značky Zulu jsou určeny pro středně těžké sportovní aktivity. Odváděcí systém v kombinaci s funkčními přízemi zaručují prodyšnost a odvod vlhkosti od pokožky. Pro maximální komfort je také šev špice extra plochý. Technologie vyplétaných plastických vzorů není jen designovou záležitostí, ale především zajišťuje správné odvětrávání a udržuje ponožku na svém místě.
  • Velmi odolné kalhoty Alpin S značky Pinguin jsou určené pro aktivní sporty během celého roku. Díky membráně A.D.C. Membrane 2L vás nikdy nezklamou. Jsou zhotoveny z 2vrstvého laminátu, přesněji z laminací spojené hydrofobní membrány, která se pojí se svrchním textilním materiálem a tak tvoří dokonalou ochranu proti nepřízni počasí. Současně udržuje stále mikroklima na povrchu těla, ať už jste v klidu, nebo šplháte do náročného kopce.
  • Pánské triko Progress E NKR 28CA s krátkým rukávem si velmi rychle oblíbíte, protože je díky skvělému materiálu z vlákna získaného z přírodního bambusu velmi pohodlné. Díky tomuto materiálu má také antibakteriální vlastnosti. V létě vás triko ochladí, v zimě zase bude hřát. Jeho příjemnými vlastnostmi jsou ploché švy, které zabrání podráždění pokožky.
  • V pánské mikině Kilpi Bandai se zahřejete na jaře i na podzim a hodí se i pro každodenní nošení. Je zhotovena z materiálu Opti-Heat, což je unikátní pletenina, která napomáhá zadržet vlastní teplo a zároveň účinně chrání tělo před pronikáním chladu z vnějšího prostředí. Mikina má dvě hlavní a jednu náprsní kapsu na zip. Rukávy, lemy a kapuce jsou zakončeny elastickým páskem.
  • Renegade GTX Mid značky Lowa jsou bezpochyby nejprodávanější kotníkovou pánskou trekovou botou v Evropě. Tyto boty mají membránu GORE-TEX a značkovou podešev Vibram, takže poskytnou nohám nejvyšší komfort. Hodí se pro trekové výlety v běžném terénu, procházky, rodinné výlety, na kolo i pro každodenní nošení. Zapínají se na integrovaná kovová očka a háčky.
  • Dynafit Radical Down Hoody je lehká a přitom velice teplá péřová bunda, která váží jen 422 g. Je strečová a má elastický sportovní střih. Dokonce i peří má voděodolnou úpravu Downtec, což znamená, že vydrží i lehký déšť.
  • Tour Merino Dryarn je strečové prádlo se 77 procenty Merina. Výborně hřeje i mokré a zůstane voňavé i při několikadenním výletu. Je ideální na všechny zimní aktivity.
  • Dámská bunda Dynafit TLT 3 L je nejlepším pomocníkem při turistice, na běžkách a na skialpech. Je lehká, snadno sbalitená, větru a vodě odolná. Je vyrobená z polyamidu a elastanu – strečového materiálu, který umožňuje dokonalou svobodu pohybu. Má kapuci kompatibilní s helmou a prostornou náprsní kapsu na pásy a jiné drobnosti.

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.

Renegade GTX Mid značky LowaVít HruškaTour Merino DryarnDynafit Radical Down HoodyPánské triko Progress E NKR 28CAkalhoty Alpin S značky Pinguinmikina Kilpi Bandai

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka