Cvičení ve vodě má 4x větší efekt než na suchu!

Aqua aerobik možná už mnozí z nás vyzkoušeli. Američtí vědci však nyní přicházejí se studií, jejíž výsledky nás do bazénů možná naženou častěji: cvičení ve vodě vede k až čtyřikrát rychlejší redukci váhy než na suchu, nepřetěžují se jím klouby a posiluje se kardiovaskulární systém. Většina dotazovaných ve studii zveřejněné v časopise Journal of Sports Medicine and Physical Fitness uvedla, že na aqua aerobiku oceňovali to, že se při něm nepotí a že velice rychle odbourává stres.

Nejprve malé uvedení do problematiky tohoto cvičení: aqua aerobik je cvičení ve vodě, která nejčastěji sahá cca do poloviny hrudníku (existuje také cvičení v mělké a hluboké vodě) a pracuje se tady zejména s odporem vody, který je 4 až 42 krát vyšší než odpor vzduchu!

„Trénujete tak jak sílu, tak i vytrvalost. Intenzitu cvičení zvyšujete s odporem vody a pozor: zároveň si můžete svaly příjemně masírovat. Odpor vody pak – na rozdíl od gravitace – působí v obou směrech, takže každý pohyb vyžaduje dvě svalové skupiny a vy tak ideálně vyrovnáte své možné svalové disbalance,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Cvičení ve vodě má podle aktuálního průzkumu na 300 amerických ženách až čtyřikrát větší efekt na hubnutí než aerobní cvičení prováděné na suchu. Vodní prostředí má navíc příznivé účinky na páteř a pohybovou soustavu.

„Oproti ostatním formám aerobiku je toto cvičení bez otřesů a tím pádem si chráníte stav vašich kloubů i kardiovaskulárního systému, který tímto druhem cvičení naopak velice posilujete,“ upozorňuje trenér aqua aerobiku Reinhard Pichler z léčebného hotelu Larimar.

Pro mnohé ženy je pak důležité i to, že se při aqua aerobiku nepotí. Podle vědců je to dáno tím, že voda odvádí 25krát více tepla než plynné prostředí, a tak prostě k pocení nedochází.

 

Aqua aerobik odbourává stres a je pro každého

Rovněž bylo prokázáno, že aqua aerobik navozuje fyzické i psychické uvolnění. „Zlepšíte si pocit ze sebe sama, rychle odbouráte stres a napětí a naopak si dodáte potřebnou energii. Cvičení ve vodě ve skupině je zábavné a třeba při něm najdete i nějaké spřízněné duše. Velkou psychologickou výhodou aqua aerobiku je také to, že se při něm lidé nestydí. Za prvé jsou skryti ve vodě, za druhé na většině bazénů není zrcadlo a za třetí jednotlivé cvičební prvky na sebe navazují v takovém tempu, že rozhodně není čas pokukovat po ostatních cvičenkách. To může být zcela zásadní pro ty, kteří si nejsou svojí figurou stoprocentně jisti,“ radí Štěpánka Štrougalová z pražského Baby Clubu Juklík, který provozuje nejrůznější lekce aqua aerobiku.

V posledních letech zaznamenávají velký zájem o toto cvičení u těhotných, ale také u starších žen. „To nejlepší na aqua aerobiku je to, že ho v podstatě může cvičit každý, nehledě na to, zda je ve vrcholné formě, má nějaké to kilo navíc nebo už mu není dvacet,“ uzavírá Štěpánka Štrougalová.

Zdroj informací: Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz a www.juklik.cz. Fotografie zaslal František Trhoň, AMAZE.Media - děkujeme.

kredit Hotel LarimarJana Havrdová, FISAF.czŠtěpánka Štrougalová z pražského Baby Clubu Juklík

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka