Co to vlastně je WELLNESS? Jednoduchá otázka, ale o to složitější odpověď.

Někdo si myslí, že je to návštěva fitcentra, jiný tvrdí, že si nejvíc odpočine spaním a bude tvrdit, že je to to správné wellness, další se rádi najedí, nebo rádi jezdí do lázní, či luxusních hotelů jejichž součástí jsou velká či malá wellness centra, ba i malé pseudolázně a tvrdí to je to správné wellness.

Ale co je ve skutečnosti wellness…

Podle mého a nejen mého názoru je to životní styl. Jenže co by mělo být součástí toho pravého životního stylu, toho pravého wellness?

Podle mne to není být zahrnut přepychem, nebo v lázních, ale v co možná největším soužitím s přírodou a ve skromnosti. Vždyť člověk žijící v přepychu je přirozeně vystavován každodennímu stresu, má strach jestli v tomto rádoby bezstarostném životě bude žít i zítra, za měsíc, za rok.

Lázně nemohou dle mého úsudku být ve wellness stylu, vždyť se starají pouze o část potřebného – o tělesnou schránku, ale co duševní?

Myslím si a ať mi nikdo netvrdí, že v pohodlných luxusních lázních najde někdo klid mezi stovkami či tisícovkami dalších lidí a ve stálém kontaktu se světem.

V minulosti jsem navštívil různá krásná i zdravě obyčejná zařízení, které zdobilo v názvu jejich zařízení slovo Wellness, nechci být příliš velký kritik, ale ani v jednom jsem si nedokázal 100% odpočinout, nabrat sil a umožnit mé duši ten pravý klid a odpočinek. Někde jsem se shledal s překrásnými pokoji, perfekně vybavenými, s dobrou kuchyní i mnoha procedurami, ale také s tisícovkami dalších klientů, takže bylo nejlépe na pokoji, či když jsem sedl do auta a mohl zajet do cca 10 km vzdálené přírody. Nebo zase v klidném hotelu, který nebyl zdaleka ani z poloviny obsazen, příroda téměř na dosah, kuchyně dobrá a to je vše, žádná aktivita. Jinde s příjemným personálem, ale bez přírody, vody apod., všude převládala snaha o co nejluxusnější zařízení, aby vybavení vzbuzovalo dojem velkých investic a novinek, ovšem bez správného efektu.

Jenže nikde jsem si neodpočinul, dokonce jsem z jednoho pobytu přijel víc unavený, než jsem odjížděl, tak takhle si wellness nepředstavuji a myslím, že ani průkopníci tohoto životního stylu neměli na mysli obklopit se přepychem a simulovat rádoby to správné wellness, jak jsem již uváděl důležitou a bohužel opomíjenou součástí správného wellness, tedy tohoto životního stylu je příroda, správné nakombinování lesů a vody, čímž vzniká ideální vlhkost a dostatek kyslíku v ovzduší, proloženo některými, hlavně dobře odvedenými procedurami si člověk odpočine, zrelaxuje, zregeneruje svou tělesnou, ale i duševní schránku tak, že se do přírody bude rád vracet a uvědomí si, že přírodu potřebujeme my a ne ona nás a pochopíme jak je pro nás důležitá.

Domnívám se, že ti co koketují s myšlenkou nechat odpočinout a relaxovat svou tělesnou schránku a současně i duševno, nemusí bezpodmínečně trávit celou dovolenou ve Wellness zařízeních, ale mohla by k této potřebě sloužit druhá nebo třetí dovolená, či předdovolená strávená týden v přírodě s doplňkovými wellness službami.

Nejsem žádný aktivista, žádný člen dobrovolných skupin pro záchranu tamtoho či onoho stromku, nebo keře, ale vím, že příroda je nesmírně velkou součástí nás a bez ní by to nešlo, bez přírody není ani wellness.

 

Adolf Hanousek - provozuje Wellness relax areál Hnačov a je členem České asociace wellness. V rekreačním areálu je propagován zdravý životní styl, ať už jde o stravu, sportovní možnosti a wellness aktivity i okolní čistou přírodu.

Co to vlastně je WELLNESS? Jednoduchá otázka, ale o to složitější odpověď.Co to vlastně je WELLNESS? Jednoduchá otázka, ale o to složitější odpověď.Co to vlastně je WELLNESS? Jednoduchá otázka, ale o to složitější odpověď.Co to vlastně je WELLNESS? Jednoduchá otázka, ale o to složitější odpověď.

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka