Co svatý Urban nemohl vědět

Na Moravě je patronem vína uctíván papež svatý Urban, který bývá zobrazován s hroznem vína. Legenda říká, že na vinici našel úkryt před pronásledovateli. S trochou nadsázky můžeme říci, že dnes na vinicích nehledáme záchranu holého života, spíše jeho prodloužení nebo zlepšení jeho kvality.

Bonum vinum laetificat….
Jak praví staré přísloví, dobré víno rozveseluje srdce člověka. Dnes je již všeobecně známo, že pravidelné, nejlépe večerní, pití alkoholu u dospělých, a to nejlépe v podobě vína a v malém množství (20-40 g alkoholu u mužů a 20-30 g alkoholu u žen denně) má příznivý vliv na vznik a vývoj aterosklerózy a prokazatelně snižuje riziko srdečního infarktu. Dobré víno tedy nejen srdce rozveseluje, ale i chrání.

Ať žijí jadérka!
Vinaři si jistě všímali nejen pozitivních účinků vína, ale věděli také, že odpad při výrobě vína, tzv. matolina, což jsou zrníčka a slupky zbylé po lisování, zjemňuje kůži na rukou a má i řadu dalších vlastností. Teprve moderní výzkumy tuto starou moudrost potvrdily. Zasloužil se o to tým profesora Vercauterena z Farmaceutické fakulty v Bordeaux, který objevil v hroznových semenech polyfenoly a zjistil, že vykonávají aktivní ochranu proti volným radikálům, které jsou z 80% odpovědné za stárnutí kůže.

Jak vznikla vínoterapie?
Tento objev zaujal  Mathildu Cathiard, dceru majitele zámeckého vinařství  Château Smith Haut Lafitte, která se tento objev poprvé pokusila využít pro účely regenerace. Se svým manželem Bertrandem Thomasem založili kosmetickou značku Caudalie. Na svých pozemcích také našli pramen vody bohatý na minerály a stopové prvky a první vinoterapie tak byla na světě. Dnes je v zámku čtyřhvězdičkový hotel obklopený vinicemi. Procedury spočívají v koupelích v upravené matolině, která má exfoliační účinky, inhalaci hrozny nasycené vodní mlhy, masážích oleji z hroznových jadérek, umírněné  konzumaci vína a samozřejmě dostatku odpočinku v krásném prostředí. Tolik tedy vínoterapie ve Francii.

Víno a marketing
Některá vína dosáhla největší  proslulosti ani ne tak díky kvalitě, ale zásluhou obratných marketingových tahů. Nejproslulejší je Beaujolais Noveau.
Každým rokem třetí čtvrtek v listopadu se na mnoha místech světa odehrává největší vinařský svátek po vinobraní. Tradice svátku vznikla ve Francii v padesátých letech minulého století a jeho snahou bylo dosáhnout možnosti prodeje vína ještě v roce sklizně.
Investice do vína přijaly jako svou životní filosofii nejen známé tváře ze světa show byznysu. Svá vinařství mají ve Francii například herci Gérard Depardieu a Pierre Richard, v Kalifornii režisér F.F. Coppola. Ani u nás netřeba dlouho hledat.
Obdobou v České republice se stalo „Svatomartinské“ víno. Jeho tradice sahá zhruba pět let zpátky, k roku 2005. V jednotném termínu 11.listopadu mohou vinaři, při splnění daných podmínek,  uvádět na trh letošní mladá vína. Tradice „Svatomartinského“ vychází z dávného zvyku vinařů připít si na svátek svatého Martina poprvé novým, jiskrným mladým vínem.
Od loňska je na světě také projekt na podporu domácí produkce růžového vína, Ruzove.cz.
Letošního 1. května měli milovníci  růžových vín příležitost ochutnat to nejlepší z domácí produkce a během roku probíhá řada  komunikačních aktivit a speciálních akcí spojených právě s růžovými víny.
Jak se u nás stalo zhruba v polovině devadesátých let tradicí, v září na nás čeká festivalový vinobranský kulturní maraton.

A kam se na oslavy vína vydat?
Sklizeň vína začíná v jednotlivých oblastech podle vyzrálosti hroznů, zpravidla od poloviny srpna, do první dekády září. Sklizni obvykle předchází jiný svátek, tzv. zarážení hory, který patří k nejvýznamnějším lidovým tradicím. Jde o rituál s kořeny ve starých pověrách, podle kterých měl ochrannou moc nad vinicemi. Symbolizuje uzavření vinohradu až do období vinobraní. Do zaraženého - uzavřeného vinohradu nesměl vyjma hlídače nikdo vstoupit, aby se zamezilo krádežím. K smrti byl například odsouzen nejen zloděj hroznů, ale i ten, kdo byl v té době přistižen ve vinohradech. Hrozen si beztrestně směla utrhnout pouze těhotná žena a strážce vinice.
Sklizeň hroznů - vinobraní - je vyvrcholením pěstitelského roku.
Oslavy vinobraní, coby cíle organizovaného nájezdu turistů můžeme letos zažít ve Znojmě a na Pálavě o víkendu 10. – 12. 9., o víkend později v Mělníce a Roudnici (jen 18.9.), v Litoměřicích  24. a 25.9. a na Karlštejně opět o víkendu 25. a 26. 9.
Pro intimnější akce zaměřené na gastronomický zážitek je možné doporučit vinobraní na Vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl.m. Prahy, které můžete navštívit ve dnech 11. a 12. 9. nebo o týden dříve Svatováclavské vinobraní v areálu Richtrovy vily na Pražském hradě ve dnech 4. – 5. 9.

Dobré víno rozveseluje, ale při letošní návštěvě vinobraní mějte na paměti, že nemá víno na tom vinu…

Fotografie z fotobanky agentury Czechtourism a Vinobraní 2009 v Richtrově vile.

Co svatý Urban nemohl vědětCo svatý Urban nemohl vědětCo svatý Urban nemohl vědětCo svatý Urban nemohl vědět

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka