Cliffdiving - adrenalin a krásná podívaná

Cliffdiving je název pro skoky do vody z extrémních výšek. Tento adrenalinový sport pochází z Hawaie, v České republice se od roku 2000 každoročně konají mistrovství pod názvem HIGHJUMP.

Historie cliffdivingu ve světě i v ČR
Historie cliffdivngu je mapována od roku 1770. Na Hawai, přesně na ostrově Lanai, který leží mezi ostrovy Molokai a Maui, se místní bojovníci vrhali ze skal do rozbouřeného moře, aby dokázali svojí odvahu a získali si obdiv místních žen. Dodnes se zde pořádají závody pod názvem cliffdiving. Raritou je, že se na Hawaii skákalo a dodnes skáče z výšky okolo 25-ti metrů a to pouze do vody hluboké okolo 3,5m! Podle pravidel cliffdivingu musí být ale voda hluboká nejméně 5 metrů!

V České republice vzniklo roku 1999 občanské sdružení HIGHJUMP (klade si za cíl podporovat a rozvíjet adrenalinový sport cliffdiving v ČR), které uspořádalo historicky první mistrovství republiky v Cliffdivingu roku 2000. Od té doby se závody konají pravidelně, a to sice v zatopeném Hřiměždickém lomu u Dobříše. Hřiměždický lom (bývalý Kujalův lom), byl kdysi hojně využíván jako výcvikové středisko pro armádu. Na dně se dá ještě narazit na důlní vozík. Maximální hloubka lomu je 8 metrů.


Adrenalin versus riziko

Úskalím cliffdivingu je bezesporu skutečnost, že se jedná o velmi nebezpečný sport. I malá chyba při provedení skoku může být skokanovi osudná. Skokani musí do vody dopadat co nejlépe zpevněni, protože časti těla nořící se pod hladinu již brzdí odpor vody ale na zbytek těla působí dosažená rychlost. Kdyby závodník z této výšky spadl na záda, bylo by to jako kdyby dopadl ze 4 až 6 metrů na zem. Ze skoků do vody (především v neznámém místě) pochází jeden ze šesti případů zlomeniny páteře! Před skokem do neznáme vody si skokan vždy musí ověřit, zda je v místě dostatečná hloubka a že místo není zaneseno. Tam kde vloni byla hloubka, může být letos situace jiná!


Základní pravidla na Highjumpu

  • Veškeré skoky jsou na vlastní nebezpečí!
  • Na soutěži jsou tyto disciplíny: Houpačka, 12M, 16M
  • 10 nejlepších skokanů z vylučovací soutěže postupuje do finále
  • Jestliže skokan nemůže soutěžit ve finále, postupuje další závodník z vylučovací soutěže, aby byl zachován počet 10 finalistů.
  • Jestliže mají závodníci na 10. místě ve vylučovací soutěži stejný počet bodů, všichni tito závodníci postupují do finále.
  • Body se sčítají ze všech tří finálových skoků, vítězem je skokan s nejvyšším počtem bodů.

Způsob bodování

  • Pro soutěž Highjump je určeno 5 bodových rozhodčích.
  • Po každém skoku, musí každý rozhodčí, bez jakékoli vzájemné domluvy, bezprostředně a jasně zapsat ohodnocení.
  • Body nebo půl body jsou udělovány od 0 - 10 podle uvážení rozhodčích a podle následující tabulky:
  • zcela nezdařený: 0 bodů
  • nezdařený: 0,5 - 2,0 body
  • chybný: 2,5 - 4,5 bodů
  • uspokojivý: 5,0 - 6,0 bodů
  • dobrý: 6,5 - 8,0 bodů
  • velmi dobrý: 8,5 - 10,0 bodů
  • Při rozhodování skoku nesmí být rozhodčí ovlivněn ničím jiným než technikou a provedením skoku. Skok musí být posuzován bez ohledu na zaujetí výchozí polohy, obtížnost skoku nebo jakýkoli pohyb pod hladinou vody.
  • Body hodnotí: výchozí polohu (rozběh), odraz, let, obtížnost a ovaci diváků.
  • Každý závodník musí mít dostatek času k přípravě a provedení skoku. Jestliže však příprava trvá déle než 2 minuty Po vyhlášení závodníka, je skok ohodnocen 0 body.
  • Závodník, který odmítl provést skok dostává 0 bodů.

Provedení skoku

  • High Jump poskytuje závodníkům absolutní volnost ve výběru skoků a dává jim možnost naprosté improvizace při provedení skoku (tzv. freestyle skoky – neohlášené skoky - porota dopředu neví, co se závodník chystá předvést).
  • Závodníci musí provést všechny skoky bez jakékoli cizí pomoci, pomoc mezi skoky je možná.
  • Skoky s odrazem napřed mohou být prováděny z místa i z rozběhu podle rozhodnutí závodníka.
  • Výchozí postavení je libovolné a nenucené.
  • Skok je ukončen, je-li závodník celým tělem pod hladinou.


Rekordy

Nejlépe provedený skok (7x 10 bodů):  V roce 2000 během závodů: WHDF Cliff Diving World Championship na Hawaii (ostrov Kaunolu), skočil Columbijský skokan Orlando Duque dojité salto nazad se čtyřmi vruty z výšky 24,4m (80 feet). Všech sedm rozhodčích skok ohodnotilo nejvyšší známkou 10 bodů - celkové skóre - 159.00 bodů.

Nejvyšší skóre za skok (168.00 bodů):  V roce 2006 během závodů: WHDF Chinese International Cliff Diving Competition, Ruský skokan Artem Silchenko, předvedl trojité salto nazad s dvěmi vruty z výšky 30m (100feet). Obtížnost skoku: 5.6. Hodnocení rozhodčích: 9.5 / 10 / 10 / 10 / 10. Celkové skóre: 168.00 bodů.

Nejvyšší skok ženy (36,8 m):  V roce 1985, Američanka Lucy Wardle skočila v Ocean Parku v Hongkongu z 36,8 metrů (120feet). Do dnešního dne rekord nebyl překonán.

Nejvyšší skok muže (52,4 m):  Velice obťížný akrobatický kousek předvedl Američan Dana Kunze, vystupující na highdive shows. V roce 2008 skočil z rampy vysoké 52.4 metrů (172 feet). Čech Rudlf Bok skočil v roce 1997 ze Ždákovského mostu.

Skok z největší výšky do mělčiny (z 10,7m do 30cm):  Darren Taylor známý jako Professor Splash, se zapsal do Guinessovy knihy rekordů riskantním skokem. Skočil z 10.70 meterů (35 feet) do 30 centimetrů (12 inches) hlubokého dětského nafukovacího bazénku.

Skok z vodopádu (30 m):  Pro zajímavost přidávám nebezpečný skok. Čtverné salto s půlvrutem z cca 30 metrů (100feet). V popisku na YouTube je výška špatně! Vše se odehrálo v místě zvaném Hunua Falls ležící v jížní části Nového Zélandu.


Olympiáda

Roku 1904 se poprvé dostaly skoky do vody na Olympijské hry. V Sydney roku 2000 se přidal synchronizovaný skok. První Československá reprezentantka ve skocích do vody: Duchková Milena, vybojovala při naší premiéře na OH roku 1968 rovnou zlatou medaily z veže(10m). Z prkna(3m) se umístila na krásném 10.místě.

 

Za materiály a fotografie děkujeme jednomu z organizátorů Highjumpu, Tomáši Jechortovi.

Cliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívanáCliffdiving - adrenalin a krásná podívaná

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka