Chrudim zpestří horkovzdušné balony

V Chrudimi se uskuteční 13. – 15 . července 2012 akce s názvem Balóny nad Chrudimí. Půjde o fiestové létání, které pořádá Balon klub Praha. Vstupné je zdarma, určitě využijte nabídku se podívat na balony „v akci“.

Východočeskou Chrudim zpestří o víkendu 13. až 15. července 2012 horkovzdušné balony. Před čtyřmi roky se znovuzrodila akce pro příznivce balonového létání. Novodobé počátky sahají do let 1998 – 2001, kdy chrudimská Česká vzduchoplavební společnost pořádala velmi hezké Balonové show. Z počátku na Svratouchu, přes rekreační území Seče a na závěr v Chrudimi. Poté nastala dlouhá pauza. V roce 2009 byla uspořádána první akce s názvem Chrudim plná zážitků. V rámci víkendu se propojily dvě akce – závody rallye a horkovzdušné balony. Následně se akce osamostatnila a nyní funguje za přispění města Chrudim a nese název Balóny nad Chrudimí. Pořadatelem akce je Balonklub Praha. Letovým ředitelem je Vladimír Lacina.

O víkendu se v Chrudimi návštěvníci nesvezou, ale mohou se podívat na velmi pěknou akci.  Páteční večer 13. července je vzlet plánován okolo 19 hodin z Ploché dráhy, která je dostupná od autobusového a vlakového nádraží pouhých 5 minut.  Navíc při vzletu se bude možné zaposlouchat do tahací harmoniky, valchy či zpěvu.

 

Pro ty, kteří chtějí vidět ranní vzlet balonu, tak je tu velmi dobrá nabídka. V sobotu o šesté hodině ranní budou vzlétat balony z Rekreačních lesů Podhůra (www.podhura.cz), které tvoří ucelený systém tras pro pěší, koně či cyklisty. Navíc v lesích je ukryta přírodní tělocvična, ale také kryté ohniště. A pro zájemce je zde možnost přenocovat ve stanu na legálním nouzovém nocovišti. Takže můžete přijet v pátek do Chrudimi, podívat se na balony, přejít a rozložit áčko a přespat. A ráno jen pár metrů od stanu vzlétnou balony.  Následně je možné podívat se do nově otevřené Švýcárny nebo zastavit se u opraveného Kočičího hrádku. Samozřejmě k mání je tradiční slatiňanský zámek.

 

Sobotní večer bude celá akce vrcholit. V 18 hodin vystoupí na chrudimském Resselově náměstí hudební skupina Akustik ze slovenského města Svidník. Ta zahraje pravé slovenské lidovky, ale i hity. Jakmile to počasí umožní, z chrudimského náměstí mají vzlétnout hned čtyři balony. A to vždy po dvou, protože velikost náměstí neumožňuje vzlet všech čtyř najednou. Jejich odletem ale nic nekončí, neboť bude pokračovat kapela Akustik a okolo 22 hodiny proběhne noční svícení. Velké žárovky, temné náměstí… Údiv nad světlem z hořáku balonu…

 

Poslední vzlet se uskuteční v neděli 15. července ráno opět z Ploché dráhy. Tím celá akce pro veřejnost skončí.

 

 

Fotografie poskytnuté z archiu portálu www.bezbaakce.cz, R.Málek

Chrudim zpestří horkovzdušné balonyChrudim zpestří horkovzdušné balonyChrudim zpestří horkovzdušné balony

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka